'braco' krenuo u akciju

Najavljuje se senzacionalni transfer Andreja Kramarića na kraju prijelaznog roka, ali pitanje je koliko bi mu to bila mudra odluka?

01.10.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Nogometaši Hoffenheima u nedjelju su na svom stadionu pregazili Bayern 4:1, a jedan od junaka momčadi iz Sinsheima bio je hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić, koji je Bavarcima utrpao dva gola

Još od prošlog ljeta medijima se znala 'zakotrljati' priča kako bi se Andrej Kramarić iz Hoffenheima mogao preseliti u Bayern.

Isto se ponovilo i odmah nakon nedjeljne pobjede, u kojoj je Andrej Kramarić proglašen najboljim igračem utakmice, te ocjenama nadmašio i velike zvijezde aktualnog njemačkog i europskog prvaka.

Naravno, svoj komentar na tu temu imao je i hrvatski reprezentativac, koji nam je u ponedjeljak ujutro otkrio.

>> Andrej Kramarić uništio je moćni Bayern pa nam otkrio tko mu nije dao da pobjedu proslavi u svlačionici sa suigračima: Ne događa se ovo svaki dan!

'Ne opterećujem se time. Istina, bilo je prije nekakvih spomena za tu mogućnost, ali nikad se ništa konkretnije nije dogodilo. Meni je u Hoffenheimu lijepo, imam svu pažnju i zasad sam fokusiran samo na klub. Naravno da mi gode te priče o interesu velikih klubova, ali ponavljam, usredotočen sam na aktualni klub'.

Dakle, kao što se do nedjelje i te utakmice nikad ništa konkretno nije poduzelo, činjenica da je Kramarić još jednom (op.a. a prvi put je to bilo u travnju 2017., u pobjedi 1:0), presudio Bavarcima, natjerala je čelnike bavarskog diva da ipak počnu razmišljati o novom Hrvatu u svojim redovima.

  • +7
Hoffenheim - Bayern Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

'Hoffenheim je hladnokrvno iskoristio svoje prilike, a posebno Andrej Kramarić. Pohvale Hansija Flicka na njegov račun prije nekoliko dana nisu bile slučajnost. Kramarić je zabio pet golova u prva dva kola, a tome je dodao i dva pogotka u Kupu. Definitivno ima potencijal za Bayern. On, ne samo da bi bio idealna zamjena za Roberta Lewandowskog, već i za Thomasa Mullera. Ima karakter profesionalca s puno drugih kvaliteta. Hrvat ima ugovor s Hoffenheimom do 2022. godine i neće koštati malo. Mislim da bi 40 milijuna eura bilo dovoljno, ali vrijedilo bi za Bayern', napisao je legendarni Lothar Matthäus.

Dakle, nakon što je bivši igrač Bayerna čija riječ ima težinu, ali i pohvale trenera Flicka, progovorio o 'plusevima hrvatskog napadača', u akciju je krenuo i sâm klub, odnosno njegov sportski direktor Hasan Salihamidžić, zvani 'Braco'.

Navodno su Bavarci već kontaktirali Kramarićeve zastupnike te, prema tim navodima, traže način kako ga iz Sinsheima preseliti u München.

Međutim, koliko god ova priča zvučala primamljivo, pa i samom Andreju Kramariću, koji je rekao kako bi u Njemačkoj mogao preseliti samo u Bayern, s obzirom na veličinu kluba, u ovom trenutku nismo sigurni bi li to bila mudra odluka.

Jer svi znamo da je mjesto prvog napadača namijenjeno 32-godišnjem Poljaku Robertu Lewandowskom, koji s Bayernom ima ugovor do 30. lipnja 2023. godine. Dakle, još više od dvije i pol godine.

U Bayernu su već pripremili i njegovu zamjenu, a riječ je o 19-godišnjem Nizozemcu Joshui Zirkzeeu, koji je prošao Bayernovo 'doškolovanje', te kojeg trener Flick, istina rijetko, već uvodi u prvi sastav.

Kada je riječ o poziciji 'drugog napadača', onda Bayern tu najčešće koristi Thomasa Müllera, također 32-godišnjaka, a koji baš poput Lewandowskog ima ugovor do lipnja 2023. godine.

S obzirom na to da Kramarić može djelovati i kao krilni napadač, nismo baš sigurni da bi se na toj poziciji lakše izborio za mjesto u početnoj momčadi, jer Flick ovdje ima i Leroya Sanea te Kingsleya Comana. Sane je 24-godišnjak, s ugovorom do 2025. godine, a Coman, također 24-godišnjak, ali s ugovorom do 2023. godine.

Prema tome, jasno je da bi Kramarić imao itekako tešku situaciju za izboriti se u startnih 11, a da u ovim godinama, kada je na vrhuncu moći, sjedi na klupi baš i nema smisla. Pa makar ona bila i Bayernova. Jer takav ne bi koristio ni izborniku Daliću, to jest reprezentaciji.

Osim toga, kako smo doznali tijekom rujna, od ljudi vezanih uz nogometni posao, Bayern je itekako pažljiv s novcem, to jest nije baš sklon, posebice u ovim kriznim danima, potpisivanju velikih plaća. I zbog toga su bez angažmana u Bayernu ostali i Ivan Perišić odnosno Marcelo Brozović. Drugim riječima, nismo sigurni bi li i Kramarić dobio plaću kakvu ima u Hoffenheimu, posebice ako ne bi bio igrač prve momčadi.