POTREBNE PROMJENE

FIS odgodio zabranu; opasnost za okolinu i zdravlje ljudi u skijaškom svijetu i dalje traje

11.08.2022 u 15:00

Bionic
Reading

Međunarodna skijaška federacija (FIS), koja je još 2019. najavila zabranu uporabe štetnih fluoridnih premaza za skije, na još godinu dana je odgodila njezino uvođenje, objavili su u četvrtak iz FIS-a

Razlog za odgodu uvođenja zabrane proizvoda koji sadrže fluor za premazivanje skija, čime se poboljšava njihova kliznost po površini, leži u činjenici da još uvijek nije proizveden pouzdan uređaj kojim bi se brzo i efikasno mogla detektirati prisutnost fluora na opremi skijaša te je potencijalnim proizvođačima ostavljeno još vremena za usavršavanje, stoji u službenom priopćenju FIS-a.

Proizvodi koji sadrže fluor, a nanose se tijekom pripreme skija i premazivanja voskom kako bi skijašice i skijaši dobili na brzini, u uporabi su još od '80-ih godina prošlog stoljeća, većinom u nordijskim disciplinama, poput skijaškog trčanja i biatlona. Nekoliko provedenih istraživanja je pokazalo štetnost takvih proizvoda za okolinu i za zdravlje ljudi, posebno onih koji su ih nanosili, a nisu bili dovoljno dobro zaštićeni.

FIS je 2019. najavio zabranu proizvoda koji sadrže fluorid, prije nego što su bili stvoreni uvjeti za provedbu te odredbe. Već gotovo tri godine specijalizirana tvrtka i njemački istraživački institut Frauhofer pokušavaju izraditi uređaj, sličan 'pištolju' za mjerenje tjelesne temperature, kojim bi se na brz, pouzdan i jeftin način mogla provoditi ispitivanja skijaške opreme tijekom natjecanja i detektirati prisutnost fluora.

U procesu usavršavanja takvog uređaja uključena je i Međunarodni biatlonski savez (IBU).

Nekolicina proizvoda koji sadrže fluor ili njegove derivate već su zabranjeni novom regulativom koju je donijela Europska unija.