VJEROVALI ILI NE

ASUS sprema prve videokartice specijalno napravljene za rudarenje Bitcoina

30.06.2017 u 12:45

Bionic
Reading

Nove uzdanice iz AMD-a i Nvidije specijalno su konstruirane kako bi cijeli dan nesmetano 'kopale' trenutno najvrijedniju kriptovalutu na planeti

Rudari digitalnih valuta znaju cijeniti važnost kvalitetnih grafičkih kartica - modernih GPU-a koji imaju dovoljno računalne moći da procesiraju valute poput Bitcoina puno, puno brže nego što to može 'obični' CPU. Koliko god se trudili, one do danas nisu stigle u obliku koji bi bio savršen za neprekidno računanje. AMD i NVIDIA su, kako stvari stoje, to odlučili promijeniti.

Motiviraniu sumanutim porastom vrijednosti Bitcoina, obje kompanije zasukale su rukave te predstavile specijalne kartice posvećenu upravo rudarenju Bitcoina. CNBC je razotkrio planove poznatog proizvođača Asusa koji je već do grla u izradi novih kartica specijaliziranih za kopanje Bitcoina. U pripremi je RX 470 temeljen na čipu iz AMD-a te P106 koji koristi Nvidijin čipset. Obje kartice koriste već poznate procesore RX 470 i GTX 1060 s time da su fino podešene kako bi cijeli dan radile bez ikakvog prekida.

Obje kartice koriste posebne ventilatore koji rade brzo te koji su otporniji na prašinu od standardnih sustava za hlađenje. Također, nećete se morati bojati da će vam kartica umrijeti u mukama nakon nekoliko mjeseci neprekidnog rada. ASUS ništa ne govori o optimizaciji varijantge sa RX 470 čipom, no pouzdano tvrdi da je P106 do 36 posto brži od neoptimizirane kartice.

Zanimljiva strana priče jke što ni AMD ni Nvidija do sad nisu stali iza ovih kartica. Također nije poznato hoće li itko osim Asusa prodavati ovako specijalizirane kartice. Izvor blizak CNBC-u potvrđuje postojanje kartice s Nvidijinim čipom, dok se od AMD-a očekuje vrlo aktivni angažman po pitanju kopanja kriptovaluta. Uostalom, oni su prvi naglasili da im je prodaja kartica dosegnula rekordne razine nakon porasta vrijednosti Bitcoina. Ovo im, naime, omogućuje da prodaju više kartica si usput 'oslobode' tržište gejmerskih kartica i ponude ih publici kojoj su one u krajnju ruku i namjenjene.