DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Alarmantno: Svaki treći srednjoškolac dat će svoju lozinku neznancu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 06.02.2018 15:56
  • Objavljeno 06.02.2018 u 15:51
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Hrvatski srednjoškolci prosječno su obrazovani kad je u pitanju računalna sigurnost i zaštita na internetu, a uljuljkani su u osjećaj lažne sigurnosti, pokazali su rezultati novog istraživanja predstavljenog povodom Dana sigurnijeg interneta koji su obilježili predstavnici telekoma i regulatora

Povodom Dana sigurnijeg interneta u zagrebačkoj osnovnoj školi Retkovec potpisana je prva Povelja o sigurnosti djece na internetu te predstavljeni rezultati istraživanja o ponašanju srednjoškolaca na webu.

Istraživanje je na uzorku od 3.250 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske proveo osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti. Govoreći u ime Fakulteta dr. sc. Tena Velki rezultate istraživanja nazvala je zabrinjavajućima.

  • +8
  • +5

HT obilježio Dan sigurnijeg interneta

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Gotovo svaki treći ispitani srednjoškolac je tijekom istraživanja online anketarima dao svoju lozinku, istaknula je, dok je ponašanje srednjoškolaca općenito gledano ocijenjeno visoko rizičnom (ocjena četiri na skali od pet).

Najgore je u Istri i Primorju, ali ni Zagreb ne blista

Najgori rezultati zabilježeni su u Istri i Primorju, gdje je čak 60 posto srednjoškolaca dalo šifre anketarima. Slijede Slavonija (48 posto) te Dalmacija, Lika i Zagreb (20 posto). Gimnazijalci su u prosjeku ostvarili slabije rezultate od učenika strukovnih škola.

Velki je također naglasila kako su srednjoškolci svjesni kako je njihovo ponašanje rizično, ali kako imaju lažan osjećaj sigurnosti iako su tek prosječno upućeni u načine na koje se mogu zaštititi na internetu. Djevojčice su nešto bolje educirane, ali i sklonije rizičnijem ponašanju. 'Sama edukacija više nije dovoljna kako bismo zaštitili djecu', upozorila je Velki.

Prije potpisivanja Povelje puštena je video poruka Facebookove direktorice za sigurnosne politike za regiju Europe, Bliskog istoka i Afrike Julie de Bailliencourt, koja je istaknula kako se u toj društvenoj mreži veliki broj timova bavi problemima vezanima uz sigurnost korisnika i podataka, koji su dosad razvili više alata i politika. Među njima je i tim posvećen Hrvatskoj, a Bailliencourt je pohvalila suradnju s lokalnim partnerima, prvenstveno nevladinim organizacijama.

Cilj Povelje o zaštiti djece na internetu - koju su potpisale predstavnice Hrvatskog Telekoma, Tele2 i Vipneta, kao i predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Centra za sigurniji internet te Centra za nestalu i zlostavljanu djecu - podizanje je svijesti javnosti i roditelja o važnosti ove teme, kao i stvaranje boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu.

Osigurajte Android vašeg djeteta uz ove korisne alate

Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Zinkevych / Alamy

Dodatni poticaj zajednici na angažman

Kako je rekla HT-ova direktorica korporativnih komunikacija Nina Išek Međugorac, u zaštiti djece svi igramo ključnu ulogu.

'Najveći uspjeh HT-ove inicijative Šeraj pozitivu, blokiraj negativu je, između ostalog, to što je okupila razne udjelničare važne za ovu temu i pokrenula prvo istraživanje o ponašanju djece i mladih na internetu. No, možemo učiniti još puno toga, naročito na području edukacije. Vjerujem kako ćemo zahvaljujući Povelji dodatno angažirati zajednicu', istaknula je.

HAKOM je predstavio brošuru Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona, koju drugu godinu zaredom dijeli u osnovnim školama. Namijenjena je djeci i roditeljima, a svake godine biva osvježena novim spoznajama. Bit će također dostupna i u svim T-Centrima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!