AUSTRIJSKA CARICA SISSI

Na Netflix stiže nova kraljevska drama koju već nazivaju sjajnom zamjenom za 'Krunu'

18.08.2022 u 06:40

Bionic
Reading

Povratak u prošlost, kraljevske drame i pompozna carstva koja su nekoć vladala Europom očito su novi hit u svijetu televizije. Netflix u rujnu donosi novu uzbudljivu seriju 'Carica' koja će prikazivati život omiljene njemačke princeze Elizabete, kasnije dobro znane kao austrijske carice Sissi

Serija 'The Empress' (Carica) u rujnu prema planu najava dolazi na dobro poznati streaming servis Netflix. Priča je to koja već kroz svoje kratke najavne kadrove intrigira, a bez obzira što je riječ o njemačkoj verziji kraljevske biografije, sigurni smo da će gledatelje brzo zainteresirati. Netflix nam kroz ovu dramu donosi život dobro poznate kćeri njemačkog vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske. Uloga princeze pripala je njemačkoj glumici Devrim Lingnau.

Život princeze Elizabete prikazan je od rane tinejdžerske dobi, kada je svojim ponašanjem jasno davala do znanja da se ne uklapa u obiteljsku priču. Često je boravila van monarhije, na obiteljskom posjedu u Münchenu, a život joj se u trenu promijenio tijekom jednog posjeta Austriji.

Elizabeta je zajedno s majkom princezom Ludovikom i starijom sestrom Helenom u ljeto 1853. otputovala u austrijsko odmaralište Bad Ischl kako bi se susreli s daljnjim rođakom, austrijskim carom Franjom Josipom. Bio je to pomno isplanirani put, a taktika je bila spojiti stariju princezu Helenu s austrijskim prijestolonasljednikom. Međutim, mladi car zagledao se u 15-godišnju Helenu i nakon toga se njihova ljubav rasplamsala. Samo godinu dana kasnije udala se u austrijsku monarhiju te postala carica, u javnosti dobro poznatoj pod nadimkom Sissi.

Izvor: Društvene mreže

Zbog ljepote, popularnosti i humanosti uspoređuju je s princezom Dianom

Carica Sissi već je u prvim danima svog boravka u Austriji postala izuzetno popularna u narodu. Na dan vjenčanja, kada je svadbena kočija odlazila do bečkog dvora, gomile ljudi zaustavljali su je po ulici ne bi li joj čestitali i nadivili se njezinoj ljepoti. Elizabeta je naime bila poznata po svojoj ljepoti i eleganciji.

Štoviše, toliko je bila opčinjena fizičkim mladolikim izgledom da je svaki dan kosu kovrčala po tri sata, sama je pripremala kreme protiv starenja, a navodno je kosu njegovala u mješavini jaja i konjaka. Osim toga bila je zaluđena svojim fit izgledom pa je sve do starije dobi redovito vježbala ne bi li zadržala tanak struk. Za razliku od princeze Diane koja je bolovala od bulimije, carica Sissi imala je striktno propisane dijete. To je uključivalo svega nekoliko namirnica: naranče, povrtnu juhu i mlijeko. Nakon što je navršila 30. zabranila je fotografiranja i portrete, kako ne bi ostali tragovi njezina starenja.

Bez obzira na narcisoidnost, carica je bila dobroćudna te se zalagala za pomoć potrebitima. Još jedna odlika koju ćemo kasnije kroz povijest vidjeti kod britanske princeze od Walesa. Nesebično je pomagala ranjenicima u austrijsko-pruskom ratu 1866. godine, natjerala svog muža da pomiluje talijanske pobunjenike i pomogla dvoru da smiri mađarske napetosti.

Mnoge je dvorske tradicije smatrala besmislenima, a svoje bi frustracije najčešće iskazivala kroz poeziju koju je jako voljela.

Baš poput princeze Diane, i carica Sissi prerano je otišla

Potresena zagonetnim samoubojstvom svoga prvorođenog sina, prijestolonasljednika Rudolfa, u tzv. aferi Mayerling povukla se u vilu na Krfu. Tamo je dulje vrijeme prije smrti živjela daleko od Bečkoga dvora i svojega supruga koji se potajno zabavljao s glumicom Katarinom von Schratt. Carica bi samo povremeno s malom pratnjom dolazila u Švicarsku, a prilikom jednog takvog dolaska u Ženevu izveden je na nju atentat. Talijanski anarhist Luigi Lucheni caricu je nožem pogodio ravno u srce nakon čega je ona preminula na mjestu. Lucheni je osuđen na doživotnu tamnicu.

Serija na Netflix dolazi 29. rujna.