CRVENA MAGIJA

Najveći engleski derbi koji je završio rezultatom 1:00

02.09.2013 u 10:01

Bionic
Reading

Liverpool je nakon tri kola Premiershipa vodeći sastav lige. Natjecanje se još nije ni zahuktalo, ali ekipa s Anfielda ima maksimalan učinak. U sve tri pobjede strijelac za konačnih 1:0 bio je Daniel Sturridge, a posljednji trijumf došao je u engleskom derbiju u sasvim posebnom ozračju

Da je kojim slučajem najveća legenda crvenih iz Liverpoola živ danas bi slavio stoti rođendan. Bill Shankly rođen je u škotskom Glenbucku 2. rujna 1913. godine, a na Anfield je došao u 46. godini života. Ostao je svojih posljednjih nogometnih 15. Kao igrač je bio škotski reprezentativac već tada poznat po fanatičnim izjavama kojima je jako podizao navijače.

'Uništili smo ih na terenu, ovo nije bilo lijepo za gledati. Razbili smo ih...,' diktirao je novinarima otprilike Shankly nakon pobjede na Hampdenu protiv Engleza s 5:4 u kojemu je i zabio svoj jedini gol u 15 nastupa. S Preston North Endom osvojio je FA cup, a u tom dresu proveo je i 16 godina igračke karijere. Sve osim jedne (prve) koju je odradio u Carlisleu, gdje je upravo započeo i trenersku priču. Trenerom je postao odmah nakon što je izuo kopačke i u prvih deset godina nije osvajao trofeje.

Prisjećanje na velikana uljepšali su i igrači Manchestera


1959. u Liverpool je došao dok je Anfield petu sezonu u nizu pratio drugu ligu, a bila je isključena i voda kojom se zalijevao travnjak. Shankly je odmah naložio da će to biti prva investicija i u idućih 15 sezona klub je doveo na staze europske slave. U trećoj sezoni izborio je povratak u elitni rang, dvije godine poslije slavio je naslov europskog prvaka. Osvojio je Kup Uefa, ukupno 11 trofeja i sa 60 godina na leđima povukao se iz nogometa.

'Kada smo osvojili FA kup protiv Newcastlea '74. znao sam da trebam otići. Ušao sam u svlačionicu i osjetio sam kako me godine pritišću,' napisao je kasnije u svojoj autobiografiji Bill Shankly čiji kip danas krasi ulaz na stadion. Otišao je kako i dolikuje velikanu, pobjedom na Wembleyu pred 100 tisuća ljudi, a naslijedio ga je vjerni pomoćnik Bob Paisley koji je u devet sezona na kormilu kluba osvojio šest europskih naslova, tri Kupa prvaka (jedina neostvarena Shanklyjeva želja) i ukupno 20 trofeja...


Točno 100 godina poslije Shanklyjevog rođenja (točnije, dva dana ranije) na Anfield je došao Manchester United i uoči dvoboja navijači su ukrasili cijeli stadion emotivnom koreografijom za svoju legendu koja je preminula prije 32 godine u Liverpoolu. Impresivan uvod bio je uvertira u zapravo prilično dosadan derbi. Suarez i Rooney nisu bili ni na klupi i činilo se da Rooney više nedostaje Moyesu nego Suarez Rodgersu. Inače, Liverpoolov trener ponovno je zapalio iskru optimizma na Anfieldu i crveni se nadaju da će pauza od 23 godine bez engleskog naslova polako dolaziti svome kraju. Kada se to dogodi, u klubu i na velikom tulumu u gradu nazdravljat će se i za Rodgersa i za Paisleya, ali prvenstveno za Shanklyja koji je klub našao u podrumu i učinio od njega stroj za osvajanje trofeja koja je prestala raditi daleko nakon njegove smrti.

Konačan rezultat bio je 1:0 (Sturridge, 4. min), ali obzirom na okruženje, simboliku i veliki jubilej rezultat je zapravo bio 1:00.

Gol Sturridgea kojim je svladan prilično neuvjerljivi United