PROKLETSTVO GRIMALDIJEVIH

Brakovi, skandali i slomljena srca u kraljevskoj obitelji Monaka: Hoće li generacija unuka Grace Kelly imati više ljubavne sreće?

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 07.11.2020 16:06
  • Objavljeno 07.11.2020 u 16:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CSU Archives / Everett / Profimedia

U lipnju prošle godine u Prinčevoj palači u Monaku udala se Charlotte Casiraghi, unuka slavne Grace Kelly i princa Rainiera III. Iako njezin brak nema gotovo nikakav utjecaj na kneževinu Monako, za monegašku kraljevsku obitelj mogao bi imati ogromno značenje, a sve zbog legende o prokletstvu obitelji Grimaldi koja datira još iz 13. stoljeća

Charlotte je privatna građanka bez državnih obaveza, a u redu za monegaško prijestolje drži jedanaestu poziciju. Kći princeze Caroline, koja je treća u redu za prijestolje, Monte Carlo vjerojatno i ne osjeća svojim domom jer je odrasla u povijesnom selu Saint-Remy-de-Provence na jugu Francuske. Majka Carolina pobjegla je iz Monaca i od reflektora svjetskih medija nakon stradavanja supruga i Charlottinog oca, poduzetnika Stefana Casiraghija, i relativan mir za svoju obitelj pronašla u Saint Remyju.

Provela je Charlotte ondje veći dio svog djetinjstva, živeći u unajmljenoj vili na sigurnoj udaljenosti od pompe i raskošnog života u kneževini. Pohađala je javnu školu te kasnije, kao i majka, studirala na Sorboni. Bavila se modelingom i novinarstvom, a ostvarila je zapaženu karijeru kao natjecateljica u preponskom jahanju.

Je li odrastanje daleko od obiteljskog grba dovoljno da potomka dinastije Grimaldi zaobiđe prokletstvo koje navodno datira još iz 13. stoljeća?

Prema legendi, princ Rainier I oteo je i okaljao mladu ženu koja je za osvetu izrekla kletvu da 'Grimaldi nikad ne pronađu pravu sreću u braku'. Pogledom u bližu prošlost, ova obitelj već je desetljećima na udaru skandala, razvoda i glasina o nevjeri, zbog čega su zaradili epitet najdisfunkcionalnije europske kraljevske obitelji.

Svako vjenčanje i novi početak u Grimaldijima budi nadu u promjenu scenarija, a povodom posljednjeg vjenčanja u Prinčevoj palači u Monaku, u Independentu su se posjetili svega što se u monegaškoj kraljevskoj obitelji događalo u novijoj povijesti.

Charlottina baka Grace Kelly, holivudska ljepotica irsko-američkih korijena, do 26. godine imala je iza sebe nekoliko afera i neuspjelih romansi s kolegama glumcima, uključujući zvijezde Clarka Gabela, koji je od nje bio stariji 28 godina, i Raya Millanda, 22 godine starijeg kolegu iz Hitchcockovog filma 'Nazovi M radi ubojstva' (1954.).

'Imala sam nekoliko nesretnih romansi, a iako sam postala zvijezda, osjećala sam se izgubljeno i zbunjeno. Nisam željela uletjeti u tridesete ne znajući kamo idem sa svojim životom', rekla je slavna Grace Kelly te je, zasigurno ne računajući na prokletstvo Grimaldija, spakirala svojih 80 kofera i 1956. godine otplovila u novu avanturu kao princeza.

Za prvi susret s čovjekom koji će joj odvesti život u novom i potpuno neočekivanom smjeru zaslužan je filmski urednik iz časopisa Paris Match. Kelly je na Azurnoj obali snimala s Hitchcockom film 'Drž'te lopova', a novinar ju je uspio nagovoriti na fotografiranje s mladim princem Rainierom III.

Grace Kelly i John Williams u filmu 'Drž'te lopova' (1955.)

Grace Kelly i John Williams u filmu 'Drž'te lopova' (1955.)

Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Slavnu glumicu Amorova strijela nije odmah pogodila, ali je postupno počela padati na prinčeve riječi zahvaljujući pismima koja joj je počeo pisati. Uskoro je u Philadelphiji posjetio i njezinu kuću iz djetinjstva. Par je vrijeme provodio, prisjeća se njena sestra Lizanne Kelly DeVine, šećući se šumom, vozeći se planinama, razgovarajući o životu i vrijednostima te su se napokon i zaljubili. Rainier je prije povratka zaprosio Kelly i ona je pristala.

'Sve je bilo savršeno. Kad sam bila s njim, bila sam sretna gdje god da smo bili i svime što smo radili', komentirala je njihov zajednički boravak u Philadelphiji Grace Kelly te se naprasno odrekla karijere glumice kako bi prihvatila novu ulogu – ulogu princeze.

'Vjerujem da je jedan od razloga zbog kojih se udajete za ovog čovjeka taj što je ovo najbolji scenarij koji ste ikad dobili u životu. U nadolazećim godinama bit ćete zvijezda', rekao joj je prijatelj, modni dizajner Oleg Cassini.

Grace Kelly i njezin prijatelj, modni dizajner Oleg Cassini

Grace Kelly i njezin prijatelj, modni dizajner Oleg Cassini

Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Vjenčanje 18. travnja 1956. godine bio je događaj desetljeća, a snimao ga je MGM i prikazivao u kinima širom svijeta. Okupilo je oko tri tisuće stanovnika Monaka, ali i brojne ugledne goste, između ostalih Avu Gardner i Caryja Granta.

Mladenkinu haljinu dizajnirao je Oscarom nagrađeni kostimograf, a prema pisanju časopisa Vogue, 30 krojačica izrađivalo ju je šest tjedana. Utrošeno je oko 275 metara starinske čipke i oko 137 metara tafta, tila i svile. Bilo je to prema svim standardima bajkovito vjenčanje, a kako tvrdi prijateljica Grace Kelly Judith Balaban Quin, mladenku je obuzela čarolija.

Vjenčanje princa Rainiera III i Grace Kelly 1956. godine

Vjenčanje princa Rainiera III i Grace Kelly 1956. godine

Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

'Bio je njezin princ na bijelom konju koji ju je htio spasiti od svega. Nije tad mogao znati da joj uzima ono što ju je učinilo osobom koju je volio. A nije to znala ni ona', rekla je Balaban Quine i objasnila kako Kelly nije pronašla istinsku sreću kojoj se nadala, pa čak ni u Monaku.

Uloga koju je preuzela, smatra Balaban Quine, bila je puno teža od bilo kojeg dana na filmskom setu i zahtijevala je od nje da stvara više iluzije nego što je to morala raditi kao glumica.

Zatrudnjela je na medenom mjesecu i svoje prvo dijete, kćer Caroline dočekala 23. siječnja 1957. godine.

'Sigurna sam da se u ranijim godinama braka pomalo osjećala kao zatočenik u pozlaćenom kavezu iza zidova palače', bilježi u svojoj knjizi 'Moji dani s princezom Grace od Monaka' njezina najbliža prijateljica Joan Dale.

Biografkinja slavnih Wendy Leigh procjenjuje da su ondašnja događanja bila još tmurnija za princezu i tvrdi da je princ Rainier III u prvim mjesecima nakon vjenčanja imao najmanje tri ljubavnice.

'Grace je bila ponižena i krajnje nesretna. Bila je okružena dekadencijom i Raineirovim neuglednim prijateljima', piše u svojoj knjizi 'Prava Grace' Leigh.

Grace i princ Rainier III dobili su još dvoje djece, princa Alberta II i princezu Stephanie, a brak je trajao do njene tragične smrti 1982. godine u dobi od 52 godine. Tada 17-godišnja Stephanie trebala je krenuti u novu školu u Parizu, a neobično je da su na put ona i majka krenule bez vozača. Detalji nesreće i danas su obavijeni tajnom, a sve što je poznato to je da je Grace na strmoj planinskoj cesti oštro skrenula ulijevo, nakon čega se vozilo strovalilo niz padinu od 120 metara. Stephanie se izvukla s lakšim ozljedama, a princeza Grace pretrpjela je krvarenje u mozgu od kojega se nije oporavila.

Princ Rainier s djecom, princem Albertom i princezom Caroline na sahrani princeze Grace

Princ Rainier s djecom, princem Albertom i princezom Caroline na sahrani princeze Grace

Izvor: Profimedia / Autor: BOCCON-GIBOD / Sipa Press / Profimedia

Prerani odlazak princeze Grace natjerao je obitelj na preslagivanje, a teret ispunjavanja uloge koja je ostala za njom pao je na najstariju kćer Caroline.

'Nakon Graceine smrti dogodilo se čudo. Princeza Caroline zauzela je mjesto svoje majke. Ima isti duh kao i njezina majka. Način na koji obavlja poslove što joj zadajem predstavlja mi veliko zadovoljstvo', rekao je već sljedeće godine nakon Graceine pogibije princ Rainier, ali za njegovu najstariju kćer ta je odgovornost bila dvosjekli mač.

'Odgojena sam s osjećajem dužnosti, poslušnosti i krivnje. Ono što sam morala napraviti uvijek je bilo ispred onoga što sam željela raditi', rekla je jednom o svojoj mladosti Caroline.

I Caroline i Albert nagovijestili su da je obiteljski život tijekom njihovog odrastanja bio daleko od savršenstva i sreće. Roditelji su im bili udaljeni jedno od drugog, a Caroline je rekla da je puno više vremena provodila s dadiljom Maureen nego s majkom i ocem.

'Za brata i mene Maureen je bila ključna figura u životu. Kad smo bili mali, vjerojatno smo bili vezaniji uz dadilju nego uz roditelje', rekla je Caroline za časopis People.

Grace je i sama priznala da je bila stroga dok su joj djeca bila mala, baš kao što je i njezina majka bila prema njoj.

'Kad je Caroline bila mala, činilo se da sam je šamarala svaki drugi dan. Alberta nije trebalo toliko, jer bila je dovoljna i oštra riječ. Stephanie? Odavno sam je trebala izudarati poput gonga', bilježi Kellyine riječi američki biograf J. Rany Taraborrelli.

Sreće u ljubavi nije imalo nijedno od troje djece Grace Kelly

Najstarije dijete, princeza Caroline udavala se tri puta. Prvi put se udala s 20 godina za francuskog industrijalca Philippea Junota na raskošnom javnom događanju održanom 1978. godine. Upoznala ga je na sveučilištu, ali njezina majka nije bila sklona vjerovati u tu bračnu zajednicu, predviđajući da neće potrajati više od dvije godine. Predviđanja su se pokazala točnim jer je 1980. godine par zatražio razvod.

Princeza Caroline od Hanovera s kćerkom, princezom Aleksandrom od Hanovera i unucima Indiom, Alexanderom i Francescom Casiraghi

Princeza Caroline od Hanovera s kćerkom, princezom Aleksandrom od Hanovera i unucima Indiom, Alexanderom i Francescom Casiraghi

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Drugi put se udala 1983. godine, no šansa za sretnu bračnu zajednicu s talijanskim poduzetnikom Stefanom Casiraghijem brzo je nestala. Casiraghi je poginuo u pomorskoj nesreći, jureći gliserom tijekom utrke uz obalu Monaka. U utrkama glisera postigao je brzinski rekord, a trenutku pogibije bio je svjetski prvak u offshore powerboat racingu.

Carolina je u braku s Casiraghijem dobila sina Andreu (36), kćer Charlotte (34) i sina Pierrea (33), s kojima je život nastavila u Saint Remyju. Nakon nekoliko godina pojavile su se glasine koje su je dovodile u romantičnu vezu s princem od Hanovera, u to vrijeme oženjenim. Nedugo nakon toga glasine su se pokazale točnim, princ se razveo od supruge i vjenčao s Carolinom na njen 42. rođendan. Te iste 1999. godine rodila je najmlađu kćer Aleksandru.

Ljubavnu sreću Carolina nije pronašla ni u trećem braku. Poznat po temperamentu, princ Ernst-August od Hannovera 2004. se suočio s optužbama za napad nakon svađe u noćnom klubu. Mediji su 2010. izvještavali da žive odvojeno i najavljivali razvod, ali par je i danas službeno u braku, premda ih se u tisku redovito naziva 'otuđenim' supružnicima.

Od Carolininih četvero djece, samo najmlađa ima titulu. Zahvaljujući ocu, Aleksandra je princeza od Hanovera.

Carolinin mlađi brat, princ Albert II, dug niz godina kao okorjeli neženja bio je izvor razočaranja za oca, princa Rainiera III, koji nije skrivao želju da mu se sin skrasi i osigura prijestolonasljednika. Tijekom 1990-ih i 2000-ih Alberta su povezivali s brojnim istaknutim ženama, ali on nije pokazivao znakove zainteresiranosti za brak. Očajan otac je do 2002. godine požurio promjenu ustava kojom će osigurati da kraljevstvo pripadne Albertovoj sestri ako on ne uspije dobiti nasljednika.

Vjenčanje princa Alberta II i Charlene Wittstock 2011. godine

Vjenčanje princa Alberta II i Charlene Wittstock 2011. godine

Izvor: Profimedia / Autor: Olivier Sanchez / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Albert je napokon udovoljio očevim željama i 2010. objavio zaruke s južnoafričkom plivačkom prvakinjom Charlene Wittstock, ali uplovljavanje u bračnu luku odvijalo se po uzburkanim vodama. Nedugo prije vjenčanja mediji su pisali da je Charlene pokušala napustiti Monako. Saznala je da je njezin budući suprug, inače već otac dvoje izvanbračne djece, dobio i treće dijete u ljubavnoj aferi koja se dogodila tijekom njihove petogodišnje veze. Vjenčanje se na kraju odvilo po planu, no glasine su bacile mračnu sjenku na događaj pa je ABC News čak izvijestio da je mladenka tijekom cijele ceremonije bila u suzama.

Po pitanju ljubavnog života, Caroline i Albert su umjerenija djeca pokojne princeze Grace. Divlje dijete obitelji, najmlađa princeza Stephanie, nikad u svom osobnom životu nije postigla stabilnost i uvijek je težila raznolikosti i avanturi. Među njenim bivšim dečkima holivudska je zvijezda i voditelj u cirkusu, uz to trener slonova. Bila je u kratkom braku s deset godina mlađim portugalskim akrobatom, a u isto tako kratkom braku s osobnim tjelohraniteljem Danielom Ducruetom rodila je dvoje djece. Vjenčali su se 1995. godine i već sljedeće godine razveli. S Portugalcem Adansom Lopezom Peresom vjenčala se 2003. godine i razvela 2004.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Stephanie ima ukupno troje djece, a posljednja Camille Gottlieb nije priznata kao dio kraljevske obitelji jer se njezini roditelji nikada nisu vjenčali. Sin Luis i kći Pauline Ducruet dio su kraljevske obitelji, ali nemaju titule.

Zagovornici legende doista imaju materijala tvrditi kako prokletstvo Grimaldija i dalje vlada ljubavnim životima kraljevske obitelji Monaka, ali možda postoji i jednostavnije objašnjenje koje je jednom prilikom izrekla i sama Stephanie: 'Možda sam princeza, ali sam prije svega ljudsko biće.'

Unuci Grace Kelly – nova generacija Grimaldija

Andrea Albert Pierre Casiraghi

Andrea Casiraghi, Tatiana Santo Domingo, India i Sasha Casiraghi

Andrea Casiraghi, Tatiana Santo Domingo, India i Sasha Casiraghi

Izvor: Profimedia / Autor: Marco Piovanotto©SGPitalia / SGP / Profimedia

Andrea se jednom našao na listi '50 najljepših ljudi' po izboru časopisa People, a u redu za prijestolje drži visoko četvrto mjesto. U braku je s Tatianom Santo Domingo, s kojom ima troje djece.

Charlotte Casiraghi

Charlotte Casiraghi i Dimitri Rassam

Charlotte Casiraghi i Dimitri Rassam

Izvor: Profimedia / Autor: Didier Ferey / KCS Presse / Profimedia

Najstarija kći Caroline i njenog drugog supruga Stefana Casiraghija jedanaesta je u redu za tron. Charlotte ima šestogodišnjeg sina s bivšim partnerom, francuskim komičarom Gadom Elmalehom, a 2018. godine rodila je drugog sina sa zaručnikom Dimitrijem Rassamom, francuskim filmskim producentom s kojim se vjenčala 2019. godine.

Pierre Casiraghi

Pierre Casiraghi i Beatrice Borromeo

Pierre Casiraghi i Beatrice Borromeo

Izvor: Profimedia / Autor: Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Najmlađi od Carolinine djece sa Stefanom Casiraghijem oženio je talijansku aristokratkinju i medijsku zvijezdu Beatrice Borromeo, s kojom ima dva sina. Diplomirani je ekonomist i ima aktivan profesionalni život kao biznismen i investitor.

Princeza Aleksandra od Hanovera

Princeza Alexandra od Hanovera s dečkom Benom Sylvesterom Strautmannom

Princeza Alexandra od Hanovera s dečkom Benom Sylvesterom Strautmannom

Izvor: Profimedia / Autor: "CRY " / The Photo One / Profimedia

Jedino je dijete princeze Caroline i njenog trećeg supruga, princa Ernst-Augusta od Hanovera. 19-godišnja princeza je vrsna umjetnička klizačica koja je 2015. predstavljala Monaco na Europskim olimpijskim igrama mladih.

Louis Ducruet

Louis Ducruet i Marie Chevallier

Louis Ducruet i Marie Chevallier

Izvor: Profimedia / Autor: Marco Piovanotto / SGP / Profimedia

Najstariji sin princeze Stephanie rođen je u ljubavnoj vezi majke s osobnim tjelohraniteljem. Profesionalni je skaut za nogometnu momčad AS Monaco.

Pauline Ducruet

Pauline Ducruet

Pauline Ducruet

Izvor: Profimedia / Autor: POOL MONACO / Sipa Press / Profimedia

Svoje djetinjstvo Pauline je djelomično provodila putujući s cirkusom,nakon što je njezina majka, princeza Stephanie, započela vezu s trenerom slonova. Pauline je bila pripravnica u Vogueu, a nedavno je pokrenula vlastitu modnu liniju.

Princ Jacques i princeza Gabriella od Monaka

Princ Albert II, princ Jacques, princeza Gabriella i princeza Charlene

Princ Albert II, princ Jacques, princeza Gabriella i princeza Charlene

Izvor: Profimedia / Autor: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia

Blizanci predškolskog uzrasta Jacques i Gabriella prvi su i drugi u redu za prijestolje otkako je njihov otac Albert II, u dobi od 47 godina, nakon očeve smrti postao vladajući monarh kneževine 2005. godine. Blizanci će u prosincu navršiti sedam godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!