NOVE TEHNOLOGIJE

Audi će vam tetovirati automobil bilo kojim simbolom

28.01.2017 u 08:10

Bionic
Reading

Njemačka tvrtka Audi nudi mušterijama mogućnost ‘tetoviranja’ bilo kakvog amblema ili kombinacije slova dimenzija do jednog metra na model R8, a tehnika će za neko vrijeme biti dostupna i na ostalim modelima

Personalizacija automobila izrazito je popularna i mnogi vozači žele da njihov metalni ljubimac bude poseban. Korak dalje u toj mogućnosti napravio je Audi te odsad može tetovirati R8, a tu će uslugu ponuditi i na svojim drugim automobilima. Poseban prah čini čisti lak grubim na površini do dubine od nekoliko tisućinki milimetra, tako da pojedine oznake postaju vidljive. Iako tvrtka postupak službeno zove ‘djelomično matiranje’, s obzirom na to da mogu primijeniti bilo kakav uzorak, riječ je o tetoviranju za automobile. 

Naravno, sve se radi računalno u sklopu nove tvornice budućnosti koju razvija tvrtka. 'Metoda parcijalne matiranosti je izvrstan primjer fleksibilnosti proizvodnje. Biti u stanju provesti individualizaciju do serijske proizvodnje jedan je od ciljeva naše pametne tvornice', izjavio je Hubert Waltl, član Uprave za proizvodnju Audija. Ovaj oblik individualizacije je otporan na atmosferske uvjete, za razliku od konvencionalnih slova i naljepnica, a izgleda mnogo bolje. Pitanje je jedino hoće li Audi u nekom trenutku u potpunosti izbaciti oznake kakve danas poznajemo, što bi bio logičan korak.