PELICAN IMAGING

16 kamera u jednoj za savršenu fotografiju?

11.09.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Pelican Imaging radi na kameri za mobilne uređaje koja bi se sastojala od 16 minijaturnih kamera zahvaljujući kojima bi fotografije snimljene mobitelom mogle stati uz bok onima snimljenima profesionalnim fotoaparatom

Kamere na mobilnim uređajima daleko su dogurale. Od početnog jednog megapiksela pa do dvadeset i više megapiksela koji se mogu mjeriti s prosječnim fotoaparatima.

I dok su zahvaljujući novim lećama i usavršenom softveru fotografije napravljene na mobilnim uređajima novije generacije gotovo besprijekorne, sama se kamera relativno malo promijenila.

No to ne znači da se ne radi na novim kamerama i lećama koje bi omogućile još bolje fotografije i video snimke.

Jedan takav projekt već dulje vrijeme priprema Pelican Imaging, a rezultate su predstavili na konferenciji Qualcomm Uplinq.

Pelican je predstavio koncept 16 sitnih kamera koje bi zamijenile ovu jednu koju trenutno imamo na mobilnim uređajima.

Kako piše Geek.com, Pelicanova kamera ne zauzima ništa više mjesta od klasične kamere na mobilnom uređaju, a zapravo sadrži manje dijelova.

Pelicanova kamera nema objektiv niti zahtijeva posebne dodatke za stabilizaciju slike, a predstavljeni primjerak dostojno je zamijenio 12MP kameru.

Za razliku od klasične kamere, Pelicanova ima mogućnost preciznijeg mjerenja dubine jer istovremeno snima 16 različitih fotografija s različitim fokusnim točkama.

Program koji se koristi potom korisniku omogućava da dotakne neki predmet na slici i dobije informaciju koliko je on bio udaljen od kamere u trenutku fotografiranja. Osim toga, program omogućuje korisniku da u fokus stavi nekoliko predmeta sa slike i nakon što je sama fotografija napravljena.

Iz Pelicana tvrde da njihove kamere mogu bilježiti i 3D fotografije koje bi se mogle reproducirati na 3D printerima.

Iako je Gadgeterija već ranije pisala kako Nokia ulaže u Pelican Imaging te da bismo ovakve, složene kamere, mogli očekivati na novim generacijama mobilnih uređaja, u Pelicanu tvrde kako nemaju partnera koji bi se pobrinuo za proizvodnju njihove kamere.

Pohvalili su se tek da se popisu njihovih investitora, među kojima su Qualcomm Ventures, Nokia Growth Partners, Globespan Capital Partners, Granite Ventures, InterWest Partners i IQT, pridružio i Panasonic.

Znači li to da ćemo uskoro ovakve kamere viđati i na Panasonicovim fotoaparatima?