Mišković za tportal

Prvi čovjek Rijeke otkrio što će biti s trenerom Tomićem, a komentirao je i novi milijunski ugovor za TV prava: Ne možeš znati kako će se netko ponašati, ali...

05.05.2022 u 08:05

Bionic
Reading

Hrvatski nogomet u srijedu je dobio veliki financijski poticaj, jer s potpisivanjem ugovora o televizijskim i marketinškim pravima Hrvatski Telekom i SuperSport kladionica u sljedeće četiri sezone na račun Hrvatskog nogometnog saveza uplatit će 44 milijuna eura, a koji će biti potom prosljeđivani 'krajnjim korisnicima'

Kako je tijekom potpisivanja ugovora naglašeno, riječ je o najvrjednijem ugovoru u povijesti HNL-a. Nije tajna da će tako u periodu od sezone 2022./23. do kraja natjecateljske sezone 2025./26. na račun Hrvatskog nogometnog saveza stići ukupno 44 milijuna eura.

U uvodnom govoru, prije potpisivanja ugovora, prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić zahvalio je i članovima Izvršnog odbora HNS-a, posebice Damiru Miškoviću, ujedno i prvog čovjeka HNK Rijeka, na čiju se inicijativu i krenulo u realiziranje izdašnijeg ugovora za TV prava.

Doduše, prvi projekt, a u kojem je bila švedska tvrtka Endorphine Magine, nije se održao. Jer na račun HNS-a nije sjelo ništa, pa je ugovor raskinut, iako je trebao trajati deset godina. Ugovor je bio potpisan u ljeto 2020. godine, i trebao je HNS-u donijeti 103 milijuna eura. Sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, jer nije uplaćena niti prva rata.

Stvar su u veljači ove godine 'spasili' Hrvatski Telekom i SuperSport kladionica, koji u totalu HNS-u donose još veći prihod.

'Uvijek se može bolje, ajmo tako reći (ha, ha)', započeo je Damir Mišković. No, onda se malo uozbiljio.

'Ali sigurno da je veliki iskorak, kao što smo govorili prije dvije godine i vjerovali. Dogodilo se. Što znači, kad svi pušemo u isti rog, dođemo do cilja. Za ove uvjete i za sada, ovo je OK. Ali u narednim godinama moramo raditi na poboljšanju'.

Ovo su ipak bolji uvjeti, odnosno više novca nego su obećavali Šveđani?

'Nije stvar koliko su oni obećavali. Oni su odradili svoj dio posla, koji je trebalo odraditi. Jednostavno, oni su prepoznali hrvatski nogomet. Ali što se dogodilo poslije, nažalost to je njihov problem, a ne naš. Ali prepoznali su nas zato i A1 i Hrvatski Telekom, i shvatili su da je hrvatska liga zanimljiva, gledana, koja je popularna među ljudima. Nama je drago da je Hrvatski Telekom, koji nam je i prije bio partner, nastavio suradnju s nama. Naravno, pod za nas puno boljim uvjetima'.

Kakva je situacija u dogovoru s klubovima? Zna li se koliko će kojem pripasti?

'To još nismo dogovorili, ali vjerujem da ćemo vrlo brzo. Glavno je da smo stavili potpis na ovaj ugovor. To je najmanji problem, jer kad imaš novaca, onda ih je lako dijeliti.'

  • +5
Hrvatski Telekom, HNS i SuperSport potpisali četverogodišnji ugovor za televizijska i marketinška prava Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Može li ovaj novac značiti i veću konkurentnost unutar lige, to jest da se ne dogodi situacija kao s Hrvatskim dragovoljcem?

'Budimo realni, svaki klub može potrošiti milijun ili deset milijuna. Ne možeš znati kako će se netko ponašati. Nisu ovo novci koji će raditi veliku razliku. Dapače, ovo su novci koji će minimalno pomoći klubovima, posebice ovima slabije platežne moći'.

Naravno, s obzirom na to da se posljednjih dana po medijima vrti priča kako bi trener Goran Tomić mogao napustiti Rujevicu, to jest preseliti u Dinamo, Mišković je najkompetentniji da kaže nešto i o tome.

'Koliko znam, trener ima ugovor s nama, i ostaje na Rujevici. Osim ako vi znate nešto više, volio bih čuti'.

I za kraj, osvrnuo se na rasplet sezone, odnosno Rijekin nastup u finalu SuperSport Hrvatskog nogometnog Kupa.

'Kako će završiti? Zbilja ne znam. Osim da od Rijeke očekujem pobjede u svim preostalim utakmicama. Pa tako i na Poljudu', završio je dobro raspoloženi Mišković.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic