TURČIN OTIŠAO

Hrvatska ostala bez izbornika; prvi čovjek HOS-a objasnio razloge

06.12.2023 u 09:34

Bionic
Reading

S početkom 2021. godine na klupu hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije došao ja tada 35-godišnji Ferhat Akbas, turski stručnjak s 15-godišnjim iskustvom, zamijenivši do tada vrlo uspješnog Talijana Danielea Santarellija, koji je bio izbornikom nešto više od tri godine. Sada, dvije godine kasnije, Akbas odlazi s mjesta izbornika hrvatske reprezentacije.

Mladi turski stručnjak, nakon što je bio dvije sezone na klupi naše ženske izabrane vrste, gdje će biti upamćen po tome što je pod njegovim vodstvom Hrvatska prvi puta sudjelovala u prestižnoj VNL Ligi nacija, okreće novu stranicu u karijeri.

S hrvatskom ženskom reprezentacijom Akbas se oprostio riječima:

'Rad s ekipom koja je tako strastvena i predana odbojci za mene je bio poseban, i ostat će uistinu jedinstven. Tijekom protekle dvije godine radili smo zajedno, napredovali rame uz rame. Zajedno smo slavili pobjede, podržavali jedni druge nakon poraza, dijelili trenutke radosti i tuge. Svašta smo zajedno doživjeli, uvijek sanjajući o koraku naprijed. Za to vrijeme napisali smo lijepe priče iz Hrvatske. Uvijek sam bio ponosan što sam dio hrvatske odbojke. Međutim, došlo je vrijeme za rastanak. U ekipi vidim ogroman potencijal pa se nadam da će hrvatska odbojka nastaviti napredovati. Zahvalan sam svakoj sportašici s kojom sam radio. Zahvaljujem se na kraju na svemu i Hrvatskoj koja će zauvijek imati posebno mjesto u mom srcu'.

Pred čelnicima Hrvatskog odbojkaškog saveza sada je zadatak pronaći što prije dostojnu zamjenu inozemnom stručnjaku na našoj klupi.

O rastanku s Akbasom, Frane Žanić, predsjednik HOS-a kaže:

'Zahvaljujem se gospodinu Ferhatu Akbasu na dvije godine odlične suradnje. Bilo je tu rezultatskih uspona i padova, ali mislim da smo, pogotovo u prvoj sezoni plasmanom u VNL, napravili veliki i lijep rezultat. Tijekom ove sezone je puno mladih igračica startalo u seniorskom pogonu, no mišljenja sam da je ipak mogla biti i rezultatski bolja. Ali, tu je bio i niz drugih objektivnih otežanih okolnosti zbog kojih nismo došli tamo gdje smo željeli. Također, mislim da je iznimno važno da se s Akbasom rastajemo u prijateljskim odnosima'.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Zahvalan Akbasu na svemu što je napravio za boljitak hrvatske odbojke, predsjednik Frane Žanić zaključuje:

'Mi ćemo sigurno u vrlo skorom vremenu krenuti dalje i pronaći rješenje za novog izbornika, kako bi i dalje ostali konkurentni, u vrhu europske i svjetske odbojke sa ženskim selekcijama. Mislim da naš fokus i forte trebaju biti mlađe dobne reprezentativke koje su ovo ljeto pokazale odlične rezultate pa se trebamo pobrinuti da one danas-sutra preuzmu naslovne uloge u A selekciji'.