BIVŠI PRVAK OTKRIO

Tema o kojoj se u Formuli 1 priča mjesecima; zabrinuti navijači i vozači, a u cijelu priču se umiješao princ

11.08.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Bivši prvak Nico Rosberg otkrio je da je princ Albert od Monaka izravno uključen u pregovore o zadržavanju njihovog Grand Prixa u prvenstvu Formule 1

Budućnost VN Monaka je u pitanju, jer je ugovor utrke istekao, a za sada nije najavljeno potpisivanje novoga. Postoje napisi da bi Grand Prix na ulicama Monte Carla mogao biti ugrožen novim utrkama, poput Katara i Las Vegasa, koje će postati dio kalendara u 2023., a Južna Afrika također čeka svoju priliku.

Povratak Kine nakon stanke zbog koronavirusa od 2019. tek treba biti potvrđen, dok se VN Francuske, VN Belgije i spomenute VN Monaka smatraju upitnima za sljedeću sezonu.

VN Monaca je dragulj Formule 1, vozači su uz nju, ali neki aspekti, ne samo sama staza, nego i neki financijski razlozi, doveli su u opasnost utrku.

U tijeku su rasprave o obnovi ugovora, a bivši prvak Nico Rosberg, koji živi u Monaku, kaže da sam princ Albert igra istaknutu ulogu u pregovorima. Naime, izvještaji stranih medija pokazuju da pregovori između Liberty Media (vlasnik f1) i Automobile Club de Monaco nisu najjednostavniji jer su domaćini imali kontrolu nad sponzorstvom i TV prijenosom (što žele zadržati), a također se protive predloženim promjenama na stazi koje bi potencijalno povećale mogućnosti pretjecanja.

'Princ čak intervenira u razgovorima, jer Monakov automobilistički klub nastavlja sa tvrdim stavom. Zato taj razgovor treba posrednika. Princ se jako uključio, jer Monaco mora ostati u kalendaru. Ovo je povijesna utrka i to je najglamuroznija utrka godine, tako da se ona mora nastaviti', pričao je Nijemac, prvak iz 2016., te je dodao:

'Ali Monaco se također mora malo prilagoditi. Na stazi postoje sponzori koji su konkurenti sponzorima prvenstva Formule 1, recimo različiti proizvođači satova i tako dalje. A to je naravno teško. Dakle, morate pronaći sredinu.'

I dok većinu obožavatelja, posebno onih koji nisu super bogati, ne zanima koja se marka luksuznih satova reklamira na utrci, postoje neke stvari do kojih im je jako stalo. Žele vidjeti uzbudljivu akciju na stazi koja je pogodna za to, gdje se bolidu mogu pretjecati, a nažalost Monaco je razočarao u tim područjima.

Osim što se organizatori VN Monaka protive promjenama na stazi i lokalna televizija koja prenosi utrku ponekad propusti u prijenosima prikazati incidente na stazi koje najviše zanimaju fanove Formule 1 (nikome nije jasno zašto Monako inzistira na vlastitoj televizijskoj produkciji).

Ako se nešto ne promijeni i popravi bojimo se da bi to mogao biti kraj za VN Monaka, bez obzira što je za pregovaračkim stolom i princ Albert.