VALUTA POSEBNE NAMJENE

Što znate o PotCoinu, kriptovaluti koju je nedavno proslavio Dennis Rodman?

15.06.2017 u 19:21

Bionic
Reading

PotCoin - kriptovaluta baš poput Bitcoina, nedavno je iz nepoznatih razloga platila Dennisu Rodmanu put u Sjevernu Koreju. PotCoin služi, baš kako mu i ime sugerira, kao digitalna valuta za industriju marihuane, a ako je ovaj potez služio za publicitet, itekako se isplatio. Vrijednost PotCoina je u utorak skočila za 84 posto

Poput Bitcoina, najpoznatije svjetske kriptovalute, tvrtka koja stoji iza PotCoina koristi kriptografiju kako bi osigurala transakcije i ovjerila pojedine jedinice valute u internetskoj knjizi transakcija nazvanih blockchain. Na taj način se osigurava da digitalne kopije gotovine ne mogu biti iskorištene više od jednom. 

PotCoin nije toliko nova stvar. Nastao je 2014. godine, a stvorili su ga tri poduzetnika iz Kanade. Cilj im je bio jednostavan - stvoriti kriptovalutu koja će se koristiti za legalne industrije marihuane diljem svijeta. Korištenje te valute bilo bi bolje od uobičajenih (poput američkog dolara) jer ne bi bilo potrebno plaćati razne troškove. 

What is Potcoin? - Digital Currency for the Cannabis Industry Autor: PotWallet.com - Wallet & Trading

A kad je već o troškovima riječ...zbog PR-a (valjda!) su u PotCoinu odlučili platiti put slavnom košarkašu Dennisu Rodmanu u Sjevernu Koreju. U bizarnom priopćenju na stranicama stoji kako je Rodman u rijetkoj prilici istovremeno biti prijatelj Kim Jong-Una i Donalda Trumpa:

Stvarno se radujem što ću provesti vrijeme s prekrasnim ljudima Sjeverne Koreje i posjetiti Vrhovnog vođu, Kim Jong Una

Rodman nije tek trol u ovoj situaciji. Već četiri puta je ranije posjetio Sjevernu Koreju, a sada želi 'otvoriti vrata u tu zemlju', što god da to značilo. Američki State Department je čak morao dati izjavu za AP, u kojoj navode da Rodmanova posjeta Sj. Koreji nije ni u kakvoj službenoj funkciji. 

Rodman pak navodi kako je njegov put, kojeg ovaj put plaća PotCoin, 'vezan uz mir'. 

Kriptovaluta PotCoin je odmah po ovoj objavi drastično dobila na vrijednosti, a ionako je zauzela tržište gdje banke ne žele imati nikakve veze s industrijom kanabisa.