svemirska utrka

Amerikanci svim silama žele prvi do vode na Mjesecu, evo što rade po tom pitanju

10.08.2023 u 16:37

Bionic
Reading

Šef NASA-e Bill Nelson ističe da je Amerika u svemirskoj utrci s Kinom i želi da se njeni astronauti vrate na Mjesec prije svih drugih, a sve kako bi osigurali da druge države neće preuzeti kontrolu nad vodom i drugim resursima na Zemljinom prirodnom satelitu

U brifingu za novinare u utorak ažurirajući novosti o napretku misije Artemis II, administrator američke svemirske agencije iznio je planove za uspostavu dugoročne lunarne baze ‘za cijelo čovječanstvo’, iz koje astronauti mogu istraživati Sunčev sustav sve do Marsa i dalje.

Jedan od ciljeva je sletjeti na Mjesečev južni pol, gdje znanstvenici sumnjaju da ima vode i leda, vitalnog resursa za opstanak ljudi u takvim uvjetima. ‘Ne želim da Kina prvo dođe do južnog pola s ljudima. Ako ondje doista pronađemo vodu u izobilju koja bi se mogla koristiti za buduće posade i svemirske letjelice, želimo biti sigurni to je dostupno svima’, dodao je Nelson.

  • +16
NASA-ina četveročlana ekipa za misiju Artemis II Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press

Rusija također ima slične težnje i planira lansirati Lunu-25, robotski uređaj za slijetanje dizajniran za ispitivanje regolita, plazme i prašine u mjesečevoj polarnoj egzosferi. Nelson je, međutim, rekao da je Rusija manja prijetnja. SAD desetljećima surađuje s Roscosmosom i Kremlj vjerojatno još neko vrijeme neće moći slati kozmonaute na Mjesec.

NASA-ina misija Artemis II trebala bi uključivati slanje četiri astronauta oko Mjeseca na desetodnevno putovanje u studenom 2024., a što će biti prvi test kapsule Orion i rakete Space Launch System s posadom.

  • +17
NASA je u srpnju 2023. proslavila 65 godina rada Izvor: Profimedia / Autor: Marjie Lambert / Newscom / Profimedia

Skupinu čine NASA-in zapovjednik Reid Wiseman, pilot Victor Glover, stručnjakinja za misije Christina Hammock Koch i stručnjak za misiju Kanadske svemirske agencije Jeremy Hansen.

‘Napalili smo se’, rekao je Wiseman. Rekao je da će uspjeh misije Artemis II dovesti do toga da sljedeća grupa bude u mogućnosti kročiti nogom na površinu Mjeseca, da NASA izgradi svoju lunarnu Gateway ispostavu i da astronauti jednog dana stignu do Marsa.

Zamjenica upravitelja NASA-e Pam Melroy rekla je da će svemirska agencija provesti pokuse koji će se usredotočiti na učinke zračenja na posadu u letu Artemisa II. ‘Imamo hardver ne samo za Artemis II, već i za letove u sklopu misije Artemisa VI’, dodala je, a donosi The Register.