ZVIJEZDA SERIJE 'LUPIN'

Omar Sy, dječak iz siromašnog predgrađa koji je postao najtraženiji francuski glumac - iz inata

31.01.2021 u 16:33

Bionic
Reading

Francuski glumac Omar Sy, koji u novoj Netflixovoj hit seriji oduševljava novom verzijom poznatog lopova Arsena Lupina, filmska je senzacija postao nakon filma 'Nedodirljivi' iz 2011. godine, a koji se djelomično preklapa s njegovom životnom pričom

Omar Sy četvrto je od osmero djece imigranata iz zapadne Afrike, rođen 20. siječnja 1978. godine u mjestu Tappes. Majka Mauritanka za život je zarađivala čisteći kuće, a otac Senegalac radio je u tvornici. Odrastao je u prigradskim socijalnim stambenim kompleksima.

Od malih nogu, gledajući svako jutro kako otac rano ustaje i odlazi na posao koji nije volio, shvatio je koliko se roditelji žrtvuju za njega. Bio je svjestan toga da su došli u Francusku iz istih razloga zbog kojih svi useljenici odlaze u drugu zemlju - kako bi pružili djeci bolji način života. Za to, oduvijek mu je bilo jasno, morao se školovati.

'Paralelno postoje dvije Francuske. Tek kad sam počeo raditi vidio sam onu drugu Francusku i čuo druge načine govora. Znali smo da ona postoji, ali nikada je nismo vidjeli', kaže Sy.

  • +21
Omar Sy Izvor: Profimedia / Autor: Christopher Polk / Getty images / Profimedia

Karijeru je započeo kao komičar na Radiju Nova, nakon završene srednje škole 1996. godine.

'Nikad nisam ni pomišljao postati komičar, ali to mi je bilo tako prirodno. Jednostavno sam se osjećao dobro radeći to', kaže Sy.

Na lokalnom radiju izvodio je skečeve s kolegom Fredom Testotom, što je kasnije preraslo u televizijsku seriju 'Omar et Fred' emitiranu na Canalu + 2000-ih. Emisija se temeljila na lažnim pozivima na radio, a pozive slušatelja lažirao je i s poznatim komičarom Jamelom Debbouzeom u njegovoj emisiji 'Le Cinéma de Jamel' na Canalu +.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Osim u emisijama s lažnim telefonskim pozivima, glumio je sporedne uloge uglavnom u francuskim komedijama, poput 'Nos jours heureux' iz 2006. godine, 'Tellement proches' iz 2009. i umjetničkog filma 'Micmacs', satiri o svjetskoj trgovini oružjem iz 2009. godine.

Sy za sebe kaže da se i privatno jako voli šaliti, a to je i njegov način koncentracije. Da bi se osjećao bolje i mogao koncentrirati, mora biti okružen opuštenim ljudima.

'Definitivno mi je najlakše u komediji, u njoj sam započeo i to je moja prva ljubav. Imam više senzibiliteta za nju i poznajem je, ali želim biti otvoren i za sve ostalo', kaže glumac, kojemu su u mladosti, kao crncu iz predgrađa, mnoga vrata bila zatvorena.

'Uvijek su me sputavali govoreći da nešto ne radim, da ne mogu nešto činiti, ali umjesto da me to zaustavi, tjeralo me na razmišljanje kako ja to mogu i moram učiniti. Želio sam biti nešto drugo i ako vidim vrata koja su malo otvorena, naći ću način da prođem kroz njih', kaže Sy.

Nakon nekoliko godina glumljenja sporednih likova Sy je 2011. godine zabljesnuo na europskom kinematografskom nebu ulogom u filmu 'Nedodirljivi'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Radnja se vrti oko bogatog kvadriplegičara (Francois Ckuzet) koji angažira problematičnog mladića (Sy), upravo puštenog iz zatvora, da se brine o njemu. Iako se prijavio za taj posao tek da ispuni formu, mladić ostaje u nevjerici kad ga bogataš angažira.

Kao što je njegov lik iskoristio pruženu priliku i život bogatog kvadriplegičara okrenuo naglavačke, tako je i Sy iskoristio odškrinuta vrata i ostvario ulogu koja ga je vinula u zvijezde.

Film je doživio nevjerojatan uspjeh, kojemu se malo tko mogao nadati, a osim što je zasjeo na vrh francuskog box officea 2011. godine, postao je najprodavaniji francuski film svih vremena.

Omar Sy je zahvaljujući toj ulozi 2011. postao treće najomiljenije lice Francuske, iza tenisača Yannicka Noaha i nogometaša Zinedinea Zidanea. Na temelju ankete koju su provele novine Le Journal du Dimanche, Sy je 30. prosinca 2012. proglašen najomiljenijom osobom Francuske, ispred kolege Gada Elmaleha.

Uloga mu je 2012. donijela i nagradu Globe de Cristal za najboljeg glumca, s kolegom Francoisom Cluzetom podijelio je nagradu za najboljeg glumca na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, a osvojio je i nagradu Cesar za najboljeg glumca i time se upisao u povijest kao prvi crni glumac kojemu je to uspjelo.

Nakon 'Nedodirljivih' imali smo ga priliku vidjeti u ulozi Bishopa u filmu 'X-Men: Days of Future Past' (2014.), glumio je u filmu 'Samba' redatelja Oliviera Nakachea i Érica Toledana, a sudjelovao je i u četvrtom nastavku sage 'Jurassic World' u lipnju 2015. godine. Utjelovio je i lik Hot Roda u petom nastavku serijala 'Transformeri', filmu 'Transformeri: Posljednji vitez' iz 2017. godine.

Veću pažnju široke publike privukao je i ulogom u osuvremenjenom televizijskom prikazu romana o Arsenu Lupinu, Netflixovoj hit seriji 'Lupin' početkom siječnja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon desetogodišnje veze Omar se 6. srpnja 2007. godine vjenčao s Helene, s kojom ima petero djece. Najstarija Selly nedavno je proslavila 20. rođendan.

Helene Sy je osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Siyah Organics, koja se bavi uvozom prirodnih lijekova.

Kako navodi na web stranici svoje tvrtke, tijekom jednog od obiteljskih putovanja u Senegal upoznala se s dragocjenim lijekovima koje lokalne zajednice desetljećima koriste.

'Ova spoznaja postala je istinski poziv približiti ove biljke široj publici i podijeliti njihovu ljekovitu snagu', navodi na stranici Helen i objašnjava da je znanje i obuku stekla liječeći i njegujući svoju veliku obitelj.