POVRATAK POZNATOG LICA

Mario Mlinarić: Ne žalim ni za čim, sve sam radio samo s jednim ciljem

13.04.2017 u 11:29

Bionic
Reading

Nekada je sudjelovao u televizijskim reality showovima, vodio glazbene emisije, skidao Guinnessove rekorde, no, kako je otkrio, sve je to radio kako bi ostvario svoju najveću želju - školovanje. Mario Mlinarić odnedavno je ponovno dio jednog reality showa, no ovoga puta u svom prirodnom okruženju - u ulozi trenera. Za tportal otkriva kakvo mu je iskustvo rad s kandidatima emisije 'Život na vagi', ali i zašto se odselio u Opatiju, u kojoj već godinama živi sa svojom suprugom i djecom

Televizijski gledatelji još ga uvijek pamte po mnogobrojnim angažmanima na sve tri televizije. Na Novoj TV sudjelovao je u reality showu ‘Farma’, na RTL-u u ‘Fear Factoru’, a na HTV-u je vodio glazbene emisije ‘Metro pop’ i ‘Glazbena televizija’. Nakon par godina izbivanja, Mario Mlinarić ponovno se vratio na male ekrane, no ovoga puta u svom prirodnom okruženju – kao trener u reality showu ‘Život na vagi’, u kojem ljudima koji imaju velikih problema s prekomjernom težinom natjecanjem pomaže u skidanju kilograma.

Dugo vas nije bilo na televiziji. Gdje ste bili? Što ste radili?

Bavio sam se svojom strukom. Po zanimanju sam profesor fizičke kulture, u međuvremenu sam magistrirao kineziologiju, a trenutno radim na doktoratu. Vezano za moju struku nastala je i teretana Core Gym, a osim toga, stručni sam suradnik na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Druženje s mnogim sportašima uvijek iznova proširi horizonte, a njihovi uspjesi nakon napornih priprema i treninga veliko su zadovoljstvo.

Kako je došlo do suradnje sa showom ‘Život na vagi’?

Jednostavno, pozvali su me. Takav se izazov ne odbija.

Kakvo vam je iskustvo rad na takvom showu?

Golemo, u svakom smislu – profesionalnom i ljudskom.

Koliko je teže trenirati ljude koji imaju prekomjernu težinu? Može se pretpostaviti da se mora puno više paziti na njihovo zdravstveno i psihofizičko stanje nego s drugim osobama koje nemaju takvih problema.

Priznajem da sam vrlo oprezno ušao u ovaj projekt s obzirom na karakteristično zdravstveno stanje kandidata. To su prekrasni ljudi. Puno sam od njih naučio. Njihova volja, snaga i želja trebala bi biti primjer svima, a trenuci slabosti… Pa svi ih imamo. Možda ne izgleda tako, ali zaista pratim svaki njihov treptaj i otkucaj. Trudim se svakome pojedinačno maksimalno prilagoditi svaki trening.

Gledajući show, može se steći dojam kako vi više trenirate s njima na prijateljskoj bazi, a vaša kolegica Sanja Žuljević ima, nazovimo ga, vojnički dril.

Jedno je dojam, a drugo je rezultat. Moj rezultat govori sve. Svatko ima svoj pristup. Pedagogija, metodika, didaktika daju smjernice, a mi sami odlučujemo o metodama i osjećaju koji nam se nameće.

Bili ste kondicijski trener mnogih sportaša. Koja je razlika između njihova treninga i, nazovimo ih, običnih treninga?

Ne želim ići u detalje, ali moje trenersko iskustvo obuhvaća profesionalne skijaše, borce, tenisače, bob vozače, odbojkaše, hokejaše, nogometaše, rukometaše… Trening je trening. Kod mene ne postoji običan trening. Naravno, nijedan trening nije isti. O tome odlučuje suptilnost osobe s kojom treniram.

Čini li vam se da se posljednjih godina sve više ljudi u Hrvatskoj bavi sportom?

Hrvatska je oduvijek bila sportska velesila. Sport nam je valjda već u krvi i genima.

  • +7
Mario Mlinarić Izvor: tportal.hr / Autor: Privatni album

Jeste li ikada požalili zbog nekih svojih odluka, primjerice sudjelovanja u reality showovima? Čemu vas je svaki od projekta naučio?

Nikada nisam zažalio zbog odabira sudjelovanja u nekom projektu. Sapunice, druga sezona ‘Farme’, natjecanje u ‘Fear Factoru’, HTV-ove glazbene emisije ‘Metro pop’ i ‘Glazbena televizija’, Guinnessovi rekordi… Sve što sam radio bio mi je izvor financija za ostvarenje velike želje – školovanja. Ostvario sam taj cilj, a usto stekao lijepo iskustvo koje me danas čini onim što jesam.

Prije vjenčanja sa suprugom Bojanom bili ste u vezi tri godine. Rekli ste svojedobno da je i ona bila sportašica.

Svoju sam suprugu upoznao davno. Istina je, bila je tenisačica, a na temelju njezinih sportskih rezultata ponuđena joj je stipendija na vrlo uglednom američkom fakultetu na kojem je igrala u najvišoj fakultetskoj ligi NCAA. Ona inače dolazi iz sportske obitelji, tako da su naša obiteljska druženja vrlo često začinjena sportskim pričama.

Zbog supruge ste se preselili u Opatiju. Rekli ste da je to već dulje vrijeme – vaš grad. Kako ste se snašli?

Probudiš se, otvoriš prozor, razmotriš jačinu valova, udahneš morski zrak i baciš pogled na zelenilo Učke. Ovdje je moja obitelj koju obožavam i prijatelji. Što više čovjek može poželjeti.

Sa suprugom Bojanom dobili ste sina Tea i kćer Laru. Odgajate li i njih u sportskom duhu?

Supruga i ja usmjeravamo ih prvenstveno da budu dobri i plemeniti ljudi. Sve ostalo bit će njihov izbor, a mi ćemo ih u svemu podržati.

Što pripremate u skoroj budućnosti?

Saznat ćete uskoro.