NAKON TUŽBE

Apple bi trebao zabrinut zbog Spotifyja, evo i zašto

14.03.2019 u 16:56

Bionic
Reading

Europska komisija, koja zadnjih godina nije blagonaklona prema velikim tehnološkim tvrtkama, mogla bi jabučarima zagorčati život i ugroziti buduće izvore prihoda

Spotify je tužio Apple Europskoj komisiji zbog nelojalne konkurencije. Na prvi pogled, čini se kako u toj tvrtci za streaming imaju dobar temelj za tužbu. To što u Appleu navodno rade nije bitno drukčije od onog zbog čega se Microsoft našao u problemima s regulatornim tijelima prije 20 godina, kao i zbog čega je Google oglobljen s pet milijuna američkih dolara prošle godine.

Podrži li Europska komisija Spotify, Apple bi također mogao biti kažnjen i dobiti ograničenja koja će se nepovoljno odraziti na razvoj servisa, na što u Cupertinu računaju kao na izdašnu kravu muzaru u budućnosti. Također je moguće kako bi tužba mogla na akciju potaknuti i regulatorna tijela u SAD-u, ali i dovesti do pada Appleova ugleda među potrošačima.

PROGNOZE I GLASINE

Pogledajte što se sve priča o novom iPhoneu

Pogledaj galeriju

Dosad se Apple uspijevao manje-više provući ispod radara jer je pozornost regulatora, zakonodavaca i javnosti više bila usmjerena na Amazon, Facebook i Google.

Iako je od tih vremena prošlo 20 godina, u glavama mnogih Apple je još uvijek tvrtka koja je umalo izbjegla stečaj i koja se bori protiv drugih divova, a ne druga najvrijednija kompanija izlistana na burzama kapitala na svijetu.

Facebook dominira segmentom društvenih mreža. Google je nedodirljivi kralj internetskog pretraživanja, čiji operativni sustav Android drži većinu pametnih telefona na svijetu. Ta dva poduzeća kontroliraju više od pola globalnog tržišta digitalnog oglašavanja. S druge strane, oko pola e-trgovine u SAD-u biva obavljeno putem Amazona, dok Microsoft nema ozbiljne konkurencije na tržištu stolnih računala.

Prikriveni monopol

U usporedbi s njima Apple naizgled ne kontrolira ništa značajno. Njegova računala dugo drže tek manji dio tržišta. Koliko god popularan bio, iPhone se prodaje u manje primjeraka nego Samsungovi uređaji, a Huawei Appleu diše za vratom kad je tržišni udio u pitanju. Čak je i servis Apple Music po broju pretplatnika na dalekom drugom mjestu iza Spotifyja.

U čemu je onda problem? U tome što je Apple monopolist na vlastitoj platformi. Na iPhoneu ćete naći samo njihov operativni sustav iOS i, u pravilu, aplikacije koje oni odobre. To bi se moglo usporediti sa situacijom u kojem neki operator ima monopol na željeznicu u nekom dijelu zemlje. Monopol se ne proteže na čitavu državu, ali je isključiv na području na koje se odnosi.

U Spotifyju tvrde kako je Apple monopolist po tome što oni i drugi proizvođači aplikacija ne mogu do Appleovih uređaja bez odobrenja iz Cupertina. Jabučari su, dodaju, taj monopol zlorabili i još uvijek ga zlorabe tako što blokiraju druge proizvođače u korist vlastitih proizvoda.

steve Jobs

'Mrzio je Billa Gatesa i Japance, i nije birao sredstva da dođe do cilja'. Ovo su najčešće zablude o legendarnom Steveu Jobsu

Pogledaj galeriju

Uz to, aplikacije u App Storeu koje nude pretplatu moraju koristiti Appleov sustav plaćanja, za što Apple naplaćuje 30 posto provizije i zabranjuje postavljanje poveznica koje bi vodile do drugih web odredišta s ponudom pretplata. Zbog te naknade Appleu konkurentski servisi nisu konkurentni jer su prisiljeni na postavljanje viših cijena svojih usluga.

Apple im ujedno brani oglašavanje i promotivne akcije u sklopu aplikacije, uporno odgađaju nadogradnje njihove aplikacije i ne dozvoljavaju im pristup na pametni zvučnik HomePod. Tek im je nedavno odobren pristup na pametni sat Apple Watch.

Europska komisija ne mazi velike tehnološke tvrtke

Tužba koju je Spotify podnio Europskoj komisiji vjerojatno je tek početak dugogodišnje istrage. Ipak, to bi trebalo zabrinuti šefa Applea Tima Cooka i društvo. Europska komisija zadnjih godina baš i ne mazi velike tehnološke tvrtke, niti se libi odrezati im globe koje se mjere u milijardama američkih dolara.

S više od 200 milijardi USD raspoložive gotovine Apple bi si mogao priuštiti plaćanje takve kazne. Veći razlog za zabrinutost je to što bi europski regulatori mogli zatražiti da prestane davati prednost svojim aplikacijama. Američki regulatori bi mogli otići i korak dalje.

Američka senatorica Elizabeth Warren zatražila je dokidanje prakse koja omogućava tvrtkama da budu istovremeno vlasnici platforme i sudjeluju u njoj. Apple ima posebno na piku zbog toga. Ako se Warren uspije izboriti za to što se zalaže, Apple bi se mogao naći u situaciji da mora birati hoće li upravljati App Storeom ili Apple Musicom. Oboje više neće ići.

A Warren nije jedina koja postavlja takve zahtjeve, piše Business Insider.