KRAĐA PATENATA

Apple navodno žurno mijenja softver za pametne satove, razlog je - tužba

20.12.2023 u 09:58

Bionic
Reading

Apple navodno pokušava ažurirati softver Apple Watcha kako bi izbjegao prijeteću zabranu prodaje

Apple pokušava ažurirati softver za algoritme Apple Watcha koji mjere razinu kisika u krvi kako bi izbjegao predstojeću zabranu pametnog sata u SAD-u zbog spora oko patenta, izvijestio je Bloomberg. Promjena načina na koji sat mjeri zasićenost kisikom, vjeruje Apple, mogla bi pomoći da sat ostane na policama tijekom sezone blagdanske kupovine.

Senzor kisika u krvi, koji je prvi put predstavljen s Apple Watchom 6 2020., središte je patentnog spora između Applea i Masima, još jedne kalifornijske tvrtke koja je 2021. tužila Apple. Masimo tvrdi da Appleov senzor krši dva njihova patenta za svjetlosno praćenje kisika u krvi. U listopadu je Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) potvrdila presudu, navodeći da je Apple, uistinu, prekršio Masimove patente.

Slučaj je zatim otišao u Bijelu kuću na 60-dnevno razdoblje predsjedničke revizije, koje završava sljedeći tjedan. Ako predsjednik Biden ne stavi veto na odluku ITC-a, Appleu će biti zabranjena prodaja Apple Watcha 9 i Apple Watcha Ultra 2, koji uključuju novi senzor kisika u krvi. Apple se preventivno pridržava zabrane i prestat će prodavati oba modela Apple Watcha na svojoj web stranici 21. prosinca i u maloprodajnim trgovinama 24. prosinca.

Jedan od načina na koji bi Apple mogao nastaviti s prodajom sata jest nagodba s Masimom, ali tvrtka u posljednjem trenutku pokušava promijeniti softver na satu, što znači da to ne planira učiniti. Nadalje, Apple je za Bloomberg izjavio da planira podnijeti svoje softversko rješenje ITC-u na odobrenje. Izvršni direktor Masima Joe Kiani rekao je Bloombergu da bi bio otvoren za nagodbu s Appleom, ali tvrtka ga još nije pozvala. 'Za tango je potrebno dvoje', rekao je.

Također ne misli da bi ažuriranje softvera za Apple Watch riješilo situaciju. 'Mislim da to ne bi moglo funkcionirati - ne bi trebalo - jer se naši patenti ne odnose na softver', rekao je Kiani. 'Oni se odnose na hardver i softver.'

  • +25
Apple Watch Series 9 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Remont hardvera Apple Watcha bi, naravno, bio puno veći izazov za Apple nego podešavanje njegovog softvera. Čak i ako ITC odobri bilo kakve potencijalne promjene hardvera, proizvodnja i isporuka modificiranih verzija dvaju modela Watcha mogla bi potrajati više od tri mjeseca, rekla je osoba upoznata s načinom na koji Apple posluje.

Apple i Masimo imaju kompliciranu povijest. Apple je navodno raspravljao o preuzimanju tvrtke 2013. i angažiranju Kianija da radi na medicinskim značajkama na njegovom pametnom satu. Taj dogovor nikada nije prošao. Umjesto toga, Kiani je tvrdio da je Apple zaposlio više od 20 Masimovih inženjera, udvostručio neke od njihovih plaća i natjerao ih da razviju istu vrstu medicinske tehnologije na kojoj su radili u Masimu u Appleu. 'Ovo nije slučajno kršenje - ovo je namjerno uzimanje našeg intelektualnog vlasništva', rekao je Kiani za Bloomberg.

Nije jasno hoće li Apple dobiti predsjednički veto, piše Engadget. Srebrna podstava za tvrtku je da se zabrana odnosi samo na prodaju Apple Watcha putem vlastitih kanala tvrtke - njezine web stranice i njezinih maloprodajnih trgovina - u SAD-u.