#FreeBritney

Preko noći se vinula u zvijezde pa potom dramatično sunovratila: Nekadašnja pop princeza i dalje nema kontrolu nad svojim životom, a pitanje je hoće li je ikad i imati

19.02.2021 u 06:07

Bionic
Reading

Pravna nagodba koja je pop princezi Britney Spears onemogućila upravljanje vlastitim životom i financijama starija je nego što je ona sama bila kad ju je javnost upoznala kao živahnu 12-godišnjakinju na Disneyjevu kanalu. Kontroverza oko toga tko zapravo upravlja njezinim životom dosegla je točku ključanja, a nakon nedavno održanog ročišta Britneyini 'osloboditelji' iz pokreta #FreeBritney likuju zbog odluke suda

Nakon što je 2007. godine tada 25-godišnja Britney pred očima cijelog svijeta doživjela živčani slom sud u Kaliforniji stavio ju je pod jedinstveno zakonsko skrbništvo kojim je uglavnom upravljao njezin otac Jamie.

Skrbništvo, čiji su točni razlozi i uvjeti čuvani u zapečaćenim i redigiranim sudskim dokumentima i ugovorima o neotkrivanju podataka, posljednjih godina opet je dospjelo pod pojačan nadzor, a posebno nakon njezinog otkazivanja druge rezidencije u Las Vegasu 2019. godine i uzimanja vremenski neodređene profesionalne pauze.

Nedavno objavljeni dokumentarac 'Framing Britney Spears', produciran u suradnji FX-a i The New York Timesa, istražuje popularni narativ o Spears koja se kao tinejdžerica s nizom hitova vinula do svjetske slave, a potom dramatično sunovratila i postala vreća za udaranje paparazzima.

Film naglašava i ulogu novinarske mašinerije iz ranih 2000-ih u njezinu kolapsu, prikazujući Britney kao nemilosrdno progonjenu metu medija i uspješnu američku princezu čije je prljavo rublje potaknulo zluradost nacije.

Gorljivi obožavatelji okupljeni u pokretu #FreeBritney, koji vjeruju da je Britney sputana protiv svoje volje, uzjogunili su se ponovno prošle godine, kad je ona tražila to da otac ne upravlja njome. Prema njihovim tvrdnjama, zvijezda se obraća za pomoć putem kodiranih poruka, emotikona i odjeće na svom ekscentričnom računu na Instagramu, no mnogi to, uključujući njezina oca Jamieja Spearsa, odbacuju kao teoriju zavjere.

Opravdanje za svoja vjerovanja pronašli su u izjavi odvjetnika kojeg je Britney dodijelio sud, a koji je obraćajući se sucu rekao kako ga je klijentica obavijestila da se boji svoga oca. Sudac je odlučio ne oduzeti Jamieju potpuno upravljanje njezinom imovinom, ali joj je za suskrbnika imenovao financijsku tvrtku Bessemer Trust.

Od uloge osobnog skrbnika, koja mu omogućuje i donošenje odluka o medicinskom i mentalnom zdravlju, Jamie je privremeno odustao 2019., kad se i sam suočio s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Želja pop zvijezde nije bila ukidanje skrbništva, aranžmana koji je obično namijenjen starijim i nemoćnim osobama, nego njegovo prepuštanje profesionalcima.

Želja joj je bila da licencirani skrbnik koji je imao privremenu kontrolu nad njom ostane i dalje, a da banka nadzire njezinu imovinu vrijednu 60 milijuna dolara. Sud je o tome odlučivao 11. veljače, tjedan dana nakon što je svjetlo dana ugledao 'Framing Britney Spears', dokumentarac koji detaljno opisuje i skrbništvo nad njom i mizoginiju s kojom se susretala u medijima.

Nesreća Britney Spears ponovno je oživjela kampanju #FreeBritney, čiji zagovaratelji sada slave veliku prekretnicu, barem kako oni to vide, u svojoj 12-godišnjoj borbi.

'Pokret #FreeBritney izborio je prvu pobjedu! Čestitam svima i Britney!' 'kukuriknuo' je jedan osloboditelj na Twitteru nakon odluke suca iz Los Angelesa da odbije zahtjev Jamieja Spearsa o zadržavanju nekih njegovih prava nad imovinom pop zvijezde.

No kako piše The Telegraph, riječ je samo o vrlo maloj pobjedi u pravnom klupku za čije će raspetljavanje možda trebati i godine. Osim toga, Walden se pita može li dječja zvijezda ikad više biti zaista slobodna, jer ne treba vam psihijatar objašnjavati da se Spears brijanjem glave pred očima hordi paparazza pokušavala osloboditi imidža 'pop princeze', prema kojem je bila oblikovana još od treće godine.

  • +42
Britney Spears Izvor: Profimedia / Autor: FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia

Mnogi žele vjerovati da su nakon dva odlaska na rehabilitaciju, povratničke turneje, četverogodišnjeg angažmana u Las Vegasu i izdavanja nekoliko novih albuma iza Britney ostali svi problemi i da za nju pravi život tek počinje u četrdesetoj. No, kako kaže Walden, prema njoj dostupnim podacima situacija u kojoj se nalazi Britney može se usporediti s kućom zrcala – baš kad pomislite da znate s čime se suočavate, pojavi se još jedan aspekt.

Na početku karijere, kaže Walden, Britney je bila u boljoj situaciji i daleko naprednija nego što je danas. Važno je razumjeti, ističe Walden, da skrbništvo oko kojeg se Spears trenutno bori na sudu ne uključuje samo financijske i profesionalne odluke, već i one medicinske.

A kako to izgleda? Ako sada Britney poželi otići u Starbucks po kavu, za to u osnovi mora tražiti dopuštenje. Dakle skrbništvo pod čijim je nadzorom u mnogočemu nalikuje sustavu podrške 'dva prema jedan' koji postoji u sustavu skrbi u SAD-u, a koji je ne štiti samo od predatora, već i od nje same.

Malo se toga govorilo i razmišljalo o tome što bi samu Britney moglo usrećiti i možda čezne za osamom u nekoj vili na plaži u kojoj će proživjeti ostatak svog života u relativno blaženoj anonimnosti.

No The Telegraphov izvor kaže kako sumnja da Britney želi nestati i uživati u svojim milijunima jer je stvarno voljela svoj angažman u Vegasu, biti na pozornici i baviti se glazbom.

'Treba joj struktura koja će je učiniti onim što ona jest. Premda ona smatra kako je skrbništvo nad njom prestrogo, treba joj netko tko će upravljati njezinom karijerom i općenito držati čvrsto ruku na kormilu. Ona ne zna kako živjeti i sve što zna je kako nastupati', kaže izvor.

Čini se kako se Britney ovih dana prvi put na Instagramu osvrnula i na dokumentarac 'Framing Britney Spears' i na kampanju #FreeBritney.

'Zapamtite, bez obzira što mislimo da znamo o životu neke osobe, to je ništa u usporedbi sa stvarnom osobom koja živi iza objektiva!!! Uvijek ću voljeti biti na pozornici... ali uzimam si vremena kako bih naučila biti i normalna osoba', napisala je Britney.

Obraćajući se sudu prošlog četvrtka, njezin odvjetnik Samuel D. Ingham rekao je da mu je cilj pronaći najbolji način upravljanja kompleksnom imovinom u korist njegove klijentice.

Jedna nada u svemu ovome je da će sve biti riješeno u njezinu korist, ali istovremeno ostaje bojazan da bi prava sloboda, ona bez hashtagova, i to ne samo zbog neprestanih šuškanja, mogla zauvijek ostati nedostupna za Britney Spears.