borba za prolaz

Hrvatski rukometaši nisu mirni; evo što se sve treba poklopiti da ispadnu s Eura!

16.01.2024 u 12:53

Bionic
Reading

Hrvatski rukometaši su dojam nakon uvjerljive pobjede protiv Španjolske pokvarili remijem protiv Austrije. Stoga, opreza nikad dosta jer Hrvatska još uvijek može ispasti s Eura

Odmah nakon utakmice protiv Austrije koja je završila 28:28 počele su kalkulacije što sad čeka Hrvatska i koje sve kombinacije postoje. Ukratko, izabranici Gorana Perkovca u okršaju posljednjeg kola prvog kruga Europskog prvenstva, u kojem igraju od 18 sati protiv Rumunjske, nemaju pravo na 'kiks.'

A svakako je nemir u hrvatske redove unijela vijest kako je zbog ozljede za Ivana Martinovića Europsko prvenstvo završeno!

Naime, eventualni uvjerljiv poraz od Rumunjske mogao bi Hrvatsku izbaciti s Eura, ali za tako nešto se treba poklopiti pobjeda Španjolske protiv Austrije, a važna bi bila i gol razlika.

Naime, u tom slučaju Španjolska bi bila prva s četiri boda, a Austrija mi mogla proći dalje ako će imati bolju ukupnu gol-razliku. Trenutačno je Hrvatske bolja jer +10, a Austrija je na +7. No, razlika nije velika i opreza nikad dosta.

Standings provided by Sofascore

Ukratko, u tom ludom scenariju Austriji bi odgovarao poraz od Španjolske od jednog gola, ali i poraz Hrvatske od Rumunjske s barem pet golova razlike.

No, bilo kakva pobjeda Hrvatskoj osigurava drugi krug, a u slučaju da Španjolska nadigra Austriju, izabranici Gorana Perkovca prenose dva boda. To je zapravo idealan scenarij…

Dodajmo još kako je poznato šest od 12 reprezentacija koje su izborile plasman u drugi krug.

  • +58
Hrvatska - Španjolska, EP rukomet, 12.1.2024. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Ako sve prođe prema predviđanjima Hrvatsku u sljedećoj fazi čekaju okršaji protiv moćnih reprezentacija kao što su Mađarska i Njemačka, a očekuje se da se u tom društvu nađe i Francuska koja to mora potvrditi. Na čekanju su još Island ili Srbija… U svakom slučaju hrvatske rukometaše čekaju, ako prođu dalje, još četiri teške utakmice.

Stoga dva boda (pobjeda nad Španjolskom) koja bi Hrvatska mogla prenijeti u tom slučaju - zlata vrijede.

Dodajmo kako su svi sudionici GRUPE II poznati., dok se I GRUPA tek treba formirati. A kombinacija je jako puno...

Standings provided by Sofascore
  • +36
Hrvatska - Austrija, EP rukomet, 14.1.2024. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK