PANDEMIJSKI TREND?

Kreativnost u svoja četiri zida: Jeste li znali da su ova poznata lica pronašla odušak u kistu i bojama

28.04.2021 u 06:28

Bionic
Reading

Prošlo je osam godina otkako je zahvaljujući hakerskom upadu svijet doznao za hobi bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Mlađi Bush nije baš bio u zavidnoj situaciji, no ne samo da je okrenuo situaciju u svoju korist, nego je ovih dana objavio umjetničku knjigu s 43 portreta imigranata. Nakon godinu dana pandemije čini se da Bush nije jedina poznata osoba koja provodi slobodno vrijeme s kistom u ruci

Bushov problem te 2013. godine, kad je rumunjski taksist provalio na njegov račun na AOL-u, nije bilo to što se bavi slikarstvom, već su mu razapinjanjem prijetila dva objavljena autoportreta iz kupaonice.

Zbog medijske pomame koja je uslijedila i ekshibicionistički korisnici TikToka vjerojatno bi se zacrvenili, ali bivši republikanski predsjednik mudro je postupio i održao umjetničku izložbu svojih djela.

Danas isti ti kritičari uspoređuju Georgea W. Busha s Winstonom Churchillom, političarem slikarom o čijem djelu znamo najviše iz brakorazvodne parnice Jolie-Pitt, ali i s američkom narodnom umjetnicom Baom Moses, koja se slikarstvom ozbiljnije počela baviti u dobi od 78 godina.

Suprotno svim očekivanjima iz 2013. godine, Bushu je otkrivanje privatnog hobija bio povod za povratak na scenu i novi način komuniciranja sa širim svijetom, u čemu mu nije odmogao ni srdačan zagrljaj s Michelle Obama.

Nakon godinu dana pandemije čini se da Bush nije jedina poznata osoba koja ima ambicija u slikarskoj umjetnosti pa s kistom u ruci na platna jurišaju zvijezde poput Katie Holmes i Sharone Stone, ali i problematični sin novog američkog predsjednika Hunter Biden.

U povijesti je već bilo slavnih osoba koje su se okušale i kao likovni umjetnici pa su se slikarstvom bavili Marilyn Monroe, Bob Dylan i Tony Bennett. I princ Charles voli slikati vodenim bojama, a glumica Lucy Liu redovito svoja umjetnička djela daje na dražbe u dobrotvorne svrhe.

Hunter Biden je u prosincu dospio na naslovnicu Page Sixa, ovoga puta ne zbog problema s ovisnosti ili neobične ljubavne priče, nego zbog najave izložbe u galeriji George Berges. Međutim najviše umjetnika amatera dolazi iz glumačkih krugova, vjerojatno zbog viška vremena i kreativnosti.

'Vidjevši me u dubokom očaju nakon zatvaranja kazališta, partnerica Marissa pitala me što mi treba, a ja sam joj impulsno odgovorio - vodene boje', kaže Greg Hildreth, glumac koji je u mjuziklu 'Frozen' glumio Olafa. Kad su se ugasila svjetla Broadwaya, taman je spremao glavnu ulogu za Patti Lupone’s Company.

U iščekivanju nastavka proba, Hildreth je počeo slikati portrete kućnih ljubimaca svojih prijatelja.

'Slikanje je, uz tišinu, domaća jela i kvalitetno druženje s partnericom, postalo jedna od stvari koje sam mogao cijeniti u ovim vremenima', kaže Hildreth.

Glumica Katie Holmes u siječnju je otkrila na Instagramu da se bavi slikarstvom već više od deset godina te da je dobar dio vremena u pandemiji provodila ispred slikarskog platna.

Potom je u veljači Sharon Stone objavila svoje akvarele, objasnivši da je od početka pandemije, kad je počela slikati po brojevima, napredovala do apstraktne umjetnosti.

Ne treba zaboraviti ni Britney Spears, pjevačicu koja je već godinama u nekoj vrsti lockdowna, čija je dječja slika cvijeća prodana za više od 10 tisuća dolara. Britney se slikarstvom počela baviti 2018. godine.

I drugi kreativci u pandemiji proširuju svoj stvaralački opus pa je frizer slavnih Michael Angelo nedavno završio multimedijski slikarski projekt.

Upitan radi li se o prolaznom trendu izražavanja kreativnosti ili modernoj renesansi, Angelo je odgovorio: 'Tek počinjem. Pripremite svoje bijele zidove, galeristi!'