CADRE

NASA na Mjesec šalje trojac minijaturnih rovera, ovo je njihova misija

09.08.2023 u 10:57

Bionic
Reading

The three spacecraft will be unleashed on the moon with only high-level orders.

Na Mjesec će uskoro otputovati dinamični trojac autonomnih rovera iz NASA-e, a cilj im je, piše Space, poboljšavanje učinkovitosti tamošnjih misija istraživanja.

Roboti s četiri kotača veličine manje aktovke zovu se Cooperative Autonomous Distributed Robotic Exploration (kooperativno autonomno distribuirano robotsko istraživanje, skraćeno CADRE) surađivat će na površini Zemljinog prirodnog satelita te slijediti startne komande dodijeljene na početku misije - ostatak će odrađivati samostalno.

Odvažni trojac putovat će prema mjesecu u zagrljaju trećeg slijetala Intuitive Machinesa, IM-3, kao dio NASA-ine inicijative za komercijalne usluge dostave, odnosno Commercial Lunar Payload Services (CLPS), a lansiranje je zakazano za 2024. Misija cilja intrigantno područje Reiner Gamma, jednog od tajnovitih Mjesečevih zavijutaka karakterističnog po pojačanom magnetskom polju.

Reiner Gamma nalazi se u Oceanu oluja na zapadnoj strani Mjeseca nadomak sjevernom dijelu ekvatora - mjestu gdje dnevne temperature sežu do uzavrelih 114 celzijevih stupnjeva.

Rovere će na površinu spustiti uz pomoću specijalnih kabela na mjesto gdje će uz pomoć solarnih ploča lako sakupiti dovoljno energije za rad. Nakon toga će 14 zemaljskih dana provesti sprovodeći pokuse kojima će kalibrirati svoje instrumente.

NASA CADRE Izvor: Profimedia / Autor: NASA / JPL Caltech / Ferrari / Profimedia

Premda će njihova misija biti kratka, njezin utjecaj bi mogao biti velik. Vršenjem simultanog mjerenja na nekoliko lokacija roveri će demonstrirati kako misije s više robota astronautima mogu pružiti nove opcije za eksperimentiranje.

Tri rovera će zadatak obavljati pod budnim okom kamere smještene na četiri metra visok jarbol instaliran na slijetalu. Zadaci uključuju vožnju u formaciji i izbjegavanje smetala na području od 400 kvadratnih metara dok uz pomoć stereo kamera snimaju trodimenzionalnu topografsku kartu mjeseca. Roveri će također radarom analizirati tlo do dubine od 10 metara.

CADRE je jedan od četiri paketa koji u IM-3 putuju na Mjesec. Nova-C slijetalo prema Mjesecu leti na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9, a u sebi nosi 92 kilograma znanstvene opreme, zaključuje izvor.