NEUMOLJIV TREND

Android se nalazi na gotovo 90 posto uređaja!

04.11.2016 u 09:39

Bionic
Reading

Prema podacima više analitičkih kuća koje uključuju i kontroverzni Strategy Analytics, mobilna platforma Android svakog trena bi mogla probiti 90 posto tržišnog udjela. Prema podacima SA, u trećem kvartalu 2016. Android je ugrabio 88 posto udjela, u odnosu na prošlogodišnjih 84 posto u istom razdoblju

I dok je Strategy Analytics ranije optužen da 'pogrešno interpretira' podatke, čini se kako će nešto vjerniji analitički divovi poput Gartnera i IDC-a potvrditi te rezultate. Već za drugi kvartal godine (prema podacima iz kolovoza) IDC je zabilježio 87,6 posto udjela u isporučenim uređajima za platformu Android, dok je po pitanju prodanih uređaja Android ugrabio 86,2 posto udjela po Gartneru.

Windows Mobile/Phone platforma je do danas praktički nestala s radara (kao i bilo koja druga van dominantnog dvojca) pa je lako primijetiti da Android zapravo nagriza tržište iPhonea. Prema SA, iPhone je u odnosu na prošlu godinu izgubio 1,5 postotna boda u udjelu i sada se nalazi na 12,1 posto. Sličnu stvar govori i Gartner. Što se isporuka tiče, na godišnjoj razini je isporuka Android uređaja narasla za 10 posto, dok je iOS pao za 5,2 posto.

To malo znači po pitanju profita od mobilnih uređaja gdje Apple dominira gotovo jednako kako platforma Android dominira u prodanim primjercima.