pritisak eu

Apple mijenja pravila za Europu: Pogledajte što donosi iOS 17

24.04.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Američki tehnološki div, kažu analitičari, ovogodišnjim će operativnim sustavom iOS 17 popustiti pod pritiskom Europske unije te će Europljanima dati značajku koju ostatak svijeta čeka godinama

Glasine o dozvoljavanju sideloadinga u iOS 17 usko su vezane uz dolazak ovogodišnjeg iPhonea, no najnovije insajderske informacije navodno potvrđuju dolazak značajke koju je Epic sanjao godinama. Najnoviji operativni sustav će, piše TechRadar, ovu značajku donijeti samo u EU.

Informacije dolaze od Bloombergovog Marka Gurmana koji je u razgovoru s MacRumorsima najavio će sideloading aplikacija biti značajka koju će Apple uvesti samo za Europu.

Ako ne znate o čemu pričamo, sideloading je termin za instaliranje aplikacija izvan službenog dućana za aplikacije - na isti način kako to radite na macOS-u. Jednostavno izvediva operacija na Androidu je, bar za sad, neizvediva na iPhoneu i iPadu.

  • +5
iPhone 14 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Dodatna cijena

Europska ekskluziva ima smisla: Apple ne želi dozvoliti sideloading, a ovo radi samo zbog europskih zakona. Gurman kaže da si Apple 'ne želi pucati u nogu' dodajući tu opciju svima, što znači da će je objaviti bez neke prevelike fanfare. Nadalje, proizvođači softvera morat će platiti dodatno planiraju li svoje aplikacije učiniti dostupnima izvan App Storea, kaže Gurman.