NOGOMETNA 2016.

Srnine suze u godini Modrićeva dokazivanja i portugalske senzacije

26.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Iako su hrvatski sportaši blistali na olimpijskim igrama, dio 'sportske slave' te medijske pozornosti u 2016. godini pripao je i hrvatskim nogometašima. Reprezentacija je imala zapažen nastup na Euru. Luka Modrić s Realom je stigao do naslova u Ligi prvaka, ali i postao klupski prvak svijeta, dok je Leicester, kojeg je dio, barem na papiru, bio i naš Andrej Kramarić, postao engleski prvak. No imao je 'Krama' prste i u spašavanju bundesligaškog statusa njemačkog Hoffenheima. Zagrebački Dinamo, pak, izborio je nastup u Ligi prvaka, u kojem je bio samo statist i negativni rekorder. Nažalost, godinu ćemo pamtiti i po tragediji brazilskog kluba Chapecoensea, čijih je 19 nogometaša poginulo u zrakoplovnoj nesreći putujući na finalnu utakmicu Copa Sudamericane

Portugal je u finalu pobijedio Francusku 1:0, a junak dvoboja bio je napadač Eder koji je u 109. minuti sjajnim udarcem s 20-ak metara svladao Huga Llorisa. I tako je Portugal postao deseta reprezentacija koja se okitila europskom krunom. Najuspješniji su Nijemci i Španjolci s po tri titule, Francuzi su ostali na dva euro naslova, europsku titulu su osvojili i Italija, Grčka, SSSR, ČSSR, Danska i Nizozemska.

Finale je obilježila i ozljeda jednog od najboljih nogometaša svih vremena, Portugalca Cristiana Ronalda koji je zbog problema s koljenom napustio teren u 25. minuti. Portugalski majstor je na tom prvenstvu oborio dva rekorda i izjednačio još jedan. Postao je nogometaš s najviše nastupa na europskim prvenstvima (21), kao i prvi nogometaš koji je bio strijelac na četiri europska prvenstva. Dva je pogotka postigao na EP-u 2004., jednog 2008. godine, tri na Euru 2012. i tri u Francuskoj, odnosno ukupno devet golova.

>> Senzacija! Portugal šokirao Francusku i uzeo naslov prvaka

Hrvatska reprezentacija u Francusku je stigla s velikim očekivanjima, jer momčad je bila satkana od iskusnih igrača koji su nosili igru velikih momčadi (poput Modrića, Rakitića, Perišića, Brozovića i Mandžukića) te talenata koji bi se mogli dokazati na velikoj sceni (Kovačić, Pjaca). I Hrvatskoj je krenulo prema planovima. U prvoj utakmici Čačićevi igrači na pariškom Parku prinčeva odigrali su odlično i pobijedili Tursku 1:0, prekrasnim golom Luke Modrića, jednim od najljepših pogodaka na turniru.

U drugoj utakmici Hrvatska je u St. Etienneu igrala protiv Češke, ali i nekolicine huligana koji su bakljama zasuli teren i doveli reprezentaciju u opasnost. Hrvatska je do 76. minute vodila 2:0 (golove su zabili Perišić i Rakitić), ali nakon prekida zbog spomenutih baklji u zadnjih 15 minuta igra Hrvatske se raspala te su Česi iskoristili zbunjenost naših i stigli do konačnih 2:2. Zbog tih je nereda HNS kažnjen novčano.

Uoči posljednje utakmice u skupini, protiv Španjolske, izgledi Hrvatske i nisu bili preveliki. Tim prije što je izbornik Čačić odlučio promijeniti dobar dio momčadi. Međutim, rezerve su odigrale hrabro i na kraju je Hrvatska šokirala sve - pobijedivši 'Furiju' 2:1 golovima Nikole Kalinića u 45. i Ivana Perišića u 87. minuti. Uz ta dva gola potez vrijedan pažnje imao je i Danijel Subašić, koji je u 72. minuti obranio jedanaesterac Sergiu Ramosu. Hrvatska je tom pobjedom postala pobjednik skupine i u osmini finala išla na Portugal. Mnogi su mislili - idealnog suparnika za ulazak u četvrtfinale.

No tu je Hrvatska zapela, izgubivši nakon produžetaka i Quaresmina gola u 117. minuti od kasnijeg prvaka Portugala.

Portugal je potom preko Poljske, Walesa i Francuske stigao do naslova prvaka. Utakmica protiv Portugala bila je posljednja u reprezentativnom dresu Darija Srne. Kapetanu 'vatrenih' je nakon utakmice protiv Turske preminuo otac, no ipak je smogao snage i odradio je turnir do kraja. Nakon očeve sahrane vratio se u Francusku i uz podršku suigrača i navijača predvodio reprezentaciju do osvajanja prvog mjesta u skupini. Srna je prošao sve mlađe selekcije hrvatske reprezentacije, a za 'A' sastav je debitirao krajem 2002. godine u prijateljskom susretu protiv Rumunjske. Za reprezentaciju je ukupno odigrao 134 utakmice i zabio 22 gola.

Andrej Kramarić i Leicester City za povijest


Kraj sezone 2015/16. obilježio je iznenađujući naslov engleskog prvaka malenog Leicester Cityja, kluba čiji je na papiru član bio i naš Andrej Kramarić. On je u dresu 'lisica' bio od siječnja 2015., kada im je pomagao u spašavanju prvoligaškog statusa, ali se kroz ljeto i jesen 2015. nije uspio nametnuti treneru Ranieriju pa je u siječnju 2016. otišao u njemački Hoffenheim. Ipak, ostao je na 'liniji' s Vardyjem, Mahrezom i kolegama te je barem sudjelovao u proslavi naslova prvaka.

Ipak, važnije za Kramarića bilo je što se u novom klubu uspio nametnuti, pa je prvo zabijao golove za spas bundesligaškog statusa, a potom i ove jeseni bio jednako učinkovit, zahvaljujući čemu Hoffenheim još uvijek ne zna za poraz u njemačkom prvenstvu.

Luka Modrić s Realom pokorio Europu

Dva tjedna prije nastupa na Euru u Francuskoj, Luka Modrić s Realom je u Milanu stigao do novog naslova u Ligi prvaka. Bio je to 11. naslov Realu u tom natjecanju, što je apsolutni rekord. Zahvaljujući toj pobjedi, za ostanak na klupi 'kraljeva' izborio se i Zinedine Zidane, pod čijim je vodstvom Modrić dobio još jednu 'dimenziju' više. Na žalost 'kraljeva', u domaćem prvenstvu morali su čestitati Barceloni s našim Ivanom Rakitićem

>> Odlični Modrić vodio Real do remija na Nou Campu

U ovoj sezoni stvari su nešto drugačije, Real je na zimski odmor otišao s tri boda više (op.a i utakmicom manje) od Barcelone, ali i u odličnom raspoloženju, kojem je pridonijelo i osvajanje naslova klupskog svjetskog prvaka prije nekoliko dana u Japanu. Ono što nas posebno veseli jest i činjenica da se u igri Zidaneove momčadi sjajno snalazi i drugi hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić, koji je vjerovao u samog sebe i odbijao mogućnost odlaska iz Reala.

'Kraljevi' su ostvarili još jedan rezultat vrijedan pažnje. Naime, doživio je neuspjeh samo u dva ogleda: protiv Atletica u Primeri u veljači te protiv Wolfsburga u Ligi prvaka u travnju. Od tada do danas francuski stručnjak na klupi madridskog kluba ne zna za poraz, a do kraja godine ga sigurno neće biti, jer Real sljedeću utakmicu igra protiv Granade 7. siječnja.

Za razliku od Madriđana, zagrebački Dinamo svoj je nastup u Ligi prvaka obilježio neslavnim rekordima. Jer osim što nije osvojio ni boda, 'modri' nisu zabili ni pogodak, što ih svrstava u skupinu najgorih klubova u tom natjecanju. I mogu se čelnici 'modrih' tješiti bogatom Uefinom novčanom nagradom, ali ovako srozavati ugled kluba ipak je - neprocjenjivo. Istina je da je uoči sezone tadašnji Dinamov trener Zlatko Kranjčar ostao bez dvojice najboljih igrača - Marka Pjace i Marka Roga - ali to je samo potvrda da se u klubu o rezultatu ni ne razmišlja.

Rog je otišao u Napoli, a Pjaca u Juventus, kao moguća zamjena za Paula Pogbu, vlasnika najskupljeg transfera u povijesti nogometa, za čije su usluge u Manchester Unitedu platili nevjerojatnih 105 milijuna eura.

Kad smo već spomenuli Dinamovu rasprodaju igrača, ali i ugleda, važno je izdvojiti i težak poraz 'modrih' na Rujevici. Momčad Matjaža Keka, koja je evidentno vođena i komponirana s vizijom, hit je dosadašnjeg dijela prvenstva a zahvaljujući čemu je po prvi puta stigla i do naslova jesenskog prvaka. Velike zasluge, osim Keku, pripadaju i bivšem igraču Hajduka i Dinama, veznjaku Franku Andrijaševiću, kojeg su na kapetani hrvatskih prvoligaša nagradili za odlične nastupe tijekom cijele 2016. godine.

U cijeloj toj priči svoje mjesto zaslužili su i treneri West Ham Uniteda Slaven Bilić, Eintrachta iz Frankfurta Niko Kovač, Genove Ivan Jurić te posebno Zlatko Dalić, koji je sa svojim klubom Al Ainom stigao do finala azijske Lige prvaka

Nažalost, pregled nogometne 2016. godine završit ćemo velikom tragedijom brazilskog kluba Chapecoensea, finalista drugog po vrijednosti južnoameričkog klupskog natjecanja Copa Sudamericane. Podsjetimo, Brazilci su putovali u Kolumbiju na prvi finalni ogled, ali do odredišta nisu stigli jer zrakoplov se iz tehničkih razloga srušio, a u toj je nesreći poginulo i 19 igrača tog kluba. Kao znak pažnje i podrške, Brazilcima su dodijelili pehar pobjednika tog natjecanja, no tuga je sasvim sigurno prevelika.