MINIJATURNA RAČUNALA/KONTROLERI

Ako ne želite Raspberry Pi 2, pogledajte i ove sklopove

22.02.2015 u 19:32

Bionic
Reading

Teško je osporiti popularnost jeftinog mini-računala Raspberry Pi. Nedavno je otkriven i nasljednik, Pi 2 - i to po identičnoj cijeni kao kod prethodnika (svega 35 dolara), no ako iz nekog razloga on ne odgovara, alternativa uvijek postoji. Možda je 'alternativa' i kriva riječ, jer dobar dio ovih sklopova može raditi paralelno, s različitim funkcijama...

ZDNet tako navodi kako, usprkos najavi da će Pi 2 i Pi koštati identično, stariji model ipak stoji na popustima te ga valja imati na umu - riječ je o komadiću pite za svakoga. No, u svoj medijskoj pokrivenosti u kojoj Pi uživa, lako je zaboraviti na Arduino Uno. Ovaj maleni sklop/razvojna platforma je riječima mnogih idealna za početnike i hobiste te vrlo prihvatljive cijene.

Iako nije riječ o izravno usporedivom uređaju (jer mu je jedina funkcionalnost ono za što ga korisnici isprogramiraju te komponente koje spoje na njega), zahvaljujući opširnoj dokumentaciji i uputama te vrlo prijateljskoj zajednici posrijedi je pločica koju entuzijasti svakako trebaju isprobati - pa možda i u partnerstvu s Raspberry Pi računalom. Poput Pi računala i ovaj programibilni mikrokontroler se koristi za izradu različitih sustava u robotici, interaktivnim instalacijama, gadgetima i sl. - no samostalno ne pokreće nikakav uobičajeni OS. Ukratko, za razvoj softvera, Pi je bolje rješenje, no za hardver i ljubitelje elektronike, Arduino Uno je izvrstan.


BeagleBone Black je američka konkurencija Raspberry Pi računalu. Što se hardvera tiče, u njemu se nalazi ARM Cortex-A8 procesor na radnom taktu od 1GHz, uparen s 512MB SDRAM-a te 4GB eMMC memorije. Priključci i način rada je vrlo sličan Pi računalu - pa tko voli, nek' izvoli.

Za one zahtjevnije, mora se spomenuti PandaBoard ES. Riječ je o pravom 'minijaturnom čudovištu', koje koristi dvojezgreni Cortex-A9 procesor uparen s 1GB radne memorije te mnoštvom mogućnosti za proširenje.

Ne treba izostaviti i Intel Galileo Gen 2, kojem osnovu čini Intelov Quark SoC X1000 aplikacijski procesor, a kompatibilan je s Arduino proizvodima. Posebno namijenjen inovatorima, studentima, obrazovnim ustanovama i entuzijastima iz svijeta elektronike, ova pločica proširuje Arduino proizvodnu liniju za još naprednije mogućnosti.