FIFA_SP_2018.svg

JAKO BOGAT NAGRADNI FOND

Istražili smo hoće li i protjerani reprezentativac Nikola Kalinić dobiti dio od višemilijunske premije

Bionic
Reading

Napadač hrvatske nogometne reprezentacije Nikola Kalinić, umjesto da bude dio velike priče na svjetskom prvenstvu u Rusiji, sada uz male ekrane prati što se događa u Rusiji. No, mnogi se pitaju hoće li i koliko novaca od milijunske premije dobiti ovaj temperamentni Solinjanin

Znalo se dogoditi u povijesti svjetskih prvenstava i većih skandala, no zasad je izbacivanje 30-godišnjeg Nikole Kalinića sa SP-a u Rusiji, nakon odigrane utakmice prvog kola, ipak raritet.

Nažalost, ova tužna i ružna epizoda, mogla bi obilježiti Kalinićevu karijeru, posebno ako Hrvatska stigne do postolja. Kako Hrvatska igra nije nemoguće i da ode do kraja…

No, da i ne stigne do kraja, napadač AC Milana propustio je biti dio legendarne priče odnosno pobjede nad Argentinom. Također, kako je izbornik Zlatko Dalić za ogled protiv Islanda promijenio gotovo kompletnu postavu, sigurni smo da bi i Kalinić dobio vjerojatno i punu minutažu. A da je zabio gol, što ne bi bilo nemoguće, ostao bi upisan u knjigama svjetskih prvenstava.

Ovako je Kalinićeva ljutnja otišla u krivom smjeru, a posebno neshvatljiva je ljubomora na suigrača koji je dobio prednost. Istina, priča je nepotvrđena, no dio medija je prenio kako je od Dalića tražio da ima prednost pred Andrejom Kramarićem.

'Kako Kramarić može igrati prije mene?', navodno je Kalinić upitao izbornika prije prijateljske utakmice s Brazilom u Liverpoolu. I kada je trebao ući u igru, u nastavku utakmice, požalio se na bolove u leđima.

Isto je napravio i u prvoj utakmici turnira, protiv Nigerije, kada je odbio ući u igru u završnici. Na bolove u 'leđima' požalio se i na prvom treningu poslije pobjede u Kalinjingradu.

Nikola Kalinić vratio se iz Rusije nakon što je izbačen iz hrvatske reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Naravno, izborniku nije preostalo ništa drugo, nego mu se lijepo zahvaliti i poslati ga kući na 'terapiju'.

Sada ostaje pitanje kako će reprezentativci uopće prihvatiti Nikolu Kalinića i hoće li i dalje biti dobrodošao u njihovo okruženje. Jer ovako se suprotstaviti suigraču, vrlo je nekorektno. Tim prije, što je Kramarić u Hoffenheimu imao kudikamo bolju sezonu od njega.

Odgovor na to pitanje dobit ćemo možda i vrlo brzo. Odnosno kada dođe vrijeme dijeljenja premija za nastup na svjetskom prvenstvu.

Podsjetimo, u rujnu 2016. godine, prije početka Europskih kvalifikacija za SP 2018. godine, na kratkom sastanku kapetan Luka Modrić, dokapetan Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić u ime reprezentativaca, te tadašnji izbornik Ante Čačić u ime stručnog stožera, dogovorili su s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom raspodjelu Fifine nagrade namijenjene selekcijama koje se plasiraju u Rusiju.

  • +8
Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Igračima i stožeru pripast će 40 posto Fifine nagrade za plasman, a taj iznos dijelit će se između igrača i stožera u omjeru 80:20. Hrvatskom nogometnom savezu pripast će 60 posto Fifine nagrade za plasman, kao što je to bilo i uobičajeno pri podjeli premija za velika natjecanja.

'Uoči protekloga ciklusa najavio sam kako smo postavili standard da ovaj dogovor postignemo prije početka kvalifikacija i drago mi je što smo to brzo i jednostavno dogovorili i ovoga puta. Plasman u Rusiju prioritet je HNS-a, uvjeren sam da imamo igračku i stručnu kvalitetu za odlazak na deseto veliko natjecanje od samostalnosti. Kapetanu Modriću i suigračima želim puno sreće u novom ciklusu, da ponovno odvedu Hrvatsku među najbolje reprezentacije svijeta', izjavio je tada predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Inče, Fifa je za ovo SP povećala ionako bogati nagradni fond. Tako će svjetski prvak dobiti 35 milijuna dolara, drugoplasirana reprezentacija 28 milijuna, trećeplasirana 24 milijuna, a četvrtoplasirana 22 milijuna dolara.

  • +37
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Island Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Reprezentacije koje zapnu u četvrtfinalu kući će se vratiti s ukupno 17,5 milijuna dolara, a one poražene u osmini finala s 13,5 milijuna dolara. Pridodamo li tome da je HNS već samim plasmanom na SP dobio od Fife 9,5 milijuna dolara, jasno je da će - samo ulaskom u osminu finala igrači i Savez dijeliti 18,8 milijuna dolara.

Dakle, već sada su igrači za sebe i stožer osigurali oko 7,52 milijuna dolara, koje sa stožerom dijele u omjeru 80:20. Izraženo u brojkama, igrači će između sebe, samo za plasman u osminu finala - podijeliti malo više od šest milijuna dolara. Ostaje pitanje po kojem ključu i hoće li, recimo Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i ostali nositelji igre dobiti više nego recimo, Dominik Livaković i Josip Pivarić. Podjele li taj iznos ravnopravno, svaki bi se igrač, s nagradom samo za ulazak u osminu finala - kući vratio s gotovo 262.000 dolara.

  • +11
Davor Šuker, predsjednik HNS-a Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Iz Hrvatskog nogometnog saveza, na naš upit hoće li Nikola Kalinić ostati bez premije, poslali su objašnjenje:

'To je stvar dogovora igrača. Savez se ne petlja kako će oni podijeliti nagradu među sobom. Također, u tu priču sigurno će biti uključeni igrači koji su sudjelovali u kvalifikacijama, jer se i za plasman na SP dobio dio novca'.

Prema tome, za očekivati je kako će Nikola Kalinić biti nagrađen za učinak u kvalifikacijama, ali hoće li dobiti i dio bogate premije sa SP-a, koja još može porasti, zasad ostaje tajna.