ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Ambiciozni planovi obavijeni su velom tajne: Što Kina radi na Marsu i Mjesecu

04.07.2022 u 13:40

Bionic
Reading

Kineski svemirski program ubrzano raste, a imaju i ambiciozne planove za idućih pet godina

Kineska Nacionalna uprava za svemir nedavno je objavila niz fotografija Marsa visoke razlučivosti, snimljenih njihovom svemirskom letjelicom Tianwen-1 koja je do Crvenog planeta doletjela u veljači prošle godine i od tada kruži oko njega.

Od tada do danas obišla je Mars više od 1.300 puta i detaljno ga fotografirala, od polarne kape na južnom polu preko kanjona Valles Marineris do vulkana Ascraeus Mons.

Iako su Sjedinjene Države već fotografirale Mars letjelicama Mars Reconnaissance Orbiter i drugima, Kinezi su svojom misijom pokrili cijelu površinu tog planeta. Njihove će snimke biti korisne znanstvenicima i onima koji planiraju kolonizaciju Marsa ako kineske vlasti odluče učiniti ih dostupnima.

Tianwen-1 prva je kineska uspješna međuplanetarna misija. Prijašnji pokušaj u suradnji s Rusima (Phobos-Grunt/Yinghuo-1) iz 2011. godine nije otišao dalje od Zemljine orbite.

Prema procjenama američke svemirske agencije NASA-e, misije na Mars imaju oko 50 posto izgleda za uspjeh.

Kinezi na Mjesecu u idućih pet godina

Tianwen-1 je također nosio rover Zhurong, koji se spustio na površinu Marsa 15. svibnja 2021. godine, čime je Kina postala trećom državom na svijetu koja je u tome uspjela. Od tada je korišten za istraživanje bazena Utopia Planitia, uz jednomjesečnu stanku tijekom zime.

Kina je također zabilježila uspjehe i na Mjesecu, postavši prvom državom koja je ostvarila meko spuštanje sonde na tamnoj strani tog nebeskog tijela. To im je pošlo za rukom s letjelicom Chang'e, koja je sletjela 3. siječnja 2019. godine s roverom Yutu-2, koji sad aktivno istražuje krater Von Kármán.

Kina također razvija vlastitu svemirsku postaju, nakon što je američko Ministarstvo obrane zakonom iz 2011. godine zabranilo NASA-i suradnju s tom državom bez posebne dozvole.

Tianhe, prvi modul postaje Tiangong, lansiran je u svibnju 2021. godine. Preostala dva modula - Mengitan i Wentian - trebala bi biti poslana u orbitu do kraja ove godine.

Od prošle godine dva su tima tajkonauta (kako u Kini nazivaju astronaute) dovršila dvije dugotrajne misije. Treća je trenutno u tijeku i trajat će ukupno šest mjeseci.

Kineski svemirski program u velikoj mjeri je obavijen velom tajnosti. Brojne misije nisu bile najavljene do zadnjeg trenutka, dok se one naročito rizične ne prenosi javno na televiziji.

  • +5
10 neobičnih pojava na Marsu Izvor: ESA / Autor: ESA/DLR/FU Berlin

Ipak, to se počinje mijenjati. U siječnju ove godine objavljen je bijeli dokument Kineski svemirski program: Perspektiva iz 2021., u kojem su navedena postignuća od 2016. godine i planovi za idućih pet godina. U njemu su, između ostalog, priznali kako je tek 183 od više nego 400 pokušaja lansiranja od 2016. do 2021. bilo uspješno.

Što se planova za iduću petoljetku tiče, Kinezi namjeravaju lansirati svemirski teleskop Xuntian, koji će pristati na svemirsku postaju Tiangong.

Tijekom tog razdoblja će sonda ZengHe pokupiti uzorak s asteroida i vratiti ga na Zemlju, a nekoliko će sondi biti poslano na Mjesec. Također bismo mogli u tom razdoblju vidjeti prve Kineze na Mjesecu, piše Tech Crunch.