U (NE)SRETNIM BRAKOVIMA

Prokletstvo Grimaldijevih: Iz generacije u generaciju tragedije ne prestaju pogađati kneževsku obitelj iz Monaka

19.06.2021 u 08:11

Bionic
Reading

Pripadnici monegaške kraljevske obitelji Grimaldi generacijama su žrtve prijevremenih smrti i nesretnih brakova, a s tragedijama su povezani više od bilo koje druge kraljevske obitelji u Europi

Prošlog stoljeća najpoznatija članica obitelji, princeza Grace, preminula je pod nerazjašnjenim okolnostima nakon što se njezin automobil survao niz liticu, što je uzrokovalo krvarenje u mozgu.

Njezina najstarija kći, princeza Caroline, bila je dvije godine u braku s Philippeom Junotom, a potom je rano ostala udovica kad joj je drugi suprug, talijanski poduzetnik Stefano Casiraghi, poginuo u nesreći na gliseru u dobi od samo 30 godina. Danas je odvojena i od trećeg supruga, princa Ernst-Augusta od Hannovera.

Princ Albert II, trenutni vladar Monaka, skrasio se u braku s princezom Charlene, ali tijekom godina, dok je živio kao neženja, često se izvještavalo o njegovoj izvanbračnoj djeci.

Najmlađe dijete princeze Grace i princa Rainiera III, princeza Stephanie, imala je prilično burne veze, od šokantnog vjenčanja s tjelohraniteljem Danielom Ducruetom i braka koji je potrajao samo godinu dana, do drugog braka s portugalskim akrobatom Adansom Lopezom Peresom.

Mnoge njihove tragične smrti i nesretne ljubavi navode na pomisao da priča o 'prokletstvu Grimaldijevih' nije samo legenda.

Kao i kod svih mitova i legendi, postoji više verzija podrijetla obiteljske kletve. U priči koja podsjeća na bajku, prema jednoj verziji princ Rainier I u 13. stoljeću oteo je flamansku ženu, a ona se osvetila proklinjući njega i njegove potomke. 'Nikad Grimaldi neće pronaći sreću u braku', navodno mu je rekla nesretna žena, a prema drugoj verziji, te je riječi izgovorila vještica spaljena na lomači. Glasine o prokletstvu dobile su na snazi u godinama nakon prerane smrti Grace Kelly 1982. godine.

Međutim obitelj Grimaldi već generacijama nema sreće u ljubavi. Svekar i svekrva princeze Grace, grof Pierre de Polignac i princeza Charlotte, bili su u nesretnom braku koji je trajao deset godina. Par se razišao 1930. godine, kad je postalo jasno da je Pierre homoseksualac. Charlotte se preselila svom talijanskom liječniku Dalmazzu.

I sama Charlotte bila je usvojena nasljednica svog oca princa Louisa II, koji ju je posvojio nakon što nije uspio imati legitimnu djecu. Naime majka joj je bila Marie Juliette Louvet, kabare plesačica kojom se Louis II nikad nije oženio.

Louis II nije imao najbolje uzore za brak tijekom odrastanja. Njegovi roditelji, princ Albert i lady Mary Victoria Hamilton, jedva da su dogurali do prve godišnjice braka kad je njegova 19-godišnja majka pobjegla s njim od supruga iz Monaka. Brak je kasnije poništen.

Ipak, trenutno ljubavno stanje Gimaldijevih nasljednika ne ide u prilog postojanju kletve.

Andrea Casiraghi u sretnom je braku s Tatjanom Santo Domingo, s kojom ima četvero djece. Slično njemu, Pierre Casiraghi s voljenom aristokratkinjom Beatrice Borromeo ima dvoje djece, a Charlotte Casiraghi nedavno se udala za svoju dugogodišnju ljubav Dimitrija Rassama.