RIJEČNIK ANALOGIJA

Napokon smo shvatili što je bitcoin, probajte i vi

21.03.2017 u 13:50

Bionic
Reading

Za bitcoin ste vjerojatno čuli, no njegovu svrhu niste uspjeli dokučiti ni uz svesrdno zalaganje frenda IT stručnjaka. Možda vam može pomoći rječnik koji tehnološke pojmove iz svijeta IT-ja objašnjava analogijama

Stručnjaci u objašnjavanju nekog pojma iz domene svog djelovanja često koriste dodatne nepoznate pojmove koje iz njihove perspektive zvuče potpuno logično, a vama unesu potpunu pomutnju i dodatno zagorčavaju život.

Muče li vas tehnološki pojmovi iz domene IT-ja, pomoći vam može online rječnik sidewaysdictionary.com koji objašnjenja pojmova nudi u vidu analogija.

Tako je bitcoin uspoređen s garderobom u kojoj svi imaju staklene ormariće s prorezom za kovanice na vrhu.

'Poželite li prijatelju Peri dati neki novac, on vam dojavi šifru svog ormarića. Možete tada navući fantomku, ući u garderobu i novac koji izvadite iz svog ormarića ubaciti kroz utor Perina ormarića', objašnjeno je na Sideways Dictionaryju uz napomenu da svatko može vidjeti transakcije koje se odvijaju, ali budući da ste bili maskirani, nitko ne zna tko ste.

Čar je ovog rječnika u tome da možete dobiti i puno širu sliku željenog pojma. Naime analogije za tražene pojmove unose registrirani korisnici pa je tako BitCoin uspoređen i s vilom Tinkerbell koja postoji samo ako djeca dovoljno čvrsto vjeruju da postoji.

'Bitcoin radi samo ako dovoljno ljudi vjeruje da on radi, no mogli bismo tvrditi da isto vrijedi i za sve druge valute', stoji u objašnjenju drugog korisnika.

Jedno od zanimljivih objašnjenja ponudio je neki korisnik za pojam firewall, usporedivši ga s firewallom.

'Ime je već analogija koja se referira na nezapaljiv zid ili prostor koji se primjenjuje u izgradnji zgrada kako bi se spriječilo širenje eventualnog požara. Kao i sve analogije, ona je nesavršena. Nakon izgradnje arhitektonski firewall ne treba više pratiti, no računalni vatrozid treba stalnu budnost i ažuriranje', stoji u objašnjenju.