PRVA NA SVIJETU

3D printana rebra od titana pravo su čudo

15.09.2015 u 06:58

Bionic
Reading

Zvuči kao znanstvena fantastika ili dio opreme superjunaka iz stripova, ali nije. Nakon što je zbog raka izgubio prsnu kost i dio rebara, 54-godišnji Španjolac dobio je prvu protezu za prsni koš isprintanu 3D printerom od superlaganog i superizdržljivog titana

Proteze i umetci od titana nisu novost, ali dosad nisu korišteni kao nadomjestak velikog dijela rebara. Kirurzi Sveučilišne bolnice Salamanca u Španjolskoj odlučili su kako će to biti bolje i dugoročno sigurnije rješenje za pacijenta kojemu su zbog bolesti uklonili prsnu kost i dio rebara.

Koristeći 3D CT skenove pacijentovih prsa visoke razlučivosti, kirurzi su odredili koja područja treba zamijeniti, pa se potom obratili australskoj tvrtci Anatomics kako bi osmislili i isprintali zamjenske kosti.

U Anatomicsu su za prvu protezu ove vrste na svijetu upotrijebili pisač Arcam 3D, vrijedan 1,2 milijuna dolara. Zrakoplovom je prebačena u Španjolsku.


Dvanaest dana nakon operacije pacijent, koji je sad vjerojatno bliži Wolverineu nego što će itko od nas ikad biti, pušten je iz bolnice i dobro se oporavlja. A 3D printanje napravilo je još jedan veliki korak ka statusu jedne od najvažnijih tehnologija 21. stoljeća.

Više:Gizmodo

Cancer patient receives 3D printed ribs in world first surgery