uoči turneje ZA TPORTAL

Izbornik Veljko Mršić otvoreno o NBA iskustvu i najvećem problemu hrvatske reprezentacije; dotakao se i Hezonje

19.07.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Veljko Mršić, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, vratio se iz Las Vegasa s Ljetne NBA lige prepun dojmova. Iako je Hrvatska upisala pet poraza protiv NBA momčadi, Mršić je zadovoljan jer je dobio uvid u to na koje igrače može računati u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. Za tportal je podijelio svoje dojmove, a dotakao se naših NBA igrača s kojima je obavio razgovore

Svih pet utakmica u Ljetnoj NBA ligi u Las Vegasu kombinirana momčad hrvatske košarkaške reprezentacije – u kojoj nije bilo naših NBA igrača i niti jednog od desetorice udarnih igrača - je izgubila. No ta turneja proglašena je punim pogotkom jer je prije svega bila edukacijska. Iskustvo koje su neki igrači skupili u tih pet utakmica je jednostavno – neprocjenjivo. Pogotovo tu mislimo na playmakera Roka Rogića koji je prije dolaska u Cibonu prije godinu dana bio nepoznat široj javnosti, da bi na koncu oduševio i neke NBA trenere svojim pristupom i igrama. Napredak koji su neki igrači ostvarili je itekako vidljiv…

'Na turneji u SAD-u bilo je bolje nego što sam očekivao. Poznavao sam gotovo sve igrače koji su pozvani, no dosta njih nisam trenirao i nisam znao što možemo napraviti u 10-ak dana. Znao sam jako dobro što nas tamo čeka i moram reći kako su svi momci sjajno trenirali i jako dobro izgledali na terenu. Usprkos svih pet poraza, dojmovi su jako pozitivni', kazao je za tportal Mršić, dodavši:

'Potencijal igrača koji su bili u SAD-u je velik, a sada samo treba nastaviti raditi i pokušati dići na višu razinu. Najvažnije je to što smo uspostavili kulturu rada i ponašanja na visokom nivou i to mi je bilo najdraže vidjeti - kako dečki uživaju zajedno igrati i bodre jedan drugoga.'

No Mršić se dotakao i onog negativnog aspekta:

'Uoči okupljanja za Ljetnu NBA ligu bilo je dosta otkaza, a razlog su većinom procjene nekih igrača kako im je potrebniji individualni rad. Na koncu ti igrači zapravo većinu vremena provode na jačanju tijela, a na tim treninzima ima jako malo košarke. Po mom mišljenju, nisu znali što tamo mogu dobiti.'

Već godinama dojam je kako u zadnje vrijeme velik broj igrača otkazuje nastup u reprezentaciji. Što je tome razlog?

Ne znam zašto je to tako, a kada su u pitanju ovi najnoviji otkazi nekih igrača, moram reći da sam očekivao više ambicioznosti jer ipak se nije mala stvar pojaviti na takvoj sceni. Ipak igraš protiv NBA momčadi, igraš u postojbini košarke pred očima velikog broja NBA trenera i glavnih menadžera, a uz sve to termin odigravanja Ljetne lige znao se prije nekoliko mjeseci.

Očito nekim igračima hrvatska reprezentacija nije svetinja, kao što je bio slučaj početkom 90-ih godina?

Kod nas je najveći problem uvijek bio nedostatak komunikacije koji se vuče još od 1997., kada na Eurobasketu nisu nastupili svi najbolji igrači koji su mogli pomoći. Prošlo je puno godina od tada, bilo je svega i treba baš sve napraviti da se tako nešto više nikada ne dogodi. Eto, dva naša najbolja igrača Bojan Bogdanović i Dario Šarić prisutni su baš na svim natjecanjima i to treba biti pravi put. Meni je želja da uvijek igraju svi najbolji igrači koje Hrvatska ima.

Hrvatska se nije uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo koje se kraljem kolovoza igra u Kini. Koliko je to velik udarac za hrvatsku košarku i je li se to moglo nekako izbjeći?

Ne treba na to gledati katastrofično jer sve ima svoj razlog. Kada razgovarate s ljudima iz košarke, svi se slažu da je to strašno, ali isto tako kažu kako nam sustav nije omogućio da igraju najbolji igrači. Ipak naša liga nije tako kvalitetna da se ne bi osjetio izostanak 10-ak najboljih igrača. No, s druge strane, svjesni smo svi mi iz HKS-a kako su se radile i greške i to će nam biti pouka za dalje.

Nakon Ljetne NBA lige za koji dan vodite kombiniranu hrvatsku košarkašku reprezentaciju na mini turneju po Kini, a onda toga kreće akcija - kvalifikacije za Eurobasket 2021. Znate li već sada koji će igrači biti nositelji igre u tim kvalifikacijama?

Ovo cijelo ljeto poslužit će nam kako bismo provjerili na koga možemo računati uoči početka kvalifikacija, a cilj nam je da imamo bazu od 15-ak igrača na koje možemo računati. Kvalifikacije počinju u veljači 2020., a do tada imamo dovoljno vremena iskristalizirati sve, a turneja po Kini – u koju odlazimo sa šestoricom novih igrača - svakako će nam za to poslužiti jer želimo imati čistu sliku. Neki igrači koji su bili u Las Vegasu izrazili su želju da se odmore prije početka sezone i izašli smo im ususret.

Nakon Svjetskog prvenstva doznat ćemo je li Hrvatska dobila pozivnicu za dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. Kakvi su nam izgledi da se to dogodi?

Moram reći kako je trenutačno malo mutna situacija, ali po nekim najoptimističnijim prognozama, imamo jako dobre izglede dobiti pozivnicu. Prvi preduvjet je da države koje su bolje rangirane od nas, poput Litve, Francuske, Srbije i Španjolske, budu plasirane bolje od 23. mjesta. Moram reći kako su svi naši NBA igrači potvrdili da će igrati za reprezentaciju u kvalifikacijama za OI ako dobijemo pozivnicu, a jedini zasad upitan je Mario Hezonja, s kojim još uvijek nismo razgovarali na tu temu.

Možete li nam reći o čemu ste razgovarali?

'Kratko smo razgovarali i dogovorili da ćemo se telefonski čuti. Ali eto, još se nismo uspjeli čuli…', završio je sa smiješkom na licu uvijek optimistični Mršić.

  • +22
Hrvatska - Litva, kvalifikacije za košarkaško SP 2019. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX