novi vjetrovi s poljuda

Čelnici Hajduka napokon su popustili; s dvije i pol godine zakašnjenja ipak su prihvatili milijune kuna koje im nude Davor Šuker i HNS

09.12.2020 u 13:58

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez još je u travnju 2018. godine, uz pomoć sredstava koje je dobio od Fife i Uefe, započeo akciju izgradnje novih nogometnih travnjaka. Tako su hibridne, a uz to i grijane terene, dobili Kranjčevićeva, Maksimir, Koprivnica, Vinkovci, Zaprešić i Pula (bez grijanja!). Rijeka nije bila u konkurenciji jer je teren na Rujevici bio po standardima, Osijek je 'ispao' zbog gradnje novog stadiona, a Hajduk se tada HNS-u zahvalio na ponudi…

I tako je Poljud praktički jedini ostao bez novog 'tepiha'. No, 'bili' su ionako praktički svake godine nakon festivala 'Ultra' na trošak organizatora istog mijenjali, tj. krpali oštećeni teren. Izgledalo je to poprilično jadno.

Otvoreni sukob tadašnjeg čelništva Hajduka i Našeg Hajduka na jednoj strani te HNS-a na drugoj uzrokovao je tako dodatnu štetu klubu. Jer 'na pladnju' su imali ponudu vrijednu pet milijuna kuna koliko je bio trošak izgradnje novog travnjaka. A oni su glatko odbili...

HNS i predsjednik Davor Šuker predstavili su projekt težak 30 milijuna kuna, po pet milijuna na svakoj lokaciji za postavljanje hibridnih travnjaka koji su kombinacija prirodne i umjetne trave. Hajduk se sam izbacio iz tog 'prvog vala' obnove, no promjenom vladajuće strukture na Poljudu su napokon zapuhali novi vjetrovi.

Na mjesto predsjednika 'bilih' stigao je Lukša Jakobušić koji se odmah nakon imenovanja sastao s Davorom Šukerom. Potez hvale vrijedan jer napokon je učinjen prvi korak prema normalizaciji odnosa na relaciji Hajduk-NHS. I reprezentacija se napokon vratila na Poljud, a sada su se 'potegnula' i ostala pitanja suradnje. Prvo je obnova travnjaka...

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'Ako će Poljud u sljedećih nekoliko godina biti primarni dom hrvatske nogometne reprezentacije s obzirom na stanje Maksimira, onda je logično da HNS uloži u infrastrukturu. Posebice tu mislim na novi travnjak', kazao je Jakobušić nakon tog sastanka.

Koliko je stanje loše moglo se vidjeti i čuti nakon utakmice UEFA Lige nacija između Hrvatske i Portugala kad su neki naši reprezentativci javno kritizirali stanje travnjaka, a sve je kulminiralo proteklog vikenda kad su Jadranski derbi na Poljudu igrali Hajduk i Rijeka. Jaka kiša u potpunosti je natopila travnjak, lokve vode onemogućavale su bilo kakvu suvislu igru, sve je više izgledalo kao vaterpolska utakmica, a ne derbi Hrvatski Telekom Prve lige!

  • +21
NK Hajduk - NK Rijeka; HT Prva liga; 6.12.2020. Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Čini se kako je to i ponukalo čelnike Hajduka da se, s dvije i pol godine zakašnjenja predomisle, te napokon prihvate milijune kuna koje im doslovno nude Davor Šuker i HNS.

'U prostorijama Poljuda će se u utorak 15. prosinca s početkom u 12 sati održati operativni sastanak između predstavnika HNK Hajduk i Hrvatskog nogometnog saveza.

Tema sastanka je promjena travnjaka na glavnom terenu poljudskog stadiona koja je dogovorena u razgovoru između predsjednika Uprave Hajduka i predsjednika HNS-a.

O zaključcima sastanka javnost će biti pravovremeno obaviještena', objavili su iz Hajduka.

Što reći? Pozitivno je to što su Hajduk i HNS ponovno uspostavili kontakt, ovo je jedan od prvih koraka u normalizaciji odnosa između 'bilih' i HNS-a, sigurno je da će svi napokon imati koristi, a najviše hrvatski nogomet.

Prema nekim informacijama radovi na postavljanju novog travnjaka na Poljudu mogli bi započeti već za dva do tri tjedna, odmah po završetku jesenskog dijela HT Prve lige. Hajduk na Poljudu igra 20. prosinca, u 16. kolu dočekuje Goricu. Nakon toga slijedi mjesec dana pauze, sljedeću utakmicu 'bili' bi trebali igrati tek 30. siječnja 2021. protiv Lokomotive. Na novom travnjaku. Osim ako se u međuvremenu ne dogodi nekakav 'preokret' jer Naš Hajduk se još nije oglasio...