POSTOJI SAMO JEDAN

Apple grabi 94 posto profita u industriji pametnih telefona

18.11.2015 u 13:51

Bionic
Reading

Apple možda jest imao tek 14,5 posto prodajnog udjela pametnih telefona u rujanskom kvartalu, no zato je ugrabio nevjerojatnih 94 posto svog profita u tom tržišnom segmentu. Dok je i lani taj iznos bio visokih 85 posto, prema podacima istraživačke kuće Canaccord Genuity trend je jasan - glavni konkurent Samsung pada još od 2013.

U trećem kvartalu ove godine Apple je tako isporučio 48 milijuna uređaja, dok je Samsung isporučio čak 81 milijun jedinica - no uz profitni udio od tek 11 posto. Prosječna prodajna cijena iPhonea je bila 670 dolara, dok je prosječna prodajna cijena mobilnih uređaja južnokorejskog diva tek 180 dolara.

Kombinirani profitni udio Applea i Samsunga prelazi 100 posto jer se u računicu analitičara uključuju i drugi proizvođači koji posluju negativno: HTC; BlackBerry, Sony, Lenovo...


Prema stranici Apple Insider, dok neki analitičari smatraju da Apple neće moći rasti još dugo na temelju prodaje iPhonea, čelnik tvrtke iz Cupertina, Tim Cooknavodi kako su rezultati nikad bolji - posebno što se tiče onih koji prelaze s Android platforme na iOS.

'Vjerujemo da će iPhone rasti i u prvom kvartalu sljedeće godine, a to temeljimo upravo na onima koji se prebacuju. Zabilježili smo dosad najveći rast onih koji su prešli s Androida na iOS - 30 posto', rekao je Cook.