ZRAKOPLOVNA NESREĆA

Nogomet zavijen u crno; putovali su na finale Copa Sudamericane

29.11.2016 u 09:20

Bionic
Reading

Strašna tragedija pogodila je brazilski nogomet. Naime, na letu prema Kolumbiji, na prvu finalnu utakmicu Copa Sudamericane, srušio se zrakoplov u kojem su bila i 22 igrača brazilskog kluba Chapecoense

Prema prvim izvješćima s mjesta nesreće, u zrakoplovu je bilo 72 putnika i devet članova posade, a spasioci su zasad pronašli šest preživjelih. No ono što se sa sigurnošću može potvrditi jest da je među putnicima bilo i 22 nogometaša ovog brazilskog kluba.

'U ovom trenutku znamo da se dogodila katastrofa u Cerro Gordu, u okrugu La Union i da je bilo 72 putnika i devet članova posade u zrakoplovu, uključujući i nogometnu momčad. Zasad imamo potvrdu da je šest osoba preživjelo', navodi se u priopćenju.

>> Srušio se zrakoplov u Kolumbiji

Kolumbijski dnevnik El Tiempo navodi da su najmanje 22 igrača iz momčadi bila u zrakoplovu, odnosno da se 23. koji je trebao putovati, nije našao u zrakoplovu. Također, potvrđeno je i da su na utakmicu u Kolumbiju putovala 21 brazilski novinar.

Gradonačelnik Medellina Federico Gutierrez potvrdio je mogućnost preživjelih.

'To je tragedija velikih razmjera', rekao je Gutierrez za Blu Radio na putu do mjesta u planinskom području izvan grada gdje se zrakoplov srušio nešto prije ponoći po lokalnom vremenu.

U međuvremenu se vijest o padu proširila diljem Južne Amerike pa nogometni navijači brojnih klubova odaju počast poginulima na društvenim mrežama.


Associação Chapecoense de Futebol (ACF), poznat kao Chapecoense, brazilski je nogometni klub iz brazilske savezne države Santa Catarina. U klubu djeluje malonogometna sekcija koja je dvaput bila državni prvak. Chapecoense je osnovan 1973. radi povratka nogometa u grad Chapecó.

Već nakon samo četiri godine postojanja osvojio je 1977. prvi naslov prvaka savezne države. Ukupno je osvojio četiri prvenstva Sante Catarine. Posljednje prvenstvo koje su osvojili bilo je 2011. Godine 2014. natječu se u Série A. Domaće utakmice igraju na stadionu Condá.

Ovaj je klub u prošlom prvenstvenom kolu izgubio od Palmeirasa 1:0, a zahvaljujući toj pobjedi Palmeiras je potvrdio naslov brazilskog prvaka.

Copa Sudamericana je po vrijednosti drugo natjecanje Južne Amerike, ispod Cope Libertadores, odnosno u rangu Uefine Europske lige. Pobjednik Copa Sudamericana dobiva automatski ulazak u isto natjecanje sljedeće sezone.

Finale se, kao i u svakom kolu turnira, igra na dva kola pa su Brazilci ovog četvrtka trebali gostovati u Kolumbiji, a uzvrat je trebao biti sljedećeg tjedna u Brazilu.

Chapecoense je ove sezone u ovom natjecanju već dva puta gostovao u Argentini pobijedivši Independiente i San Lorenzo te jednom u Kolumbiji, kada su prošli Junior 1:0.