legendarni šojić

Izgubio je bitku s bolešću: Čuveni srpski glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 76. godini, nekoliko dana nakon što je poručio da je dobro

25.08.2021 u 19:24

Bionic
Reading

Milan Lane Gutović, srpski glumac kojeg domaća publika najbolje pamti po ulozi Srećka Šojića u serijalu filmova 'Tesna koža', preminuo je u 76. godini života

Tužnu vijest da je Milan Lane Gutović izgubio bitku s bolešću objavila je agencija Beta kojoj je to potvrdio Gutovićev sin Saša.

Glumac je prije dva tjedna primljen u Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu gdje je bio na intenzivnoj njezi, a kasnije priključen i na kisik. Svi napravljeni testovi na koronavirus bili su negativni, no Gutović je imao promjene na plućima za koje su liječnici pretpostavljali da su nastale kao moguća posljedica ranije preboljenog Covid-19, piše Kurir.

Naime, Gutović je prije dva mjeseca preležao Covid-19, no očito se nije potpuno oporavio. Zbog kašlja je morao otkazati sve predstave, a netom prije toga potpisao je ugovor za snimanje nove serije. Ranije je poručio novinarima da razgovara s njima, što 'znači da je dobro'. Nažalost, izgubio je bitku s bolešću.

Milan Lane Gutović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Milan Lane Gutović rođen 11. kolovoza 1946. godine u beogradskom naselju Umka. Roditelji su mu bili prosvjetni radnici, a glumac je imao i stariju sestru Bojanu s kojom je bio jako blizak. Prva želja u je bila upisati Prirodno-matematički fakultet, ali se ipak odlučio za Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gdje je odmah primljen. Bio je oženjen te iz tog braka dobio kćer Milicu koja mu je 2016. godine rodila unuka. Milica je krenula očevim stopama, a osim glumom bavi se i baletom. Više od desetljeća bio je u izvanbračnoj vezi s Biljanom Knežević, balerinom Pozorišta na Terazijama. Sa njom ima sinove Janka i Spasoja. Posljednjih godina najviše je uživao provodeći vrijeme na kampiranju i pecanju.

Glumiti u kazalištu je počeo odmah nakon diplome te je vrlo brzo postao omiljen među ženama. Sudjelovao je u više od 80 filmova i mnogo kazališnih predstava, a na Pulskom filmskom festivalu 1989. godine dobio je nagradu 'Zlatna arena' za ulogu u filmu 'Poltron'. No, većina ga pamti po ulozi Srećka Šojića iz 'Tesne kože', zbog koje su reprize vrlo gledane čak i 30 godina nakon izlaska te serije.

Publika ga je vjerno pratila u mnogim kultnim kazališnim komadima, a posljednja dva desetljeća proveo je u radu u svom kazalištu 'Kabaret', s kojim je nastupao diljem svijeta.

Na filmu je debitirao 1968. godine u filmu 'Bekstva' u kojem je tumačio ulogu jugoslavenskog narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija. Sudjelovao je u više od 80 filmova i mnogo kazališnih predstava, uloge su donijele su mu brojne nagrade i priznanja. Na Pulskom filmskom festivalu 1989. godine dobio je nagradu 'Zlatna arena' za ulogu u filmu 'Poltron'. No, većina ga pamti po ulozi Srećka Šojića iz 'Tesne kože', zbog koje su reprize vrlo gledane čak i 30 godina nakon izlaska te serije.