CRNA OVCA OBITELJI BIDEN

Tko je Hunter Biden, problematični sin američkog predsjednika? Niže loše odluke jednu za drugom, ima dijete sa striptizetom, bio je u vezi s bratovom udovicom, ali i nekoliko puta na odvikavanju

21.02.2021 u 20:27

Bionic
Reading

Tijekom svoje predsjedničke kampanje, kao i dan prije preseljenja u Washington, Joe Biden znao je oplakivati svog prerano preminulog sina Beaua, momka koji je obećavao. Drugoga sina Huntera nije spominjao, a navodno ga se ni Bidenovi najbliži suradnici ne usude spominjati novom američkom predsjedniku. Jedini koji je volio govoriti o njemu bivši je predsjednik SAD-a Donald Trump jer je crnu ovcu obitelji Biden želio iskoristiti kako bi diskreditirao svog konkurenta Joea

Trump se u dijelu kampanje često pitao gdje je Hunter, a plasirao je i žestok dvominutni oglas pod nazivom 'Joe se neće zauzeti za nas', u kojemu je ponavljao navode da je Hunter zlorabio položaj svog oca kao potpredsjednika Obamine administracije kako bi zgrnuo milijune na sumnjivim poslovima s Kinom i Ukrajinom. Hunter je te optužbe žestoko odbacio, no ne 'laskaju' mu da je crna ovca obitelji samo zbog sumnjivog poslovanja.

'Joe Biden je dobar momak, pristojan čovjek, netko tko ne vara svoju suprugu, nikad nije bio upleten u skandal i čak, poput Donalda Trumpa, ne pije ni alkohol. Hunter je njegova Ahilova peta. Oni oko Joea ne usuđuju se ni spomenuti Hunterovo ime. To je bolna tema. On naravno voli Huntera, ali Joe shvaća da mu je velika obveza', komentirao je u kolovozu prošle godine glavni donator Demokratske stranke iz LA-a i dodao kako je Joe obiteljski čovjek, ali i da postoje područja koja su im zabranjena, poput burnog privatnog života Huntera Bidena.

Odanost mlađem sinu Joe Biden lako je mogao platiti gubitkom izbora, no bilo je i potpuno izvjesno da mu, bez obzira na sve, nikad neće okrenuti leđa iako mu je tijekom godina davao više nego valjane razloge za to.

Dugogodišnji simpatizer Joea Bidena, uspoređujući životnu priču Huntera s onom njegovog 'savršenog' starijeg brata, navodi suprotnosti biblijskih razmjera.

  • +18
Hunter Biden Izvor: Profimedia / Autor: Greg Nash/The Hill/Pool / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'Hunter obožava svog oca i obožavao je starijeg brata Beaua, umrlog od raka mozga 2015. godine. Morate imati čelično srce da ne biste suosjećali s Hunterom. Ljudi iz obje stranke poštuju njegova oca jer je čestit i pošten, dobar momak, kako god uzmete. Beau je bio ratni heroj, nikad nije učinio ništa loše, ušao je u politiku i vidjeli su ga kao budućeg predsjednika. Joe i danas govori o tome kako je Beau bio njegova bolja verzija. Nasuprot tome imate Huntera koji nikad nije ispunio svoja obećanja, teško se izvlačio iz zagrljaja ovisnosti i donosio je loše odluke jednu za drugom', kaže Bidenov simpatizer.

Nesreća u kojoj je ostao bez majke i sestre te s bratom Beauom jedva izvukao živu glavu u velikoj je mjeri obilježila i poremetila cijeli život obitelji Biden. Otac Joe, koji je nekoliko tjedana prije nesreće izabran za senatora Delawarea, ostao je sam sa dva sina, a koji su zbog očevih intenzivnih političkih aktivnosti u nekoliko ključnih godina svoga djetinjstva bili bez stabilnosti obitelji. Dobili su je pet godina nakon nesreće, kad je Joe oženio Jill te je ona preuzela ulogu majke, a ne samo maćehe dječacima.

Hunter je 1992. diplomirao povijest na Sveučilištu Georgetown, a zatim je studirao pravo, stekavši diplomu pravnika na Sveučilištu Yale 1996. godine. Za vrijeme studiranja, kako bi platio smještaj, radio je na parkiranju vozila na raznim događanjima i istovarivao smrznutu hranu.

Svoju prvu suprugu Kathleen Buhle upoznao je u crkvi 1992. godine, a vjenčali su sljedeće godine, kad je već nosila njihovu prvu od tri kćeri - Naomi, Finnegan i Maisy.

Posao lobista

Nedugo nakon stjecanja diplome odvjetnika Hunter je počeo raditi u bankarskoj tvrtki MBNA America, kojoj je sjedište bilo u Delawareu, državi u kojoj je njegov otac bio senator. Unatoč ograničenom poslovnom iskustvu, Hunter se u dvadesetim godinama života brzo penjao i za nekoliko godina došao do mjesta izvršnog potpredsjednika banke.

U vladi Billa Clintona od 1998. radio je u ministarstvu trgovine, a to je mjesto napustio 2001. godine, kada se odlučio baviti lobiranjem te je osnovao tvrtku Oldaker, Biden & Belair. Između 2006. i 2009. Hunter je bio na visokom položaju u željezničkoj tvrtki Amtrak, na preporuku čelnika Senata Harryja Reida, bliskog saveznika njegova oca.

Kritičari Joea Bidena spočitavali su mu da Hunter svoju karijeru može zahvaliti njegovu utjecaju, a jednako su tako sumnjičavi i smatraju da senator, potpredsjednik, predsjednički kandidat i izabrani predsjednik nije bio svjestan aktivnosti lobiranja svog sina.

Joe Biden negirao je optužbe da Hunterovi visoki korporativni i položaji u vladi imaju veze s favoriziranjem i njegovim utjecajem, tvrdeći da zasluge za to idu diplomi s Yalea i njegovoj sposobnosti.

Spočitavali su Hunteru i usluge političkog lobiranja dok mu je otac bio istaknuti senator, a potom i potpredsjednik, ali navodno su njih dvojica imala prešutni sporazum prema kojemu senator Biden nije govorio lobistu Bidenu ništa vezano uz njegov zakonodavni rad, a on njemu nije govorio ništa o svojim aktivnostima lobiranja.

Desetljećima je Biden branio Huntera od tih optužbi, a također je tvrdio da je njegov sin sam zaslužan za svoj uspjeh i da to nije očevo djelo. I Hunterov osobni život, obilježen ozbiljnim problemima s alkoholom i drogom, liječenjima i višegodišnjim vraćanjima na staro, nije umanjio Joeovu naklonost i podršku Hunteru pa je često isticao kako je ponosan na sina.

Kritike na račun Hunterovih poslovnih aktivnosti intenzivirale su se kad je Joe izabran za potpredsjednika, a sigurno je bilo onih koji su mislili da će si približavanjem Hunteru osigurati pristup njegovu ocu potpredsjedniku, a sad i predsjedniku SAD-a, no Joe Biden oduvijek tvrdi da na njegove postupke i odluke kao potpredsjednika nikada nisu utjecale aktivnosti sina Huntera.

Posljednjih godina isplivala su dva slučaja Hunterova poslovanja koja su korištena u političke svrhe za napad na Joea Bidena.

Od 2013. Hunter je bio u upravnom odboru kineskog ulagača BHR Partnersa, tvrtke koja je postala dioničar u američkim i kineskim tvrtkama te koja je ulagala u projekte tehnoloških inovacija u Kini i drugim zemljama.

Hunter je 2014. postao i član uprave ukrajinske energetske tvrtke Burisma, upravo u trenutku u kojem je potpredsjednik Biden bio ključna osoba u vođenju američke vanjske politike prema Ukrajini.

Politički motivirani skandali

Hunterovo pridruživanje Burismi potaknulo je pitanje sukoba interesa potpredsjednika, posebno zbog korupcije u Ukrajini. Joe Biden odbacivao je bilo kakav sukob interesa, a iako su mnogi pokušavali doći do Joea preko sina, Hunterova prisutnost u Burismi nije imala nikakav utjecaj na postupke njegova oca prema Ukrajini.

Slučaj je ponovno isplivao na površinu kad su Trump i njegovi suradnici, s Rudyjem Giulianijem na čelu, skovali zavjeru kojom su pokušali obuzdati predsjedničku kandidaturu Joea Bidena. Hunter je prikazan kao 'koruptivna sila' koja je ostavila traga i na ocu, a Trump je sastanak Bijele kuće i vojnu pomoć koju je Kongres već odobrio novom ukrajinskom predsjedniku uvjetovao objavom istrage protiv Huntera Bidena.

Cijela ta priča bila je potpuno iskrivljena i prožeta teorijama zavjere, a sam Trumpov pritisak na ukrajinskog predsjednika okarakteriziran je kao upotreba pozicije predsjednika u svrhu osobne političke dobiti. To je pokrenulo i postupak opoziva u Zastupničkom domu, no Senat je odbacio te optužbe protiv Trumpa.

Nije to jedini slučaj u kojemu je Trump svoju borbu protiv Joea Bidena vodio preko njegova sina Huntera, pa ga je tako bez dokaza optužio da je stvorio fond od 1,5 milijardi dolara, od kojega je sam zgrnuo mnoge milijune, no Bidenov je odvjetnik primijetio da je investicija BHR Partnersa u nekoliko tvrtki bila oko 4,2 milijuna dolara, a ne onoliko koliko je tvrdio Trump. Hunter je tu tvrtku, u kojoj navodno nije imao nikakvu financijsku naknadu za svoj položaj u upravi, napustio 2019. godine.

Hajka na Huntera nije stala ni nakon Trumpova izbornog poraza pa su bivšem predsjedniku skloni desničarski mediji objavili priču o prijenosnom računalu, navodno u vlasništvu Huntera Bidena, na kojemu su pronađeni e-mailovi s kompromitirajućim informacijama o sukobu interesa njegova oca. Čvrsti disk spomenutog prijenosnog računala navodno je završio na popravku kod računalnog tehničara koji je sadržaj proslijedio Giulianiju, a ovaj New York Postu. Međutim nema dokaza da je prijenosno računalo bilo stvarno Bidenovo vlasništvo, niti da su vjerodostojne navodno inkriminirajuće informacije.

Demoniziranje Hunterova lika u medijima naklonjenim Trumpu nije utjecalo na izbornu pobjedu njegova oca Joea, ali teško je povjerovati da će prikazivanje predsjednikova sina kao kontroverzne osobe prestati tijekom predsjedničkog mandata Joea Bidena.

U prilog tome govori i činjenica da je u prosincu prošle godine objavljeno da je savezna vlada otvorila istragu o Hunterovim poreznim pitanjima povezanim s njegovim poslovnim aktivnostima u Kini i Ukrajini. Mnogi su tu mjeru doživjeli kao svojevrsnu osvetu poraženog predsjedničkog kandidata Trumpa u posljednjim trenucima predsjedanja.

Joe Biden niti u jednom od ovih slučaja nije okrenuo leđa sinu, neprestano ga brani i javno mu izražava ljubav. Činio je to i po pitanju problematičnog ponašanja u privatnom životu, pa čak i kad je Hunter izazvao nevjericu stupajući u ljubavnu vezu s udovicom pokojnog brata Beaua.

Problematičan osobni život

Gurnemo li sve Trumpove insinuacije i teorije zavjere na stranu te prihvatimo tvrdnje Joea Bidena da je stvorio karijeru zahvaljujući diplomi s Yalea i vlastitim sposobnostima, i dalje se 51-godišnji Hunter ne bi mogao pohvaliti uzornim životom.

Papiri za razvod, koje je 23. veljače 2017. godine podnijela Hunterova prva supruga Kathleen, bacili su veliku mrlju na inače ne tako idiličnu sliku o Bidenovu mlađem sinu.

'Njegova se potrošnja rijetko odnosi na legitimne obiteljske troškove i više je fokusirana na vlastita putovanja (ponekad i više hotelskih soba u istoj noći), darove drugim ženama, alkohol, drogu, prostitutke, striptiz klubove i druge osobne užitke', navela je između ostalog Kathleen u papirima za razvod, a ove bombastične optužbe uslijedile su nakon vrlo neukusnog razlaza para koji je po nekima presudio odustajanju Joea Bidena od predsjedničkih izbora 2016. godine.

Naime nakon smrti Beaua Bidena od raka mozga u svibnju 2015. godine, u tom trenutku 46-godišnjeg državnog odvjetnika Delawarea, iza njega je ostala supruga Hallie Bide s dvoje djece. Dva mjeseca kasnije Kathleen je zamolila Huntera da ode, a kasnije se ispostavilo da se počeo viđati s bratovom udovicom.

Kathleen i Hunter su se formalno rastali u listopadu 2015. godine, otprilike kad je Joe Biden, pozivajući se na tugu zbog gubitka sina Beaua, odlučio ne kandidirati se za predsjednika.

Hunter je svoju vezu s bratovom udovicom komentirao tako da su se njih dvoje pronašli u istoj žalosti, dijeleći vrlo specifičnu tugu.

'Počeo sam razmišljati o Hallie kao jedinoj osobi u mom životu koja je razumjela moj gubitak. Sve što smo imali bila su neprestana sr**a od svih', rekao je Hunter, a njegov je otac, iako se govorilo da ga je to otkriće zaslijepilo, i u ovom slučaju stao na sinovu stranu, objavivši odmah poruku podrške Hunteru i bivšoj snahi.

Hunterova odvjetnica Sarah Mancinelli u svojoj je izjavi odbila komentirati Kathleenine navode iz zahtjeva za razvod, rekavši da su Hunter i Kathleen bili razdvojeni već neko vrijeme i u postupku finalizacije razvoda.

'Hunter voli Kathleen i divi joj se kao osobi, majci i prijateljici. Nada se da će se njihova privatnost poštivati ​​u ovom trenutku', navodi se u izjavi.

Iako je u razvodu mnogo prljavog veša isplivalo na površinu, Hunterova ovisnost o alkoholu i drogama nije bila nepoznanica. Jednom je prilikom na molbu supruge 30 dana bio trijezan, a onda je 31. dan popio bocu votke i vratio se na staro. Nebrojeno puta svojih se ovisnosti pokušavao riješiti rehabilitacijom, ali vraćao se starim navikama.

Jedan od slučajeva koji je glasnije odjeknuo je i Hunterov otpust iz vojske nakon što je nasumično testiranje pokazalo da je pozitivan na kokain. Za razliku od brata Beaua, koji se vojno dokazao u Iraku, Hunter je u redove vojske stupio tek s 43 godine, ali je njegov boravak u mornaričkoj rezervi naprasno prekinut spomenutim testom. Branio se tada bizarnom tvrdnjom da je kokain nenamjerno unio pušeći cigaretu koju je 'žicao' od nekih muškaraca ispred bara, od koje se osjećao čudno i energično.

Te 2014., kad je otpušten iz vojske, a nakon višestrukih neuspješnih pokušaja rehabilitacije u SAD-u, Hunter je primljen u kliniku u Meksiku, u kojoj je upotrebljavao ibogain, psihoakivni lijek dobiven iz korijena zapadnoafričkog grma koji je ilegalan u SAD-u.

Njegov je otac ostao nepokolebljiv u podršci i u tim trenucima, kao i početkom 2019. godine, kad je svom sinu koji je ponovno završio u rehabilitacijskom centru poslao poruku: 'Dobro jutro, moj prekrasni sine. Nedostaješ mi i volim te. Tata.'

Hunter mu je navodno odgovorio jadikovkom usmjerenom na bivšu suprugu Kathleen, s kojom se razišao 2105., a razveo 2017. godine.

U međuvremenu je, vrlo brzo, prekinuo s bratovom udovicom Hallie. Prije nego što se 2018. ponovno vjenčao s južnoafričkom filmašicom Meliccom Cohen, samo šest dana od upoznavanja, i s kojom je 2020. dobio dječačića koji je bio zvijezda djedove inauguracije, Hunter je navodno dobio sina i sa striptizetom Lunden Alexis Roberts.

DNK testovi pokazali su da je Hunter doista otac djeteta striptizete iz Arkansasa, a kad ga je u studenom prošle godine novinar Fox Newsa suočio s ovim neugodnim pitanjem, inače uvijek spokojni Joe Biden je vidno uzrujan odbrusio: 'Ne, to je privatna stvar, nemam komentara... samo vi možete pitati tako nešto... otmjeno.'