PRIJETI PUNO TOGA LOŠEG

Alarmantno upozorenje stručnjaka koje će zabrinuti Luku Modrića, Ivana Rakitića i druge nogometaše u Španjolskoj

27.04.2020 u 17:53

Bionic
Reading

Dok se nogometaši u Španjolskoj nadaju povratku na travnjake idući mjesec, liječnici i kondicijski treneri upozoravaju kako bi mogao uslijediti val ozljeda jer već mjesec i pol dana borave u stanovima i kućama

Natjecanja su zaustavljena 13. ožujka zbog koronavirusa no organizator La Liga vjeruje kako bi nakon testiranja igrači mogli početi trenirati na stadionima poslije 10. svibnja, do kada traje izvanredno stanje u zemlji.

'Igrači su već osam tjedana bez natjecanja, zaključani doma, a nemaju svi velike kuće u kojima se mogu fizički pripremati', upozorava Rafael Ramos, predsjednik Udruge liječnika nogometnih klubova.

'Ne znamo koliko će im trebati vremena da se fizički oporave kada opet izađu na travnjake, a da ne bude osjetnog porasta ozljeda. Potrebno im je dati dovoljno vremena do natjecanja kako bi rizik bio minimalan', dodaje.

I dok nogometaši Real Madrida i Barcelone individualno vježbaju u svojim luksuznim vilama na periferiji grada, igrači skromnijih klubova poput Mallorce vježbaju u stanovima u zgradama.

'Osim toga igrači će izaći na travnjak pod velikim pritiskom jer u preostalih jedanaest kola moraju ostvariti ciljeve', istaknuo je Ramos. Mallorca hrvatskog napadača Ante Budimira bori se za opstanak dok će Real Madrid s hrvatskim veznjakom Lukom Modrićem nastojati sustići vodeću Barcelonu s Ivanom Rakitićem koja bježi dva boda.

Jordi Balcelles, kondicijski trener koji je radio u Gironi, Sevilli i Espanyolu, slaže se s tom ocjenom.

'Kada počne sezone nalaze se u prvom, drugom kolu...pa imaju dovoljno vremena za ostvarenje ciljeva. No sada čim počnu igrati ulog će biti velik a zbog toga i ogromno mentalno crpljenje. Uz to će se igrati bez publike na tribinama pa je pitanje kako će i to utjecati na njih', kaže.

'Kada se pomiješaju psihološki i emocionalni moment s visokom mogućnošću ozljeda nogometaši bi se mogli naći u rizičnoj situaciji', dodaje Balcells.

La Liga što prije želi vratiti igrače na travnjake kako bi smanjila gubitke nastale izostankom prihoda od televizijskih prava i ulaznica dok sindikat nogometaša AFE inzistira na postepenom povratku prema preporuci ministarstva zdravstva.

'Ne mogu sada reći hoće li se profesionalni nogomet nastaviti prije ljeta. To bi bilo neodgovorno s moje strane', rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije. On je odbio autorizirati La Ligu za testiraje igrača na koronavirus koje je ona htjela otpočeti u utorak.

Za to vrijeme nogometaši preko društvenih mreža pokazuju kako se pripremaju u svojim kućama. Modrić, s 34 godine najstariji u svlačionici Real Madrida, objavio je na Instagramu fotografiju iz svoje kućne teretane gdje se vidi kako poteže uže s utezima.

'Igrači vježbaju u kućama no to nije slično onome što će raditi na terenu. Imat će fizičku kondiciju ali ne i onu za natjecanje', kaže Balcells.

Nogometaši, baš kao i 47 milijuna stanovnika Španjolske, od 14. ožujka ne smiju trčati na ulici ili parku. Smiju izaći samo kratko u trgovinu s hranom, kiosk ili ljekarnu u svojoj ulici.

Pol Lorente, kondicijski trener prvoligaša Leganés, kaže kako sada ima problema s treniranjem igrača.

'Vratarima su primjerice potrebne specifične vježbe, neki od njih se nemaju gdje bacati sada. Pokušavamo preko videa održati njihove reflekse ali to je teško ako provode puno vremena bez bacanja na pod, objašnjava.

Trener trećeplasirane Seville, Julen Lopetegui, boji se za svoje igrače pa telefonski privatno razgovara sa svakime od njih. 'Zato što su to osobe sa svojim strahovima, fobijama, nesigurnostima...', rekao je Lopetegui u intervjuu za novine Marca.

'U NFL ligi američkog nogometa bio je 2011. godine štrajk zbog plaća dug tri mjeseca. Kada su se igrači vratili bilo je 12 lomova ahilove tetive u prvih mjesec dana. U normalnim okolnostima u prosjeku bude 5 takvih ozljeda tijekom čitave sezone', dodao je.

Kondicijski trener Balcelles zaključuje: 'Ovakvu situaciju nikada nismo imali pa je teško reći što će biti. Stvaramo pretpostavke što bi se moglo dogoditi kada se igrači vrate.'