veliki obračun

Nikola Karabatić s PSG-om posljednji put u Zagrebu; evo što nam je o tome rekao Ivan Čupić

29.02.2024 u 07:53

Bionic
Reading

Rukometaši Zagreba danas od 18.45 sati u Areni u 13. kolu Lige prvaka dočekuju PSG. Posljednje je ovo gostovanje Nikole Karabatića u Zagrebu, a našem prvaku u posljednje dvije utakmice treba bod kako bi i teoretski osigurao osminu finala Lige prvaka. Susret je najavio Ivan Čupić, jedan od najiskusnijih u redovima 'zagrebaša'

U Zagreb danas stiže bogati PSG. Zvijezdama prekrcana momčad istrčat će u Areni od 18.45 sati u sklopu 13. kola EHF Lige prvaka, a po posljednji će ju put u Zagrebu predvoditi Nikola Karabatić koji je najavio završetak karijere nakon Olimpijskih igara u Parizu.

'Zagrebašima' treba jedan bod iz posljednje dvije utakmice (čeka ih još gostovanje kod Kiela u posljednjem kolu!) kako bi i teoretski osigurali osminu finala Lige prvaka. Prva je prilika večeras protiv braće Nikole i Luke Karabatića, ali tu su i sjajni Palicka na golu, pa ubojiti šuter Prandi, pivot Syprzak, krila Grebille, Romeu, Sole... Da, PSG je najteži mogući gost, ali nije nepobjediv.

'Treća sezona sam u Zagrebu i do sada dva kola prije kraja nismo imali priliku odlučivati sami o svojoj sudbini. E, sad je ta prilika, jer uvijek nam se neki drugi rezultat treba poklopiti. Imamo dvije utakmice, četiri su boda u igri. Da se razumijemo, to su utakmice protiv PSG-a i Kiela, dva teška protivnika, nije nas raspored utakmica mazio. Ali i dalje sve držimo u svojim rukama, ovisimo sami o sebi. Do sada smo odigrali dobro i ja sam uvjeren da nam ove sezone osmina finala Lige prvaka neće pobjeći', kaže u najavi utakmice jedan od najiskusnijih u redovima Zagreba Ivan Čupić te dodaje:

'Realnost je takva da protiv PSG-a, bez obzira na to što igraš doma, ne možeš igrati na bod. Vjerujemo u sebe, vjerujemo da možemo odigrati dobru utakmicu pred punom Arenom pa kako bude. Predstavit ćemo se u dobrom svjetlu pred našim navijačima, i mi smo se kao i navijači zaželjeli utakmica u Areni, veći motiv od PSG-a ti ne treba. Idemo muški, odigrati pravu ratničku utakmicu uz pomoć navijača. Ako nam se ukaže prilika siguran sam da ćemo je znati iskoristiti protiv tako jakog protivnika, da ga ispratimo iz Zagreba...'

Na žalost, ozljede nisu nimalo pomazile Zagreb. Puno je problema i izostanaka...

'Nakon svakog velikog natjecanja je 'pustoš', svaka momčad se muči s ozljedama i formom igrača. Nije ni nas sve to zaobišlo, ali što je tu je. Igrat će oni koji su zdravi i spremni, pokrpali smo se koliko smo mogli... Od toga da se žalimo i kukamo nemamo baš ništa, to nam ništa neće donijeti', razmišlja Čupić koji u momčadi Zagreba ima ulogu sličnu onoj Luke Modrića u Real Madridu. On je uzor, mentor, šef...

'Cijelu sam karijeru igrao u klubovima gdje sam bio jedan od glavnih igrača, realizatora, u klubovima s kojima je sve osim osvajanja Lige prvaka i nacionalnih prvenstava bilo razočaranje. Velik je to pritisak za igrače, iz utakmice u utakmicu... A sad u Zagrebu je moja uloga drugačija, drugačiji ciljevi kluba. Poanta povratka nas iskusnijih bila je da budemo mentori mladima, da oni postanu glavni igrači, a mi podrška. To je ove sezone napokon zaživjelo, oni su uzeli glavne uloge. Trebalo je vremena da se prilagodim svemu tome, ali sad osjećam da sam pronašao svoju ulogu, posložilo se sve u svlačionici i u momčadi', kaže Čupić i nastavlja:

'Mislim da su i mladi igrači zadovoljni mojom ulogom, trudim se pomoći što više, usmjeriti ih. Ja sam sretan svaki dan, svi smo zajedno, i mladi i mi iskusniji igrači, baš smo kliknuli, a to se osjeti na terenu i izvan njega. Samo pozitiva, svi uživaju u svojim ulogama, neki u malo većim, neki u malo manjim, ali svi su važni. A to se pokazuje iz utakmice u utakmicu, da imamo tu širinu, svatko ima svoju poziciju u momčadi, svi igraju. Nije bitno koliko igraš nego kako igraš i koliko na kraju daješ svog doprinosa momčadi.'

  • +40
Rukometaši Zagreba družili se s navijačima uoči utakmice s PSG-om Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

U Zagreb se vratio Zlatko Horvat, napokon se spojila 'stara ekipa' koja je godinama fantastično funkcionirala u reprezentaciji.

'Zlajo i ja se znamo još iz kadetskih ili juniorskih dana, praktički 'sto' godina. Kliknuli smo na prvu i od tada traje to veliko prijateljstvo. On je kolega, prijatelj, zdrava konkurencija. Sve ono što nas je pratilo kroz reprezentacije svih ovih godina. I još smo tada pričali kako bi bilo dobro da jednom zaigramo zajedno u istom klubu. I evo, sad nam se želja, istina pred kraj karijere, napokon i ispunila. Drago mi je prije svega zbog njega, da se vratio u svoj klub. Znamo što smo dobili, karakternog igrača, legendu kluba, pobjednika, čovjeka koji dodatno može podići ovu mladu momčad, koji će biti od pomoći', kaže Čupić koji se za kraj osvrnuo i na reprezentaciju koja još nema izbornika, a kvalifikacije za Olimpijske igre samo što nisu:

'Veliki je pritisak, neće to biti nimalo lak zadatak za novog izbornika i njegov stožer. Hrvatska jednostavno ne smije još jednom propustiti Olimpijske igre i zato se nadam da ćemo imati dovoljno zdravih i spremnih igrača. Svi im moramo dati podršku i vjerovati u njih. Da, u problemima smo, ali uvjeren sam da imamo dovoljno kvalitete da se izdignemo. Tih 20 igrača mora pronaći snagu, karakter, srca.. da izguraju to na mišiće i da nas čeka lijepo olimpijsko ljeto, da možemo uživati u igrama hrvatske reprezentacije u Parizu. Ja sam i dalje na raspolaganju, ako treba uskočiti tu sam. Za mene su godine samo broj, imam volje i želje, ako sam zdrav i ako misle da mogu pomoći, ja ću se odazvati. Ako se izaberu druga rješenja, ja ću biti najveći navijač kao i uvijek do sada. Moju podršku imaju uvijek i zauvijek, nisam bitan ja, bitna je Hrvatska', zaključio je Ivan Čupić.

Standings provided by Sofascore