GOTOVO TRI DESETLJEĆA

U tom dijelu Južne Amerike i danas se klanjaju bivšem hrvatskom izborniku; jedini u povijesti koji im je priuštio tu sreću

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni stručnjak i nekadašnji izbornik Mirko Jozić, koji je 1991. godine s čileanskim Colo-Colom osvojio južnoameričko natjecanje Copa Libertadores, čime je postao najuspješniji trener tog kluba, priključio se u četvrtak 28. obljetnici proslave naslova porukom iz Hrvatske

'Pozdrav, dragi moji. Na ovaj veliki dan, pun lijepih sjećanja, sve vas pozdravljam uz najbolje želje vama i obiteljima', rekao je 79-godišnji Jozić u obraćanju preko Fox Sporta.

Colo-Colo je 1991. godine pobijedio paragvajsku Olimpiju u finalu sa 1:0. To je jedini put da je to natjecanje osvojio jedan klub iz Čilea, a Jozić je jedini europski trener koji je osvojio južnoameričku Ligu prvaka.

'Jozić je obilježio jedno povijesno razdoblje kluba. Odveo nas je na tron Cope Libertadores, a također i do naslova u nacionalnom prvenstvu', rekao je bivši napadač Luis Perez za ADN Sports.

Jozić je s klubom iz Čilea osvojio tri nacionalna prvenstva (1990, 1991, 1993), južnoamerički Kup kupova (Recopa Sudamericana) 1992., a te iste godine i Interamerički kup.

'Bio je uveo sustav igre koji je bio idealan. Ostvario je time ogroman uspjeh', rekao je Perez požalivši se na današnji nogomet u Čileu.

'Današnje generacije mladih su se bitno promijenile. Mi smo znali odigrati na tisuće uličnih utakmica svakog tjedna. Danas se po ulicama više ne igra. To je kompleksna tema koju bi trebalo analizirati. Nadam se da ćemo pronaći rješenje za naš nogomet', zaključio je taj bivši napadač.

  • +3
Hrvatski trener Mirko Jozić Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Na obljetnicu se oglasila i Lana Jozić, kćer Mirka Jozića.

'Svake godine je osjećaj sve snažniji. I to ne zato što živimo od prošlosti već zato što živimo s ovim osjećajem kojeg nosimo u srcima prema ovom klubu. To se nikada neće promijeniti jer samo Colocolino (pristaša Colo-Cola) to može razumjeti', napisala je preko društvenih mreža.

'Ponosna sam što sam dijelom ove velike povijesti. Čast mi je što danas mogu govoriti svojoj djeci da je njihov djed bio jedan od velikana našeg kluba', dodala je.

Mirko Jozić je prethodno, 1987. godine, u Čileu bio osvojio Svjetsko prvenstvo s mladom reprezentacijom Jugoslavije za koju su tada igrali Zvonimir Boban, Davor Šuker, Igor Štimac, Robert Jarni, Robert Prosinečki i Dubravko Pavličić.

Od 2000. do 2002. je vodio i hrvatsku reprezentaciju s kojom je nastupio na svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.