TAJNA IZ 17. STOLJEĆA

Evo zašto kneževina Monako nikada neće imati kralja i kraljicu

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 14.09.2017 12:32
  • Objavljeno 14.09.2017 u 11:41
Princ Albert i princeza Charlene, Grace Kelly i princ Reiner te princeza Caroline

Princ Albert i princeza Charlene, Grace Kelly i princ Reiner te princeza Caroline

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako je službeni monarh kneževine te ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku moć, Albert II od Monaka nikada neće postati kralj, baš kao ni njegovi prethodnici i nasljednici. Zbog službenih zakona on će, kao i njegovi roditelji, zauvijek ostati samo princ

Princ Albert službeni je monarh kneževine Monako - službeni je šef države te ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku moć. Ipak, unatoč svemu, za razliku od zakona u Velikoj Britaniji, Albert II od Monaka samo je princ, a ne i kralj.

  • +5
  • +2

Vjenčanje Grace Kelly

Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection

Možda ima i više odgovornosti od prosječnog monarha te je na čelu najstarije dinastije u Europi, koja postoji već 700 godina, no titulu kralja nikada nije imao niti će je imati.

Mnogi se pitaju zašto, no takvi su zakoni u Monaku. I njegov otac, princ Reiner III, i njegova majka, glumica Grace Kelly, imali su isključivo titule princa i princeze, nikada kralja i kraljice, a te titule imali su i svi njegovi preci.

Za razliku od Velike Britanije, Japana, Norveške, Švedske i Danske, kao i ostalih zemalja koje se ponose svojim kraljevima i kraljicama, samo Monako za službene monarhe ima prinčeve i princeze.

Titule sežu duboko u prošlost Monaka, koji je oduvijek bio država za sebe, a za svoju zaštitu uvijek bi se pridružio velikim i moćnim zemljama, ali i moćnim vladarima, odnosno državama u kojima su na vlasti bili kralj i kraljica. Monako je odlučio da njihovi vladari budu prinčevi i princeze, a on je postao kneževina i kao takav postoji i danas.

  • +5
  • +2

Princeza Charlene od Monaka

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sam princ Albert je 2002. godine, u vrijeme kada je još na vlasti bio njegov otac, princ Reiner III, gostovao kod voditelja Larryja Kinga i otkrio mu zašto njegov otac nikada nije postao kralj.

'Monako je kneževina i zato imamo titulu princa, koja seže sve do 17. stoljeća i princa Henryja II, a Monako je tada prepoznat kao kraljevstvo kralja Francuske.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!