CARPLAY

Appleova vizija auto sučelja prvo će doći u ove luksuzne automobile

21.12.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Nova generacija CarPlayja prikazivat će se preko kontrolne ploče i info ekrana, a prvo će doći u vozila Porschea i Aston Martina

Sljedeća generacija Appleovog sučelja CarPlay dobila je prvu demonstraciju u luksuznim automobilima Porschea i Aston Martina. Sučelje, koje je prvi put najavljeno prije više od godinu dana na Appleovom WWDC-u 2022., bit će objavljeno sljedeće godine u odabranim modelima proizvođača automobila. Nadovezuje se na prethodne verzije CarPlaya, ali će se povezivati na sve ekrane u vozilu umjesto na središnji infotainment zaslon, izvještava Car and Driver.

Uz partnerstvo s proizvođačima korisnici će dobiti mogućnosti prilagodbe na zaslonima raznih modela. Na primjer, pozadinske slike i gumbi mogu oponašati stil ili izgled marke automobila. Korisnici će moći personalizirati widgete i aplikacije koje se pojavljuju na zaslonu, odražavajući oblik i funkcije na Apple uređajima. Zaslon CarPlay na ploči će prikazivati i druge ključne elemente poput brzine automobila, razine goriva i temperature.

Premda su Porsche i Aston Martin prvi proizvođači luksuznih automobila koji su najavili suradnju s Appleom za sustav CarPlay, ne postoje nikakve indikacije kad bi ta integracija uopće mogla stići - štoviše, niti jedan trenutni model Porschea nema najavljen datum dolaska integracije ovog softvera.

Aston Martin je podijelio da će CarPlay debitirati na zaslonima DB12 coupea i DB12 kabrioleta 2024. godine. S obzirom na to da je Porsche u vlasništvu VW Grupe, jednog bismo dana mogli vidjeti dolazak najnovijih CarPlay značajki na VW i Audi.