WWDC 2023

Hrpa softvera i ponešto hardvera: Doznajte što Apple sprema za lipanj

18.04.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Novi laptopi, potpuno nov softver za satove i malo virtualne stvarnosti

Appleov jako dugo najavljivani naglavnik za virtualnu stvarnost neće biti jedina stvar koju će u lipnju kompanija navodno objaviti tijekom Worldwide Developers Conferencea (WWDC). Prema Bloombergovom Marku Gurmanu vidjet ćemo nove MacBookove, kao i prvu 'veliku' nadogradnju za Apple Watchev softver WatchOS.

Gurman u izvješću nije naveo koje ćemo laptope točno vidjeti, već je nabrojio nekoliko uređaja koje firma planira izbaciti u ranoj 2024. Na listi se nalaze 15-inčni MacBook Air, nadograđeni 13-inčni MacBook Air te 13-inčni i 'jači' uređaji MacBook Pro. Što se stolnih računala tiče, Apple još nije objavio nadogradnju za Intelom pokretan Mac Pro, a priča se da bi uskoro moglo stići osvježenje za 24-inčni iMac.

Bloombergovo izvješće naglašava da će se na WWDC-u predstaviti 'bar dio tih laptopa'. Mala je šansa, doduše, da će ijedan od njih koristiti novu generaciju čipova (M3) već da će se oslanjati na procesore iz ere M2. Apple navodno također razvija par Mac Studio računala, no Bloomberg nije objavio kad će oni doći.

Velika nadogradnja za WatchOS

Softver, glavni fokus WWDC-a koncentrirat će se na nove generacije operativnih sustava. WatchOS će navodno dobiti masivnu nadogradnju koja uključuje revamp sučelja. Ostali operativni sustavi poput iOS-a iPadOS-a, macOS-a i tvOS-a ove godine navodno neće dobiti velike nadogradnje, već će se, uz malo sreće, Apple koncentrirati na popravak hrpe bugova. Ono što bi se moglo desiti je uvođenje mogućnosti 'sideloadinga' aplikacija u iOS kakvo su tražili europski zakonodavci, naglašava Verge.

  • +8
Otvaranje Apple Storea Mumbai Izvor: Profimedia / Autor: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Zvijezda događaja će i dalje, kažu, biti Appleov novi naglavnik za miješanu stvarnost koji će ponuditi mješavinu proširene i virtualne stvarnosti. Uređaj navodno nosi ime 'Reality Pro', radit će na novom operativnom sustavu pod imenom xrOS, a kompanija će iskoristiti WWDC kako bi proizvođače softvera potakla da za njega proizvode programe. Bloomberg je u siječnju izvjestio da će naglavnik imati napredne značajke poput praćenja ruku i očiju, podršku za digitalne avatare u FaceTimeu i digitalnu krunu koja će omogućiti prebacivanje iz virtualne u proširenu stvarnost. Cijena će mu biti oko 3.000 dolara, radit će dva sata na bateriji koju korisnik može nositi u džepu.

Što god bila istina, saznat ćemo na WWDC-u 2023 koji počinje 5. lipnja.