državni savjetnik

Princ Harry je bez adrese u Velikoj Britaniji: Što to znači za njegovu poziciju?

25.09.2023 u 17:07

Bionic
Reading

Nakon što je princu Harryju oduzet Frogmore Cottage te odbijena molba za noćenjem u Windsoru, jasno je da su se tenzije u obitelji pojačale. Bez adrese u Velikoj Britaniji, Harry bi mogao izgubiti i svoju kraljevsku dužnost, no miroljubivi Charles teško da će dopustiti takvo što

Nakon što se princ Harry kratko zaustavio u Londonu početkom ovog mjeseca pitajući oca može li odsjesti u dvorcu Windsor, negativan odgovor koji je dobio jasan je znak da za njega više nema mjesta u kraljevskim rezidencijama. Odsjedanje je moguće samo uz prethodnu najavu, a neki kraljevski stručnjaci tvrdili su da bi kralj morao dopustiti Harryju dolazak zbog njegova statusa kraljevskog dužnosnika.

Međutim Buckinghamska palača je demantirala izvješća koja tvrde da bi kralj Charles mogao biti prisiljen dopustiti princu Harryju da odsjedne u Kensingtonskoj palači kad sljedeći put posjeti Veliku Britaniju.

Kao državni savjetnik, Harry, koji nosi titulu vojvode od Sussexa, morao bi imati dom u Britaniji.

  • +4
Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Spor dolazi tijekom već postojećih napetosti oko uloge vojvode od Sussexa kao državnog savjetnika, što ga čini jednim od sedam članova kraljevske obitelji koji bi mogli zamijeniti kralja ako je u inozemstvu ili mu nije dobro. Prema zakonu, državni savjetnici moraju imati dom u Britaniji, ali Harry, koji živi u Kaliforniji, zapravo je beskućnik u Ujedinjenom Kraljevstvu otkad je deložiran iz Frogmore Cottagea.

Navodno je kralj Charles spreman poduzeti značajne korake da ne bi došlo do ukidanja titule odbjeglog Harryja.

'Ako, kao posljedica toga, negdje na kraljevskom imanju treba biti označeno neko mjesto kao pied-à-terre za njegova sina, to se čini kao razumna stvar', otkrio je izvor blizak kralju za Daily Mail, natuknuvši da postoji šansa da Harry dobije novu nekretninu da bi zadržao svoje radno mjesto.

Podrazumijeva se da kralj ne želi smijeniti Harryja i princa Andrewa s dužnosti državnih savjetnika kako bi izbjegao eskalaciju napetosti unutar kraljevske obitelji, vjerujući da je malo vjerojatno da će ijedan od njih morati doći na njegovo mjesto.

  • +4
Kralj Charles Izvor: Profimedia / Autor: Tim Clarke / Avalon / Profimedia