SUDAC MARIĆ U FOKUSU

Tužno kolo kakvo još nije viđeno i veliki povratak Šimunića

21.09.2015 u 15:38

Bionic
Reading

Iza nas je 10. kolo MAXtv Prve lige koje će u povijesti našeg klupskog nogometa biti označeno kao jedno od najtužnijih. Uz to smo dočekali da sudac Bruno Marić bude najtraženiji pojam na web-tražilici, dobili smo u ponedjeljak, 21. rujna novog izbornika, i to sve u nekoliko dana. Međutim, u tako 'posebnom' tjednu za HR nogomet poklopilo se, iako je u to teško povjerovati, kako u 10. kolu nismo vidjeli niti jedan gol!

Naravno, odmah će na opasku kako nismo VIDJELI NITI JEDAN GOL skočiti navijači Lokomotive koja je u dvoboju sa RNK Split osvojila tri boda. Isprike svima, od sada već bivšeg trenera Lokomotive Ante Čačića pa do svih 700 gledatelja koji su u Kranjčevićevoj gledali ovu utakmicu, ali činjenica je kako je jedini gol na utakmici u biti bio autogol Branka Vrgoča (glavom u padu). Dakle strijelci su skroz zakazali u 10. kolu, a usto treba spomenuti i dva promašena jedanaesterca u posljednjim sekundama utakmice. Autor jednog Čileanac je Henriquez na derbiju Hajduka i Dinama u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, a drugog Bradarić na utakmici Rijeka – Inter u posljednjim trenucima, također u sudačkoj nadoknadi.

Međutim, kazneni udarac koji je na Poljudu pred 25.000 gledatelja svirao kontroverzni Bruno Marić toliko je razljutio čelnike splitskog kluba da se opet može zaključiti kako će odnosi na relaciji sjever - jug biti zahlađeni. Zvižduci bijesnih gledatelja, već viđeni arsenal uvreda u smjeru suca Marića te verbalni ispad odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića, predsjednika NO-a Hajduka, samo su pogoršali stvari.

Dva dana kasnije, sudac Marić održao je i konferenciju za medije.

Kako bi ovo tužno i neefikasno kolo domaće MAXtv Prve lige, u kojem su strijelci potpuno zakazali, dobili još na težini poklopilo se i imenovanje novog izbornika tj. nasljednika Nike Kovača (službeno će biti u 15 sati, op. a). Nakon što je Romeo Jozak, tehnički direktor hrvatske nogometne reprezentacije, lobirao i analizirao stanje vratili su se prvom prijedlogu koji je izašao iz kancelarije HNS-a. To je naravno 61-godišnji Ante Čačić, bivši trener Dinama o kojem najutjecajniji član IO-a HNS-a Zdravko Mamić ima jako visoko mišljenje. Zavolio ga je dok su surađivali u Dinamu, pratio ga je u posljednje u Lokomotivi i što je najvažnije – odmah je pristao sjesti na klupu A-reprezentacije kako bi nekako došla do nastupa na Euru 2016. Vjerojatno je i sam Čačić svjestan kako je tzv. instant rješenje, a kao osigurač uz njega će na klupi biti Joe Šimunić, Ante Miše i Marjan Mrmić. Iznenađenje? Je li ljude za stručni stožer predložio Čačić ili netko drugi - najmanje je važno. Rehabilitiranje Šimunića, koji zbog slučaja 'ZA DOM' te suspenzije Fife nije putovao na SP u Brazil, svakako neće proći neopaženo. Poznato je kako se Šimunić nakon odlaska u igračku mirovinu posvetio trenerskoj školi, a vjerojatno je samo pitanje dana kada će nastaviti putem Zorana Mamića, Nike Kovača i drugih. Vjerojatno su čelni ljudi HNS razmišljali kako je 'Šimunić miljenik navijača'. Međutim, što ako u preostale dvije kvalifikacijske utakmice (10. 10. Bugarska i 13. 10. Malta) sve ne ispadne kako su zamislili? Što ako Hrvatska opet mora igrati dodatne kvalifikacije i ovaj puta u ždrijebu primjerice izvuče snažnijeg protivnika nego što je je to npr. bio Island?

Tko će odgovarati ako A-reprezentacija, koja u svojim redovima ima europske superzvijezde kao što su Modrić, Mandžukić, Rakitić, Kovačić, Srna i drugi, ne otputuje na Euro 2016. koji prvi put u povijesti ima 24 sudionika?

Tko će biti odgovoran što je A-reprezentacija predana u ruke najpodobnijem, a ne trenutačno najboljem treneru kojeg imamo? Puno je pitanja u zraku, a nakon 13. listopada, kada je na rasporedu utakmica kod Malte, sve će biti puno jasnije.