ZNANSTVENA PEŠKARIJA

'Houstone, imali smo problem' - Ovo je priča o kvaru na Apolu 13

Bionic
Reading

Ikonička rečenica astronauta Jamesa Lovella postala je sinonim za kritične tehničke poteškoće, a često ju se spominje u popularnoj kulturi ili kad neka svemirska misija krene po zlu

“Houston, imali smo problem,” rekao je američki astronaut James Lovell u svojoj poruci zapovjednom centru. Ova rečenica označila je početak najnapetijih 87 sati u povijesti svemirskih misija.

Ono što je trebala biti treća po redu lunarna misija ubrzo je postala misija preživljavanja za trojicu NASA-inih astronauta Jamesa A. Lovella, Johna L. Swigerta Jr. i Freda W. Haisea kada su u 56. satu misije začuli eksploziju koju je uzrokovao neispravan spremnik kisika.

Zbog oštećenja na zapovjednom modulu tim se premjestio u lunarni modul i ugasio sve pomoćne instrumente kako bi uštedili energiju. Problem je bio što sustav reciklaže atmosfere koji izvlači CO2 u lunarnom modulu nije bio kompatibilan s onim u zapovjednom pa su inženjeri zapovjednog centra u Houstonu osmislili kako ljepljivom trakom i sličnim improviziranim resursima povezati ta dva sustava.

Zahvaljujući brzom promišljanju i timskom radu astronauti su uspješno rekalibrirali putanju letjelice iskoristivši Mjesec kao gravitacijsku praćku te se sretno vratili na Zemlju 17.4. sletivši na pučinu Tihog oceana.