nema labavo

Lino Červar poslao jasnu poruku Srbima deset dana uoči otvaranja EP-a

02.01.2018 u 06:36

Bionic
Reading

Na prvi dan 2018. godine za hrvatske je rukometaše nije bilo odmora. U Zagrebu su se okupili i krenuli put Splita na završne pripreme za Europsko prvenstvo koje počinje 12. siječnja. Izbornik Lino Červar bio je dobrog raspoloženja, ne skriva zadovoljstvo iako je još puno posla pred njima...

Hrvatski rukometaši u ponedjeljak su započeli završne pripreme za EP kojemu je Hrvatska domaćin, a od 12. do 28. siječnja igra se u Splitu, Zagrebu, Poreču i Varaždinu. Izabranici Line Červara formu će 'glancati' u Splitu, izbornik i njegovi pomoćnici ne žele ništa prepustiti slučaju, rukometaši će se pripremati u Spaladium Areni, kako bi što bolje 'osjetili' atmosferu i spremili se za prve tri utakmice u skupini (Srbija, Island, Švedska).

Baš su svi 'nabrijani' na prvu utakmicu koju Hrvatska igra protiv Srbije u petak 12. siječnja. Ulaznice za taj sraz već su odavno rasprodane, a preprodavači za njih već sada traže i više od 2000 kuna. Kolika će tek cijena biti na dan utakmice? Razmišljanja i razgovore o prvom protivniku ne može izbjeći ni Lino, jasno je da sve zanima utakmica sa Srbijom...

>> Nećete vjerovati kolike su cijene ulaznica za utakmicu Hrvatske i Srbije na crnom tržištu

'Mi 12. siječnja moramo biti maksimalno spremni da se možemo suprotstaviti protivniku. I to protivniku koji se, vidim ja to, već pali', kaže Červar i nastavlja:

'Malo i taktiziraju zasad, ali nisam naivan, znamo svi da će to biti teška utakmica. No, mi moramo razmišljati da je ova kao i svaka druga. Ali, problem je to što je prva, a prva na velikom natjecanju je posebno važna.'

  • +16
Hrvatska rukometna reprezentacija - druga faza priprema za Euro 2018 Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Iako Lino skriva 'adute', jedan će biti na strani Hrvatske svih 60 minuta, Spaladium Arena je rasprodana, atmosfera će biti paklena. Sad je samo na našim rukometašima da 'odrade' Srbiju kako znaju i umiju.

'Želio bih da svi ljubitelji rukometa, građani koji poštuju ovu generaciju stvore čovjeka više. Osjećam veliku potporu igračima, stožeru, meni... Ja ću se potruditi najviše što mogu, jednako kao igrači. Bit će onako kako zaslužujemo', kaže Červar.

>> Srpski navijači u Splitu?! Evo što Zoran Gobac kaže o tome

Realno, Hrvatska je od ove Srbije jača i bolja za barem 10 golova, svima je to jasno. A posljednji dio priprema Červar će usmjeriti na taktiku i posebno na psihološku pripremu.

'Radit ćemo nešto blaže nego dosad na tijelu, a puno više na glavi, psihološkoj pripremi, taktici. Počinju teški okršaji, protivnici su se već razmahali, svi se hvale da dobro rade', kaže izbornik i dodaje kako ga posebno raduje činjenica da može mijenjati po dva igrača - jednom nakon prvog dijela, drugi put uoči završnice:

'Možemo imati džokere. Svi igramo, svi su bitni i pokušat ćemo donositi najbolje odluke.'

  • +10
Prijateljska rukometna utakmica, Hrvatska - Slovenija Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Lovimo jedini trofej koji nedostaje hrvatskom rukometu, europsko zlato...

'Nisam rekao da je cilj zlato', jasno daje do znanja Lino odmah na početku razgovora o ciljevima na EP-u i zaključuje:

'Uvijek želim puno, ali sam skroman. Bilo bi bahato od mene da se razbacujem izjavama o zlatu, u konkurenciji jedne Francuske, aktualnog europskog prvaka Njemačke, olimpijskog pobjednika Danske. Bilo bi to neprimjereno, ali želim sigurno puno.Narod ima pravo nadati se, rade to iz ljubavi. Ako nam nabiju visoke ciljeve, a ne bude tako, bit će kritika. Ali svima sve opraštam. Želim samo da se borimo jedan za drugoga. I poruka zemlji da smo jači kad smo zajedno, a slabi smo kad smo podijeljeni.' 

  • +25
Lino Červar Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX