NAPADA TESLU

Aston Martin Rapide stiže u opakom električnom izdanju

20.08.2015 u 07:23

Bionic
Reading

Opaki gutači goriva svakim danom sve više vise o niti koja će ih učiniti prošlim svršenim vremenom. Toga su svjesni i proizvođači luksuznih sportskih automobila poput Aston Martina, koji pripremaju električnu zvijer od 800KS

CEO Aston Martina, Andy Palmer, u intervjuu za Automotive News potvrdio je kako se tržište električnih automobila zahuktava te da će njihov električni sportski luksuznjak Rapide na tržište stići za dvije godine. Štoviše, nakon tog modela će stići i potpuno električna varijanta modela DBX, za sada poznatog tek u obliku koncepta.

Palmer je kratko i komentirao očekivane karakteristike električnog Rapidea: 800KS, AWD, uz domet od 320 kilometara. Palmer navodi kako je ovaj potez usmjeravanja tvrtke na električna vozila normalan, jer žele 'balansirati V-12 motore s onim na drugom kraju spektra'. Nekima se čini da je Aston Martin ovim potezom zapravo u defenzivi pred Tesla Motors, no stvari su u tom još sporom dijelu tržišta nešto složenije.


'Mislim da Tesla prikazuje kako nismo probili cjenovni vrhunac. Mislim da je teško, iako ne i nemoguće za njih, da kao relativno novi brand nastave gurati prema gore i uđu u područje super luksuznih automobila', rekao je Palmer. No, šanse za takvo što su uistinu niske, jer na najskupljem modelu Tesla i dalje gubi na tisuće dolara, a nade u ostvarivanje viših prihoda leže tek u nadolazećim jeftinijim modelima električnih vozila.

Električni Rapide bi mogao koštati između 200 i 250 tisuća dolara, što je prihvatljivo onima koji 'traže nešto van čiste tehnologije', rekao je Palmer. CEO Aston Martina navodi i kako je Teslin Ludicrous mode, koji osigurava ubrzanje do stotke za svega 2,8 sekundi 'potpuno glup' - i takvo što neće raditi u AM-u. 'Mislim da je bolje imati mogućnost vožnje nekoliko dobrih krugova na pravoj trkaćoj stazi nego odvoziti 500 metara u Ludicrous režimu vožnje', rekao je.