uskoro na HTV-u

Dubravko Merlić ima novi zanimljivi serijal, ovog puta o atomskoj bombi i nuklearkama

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 15.12.2021 18:19
  • Objavljeno 15.12.2021 u 18:06
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon hvaljenog serijala 'Opstanak' u kojoj je gledatelje suočio s demografijom i hrvatskim gospodarstvom, televizijska legenda i njegova producentska kuća pripremili su novi dokumentarni serijal. 'Jedna jedina' kroz tri epizode donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije

'Veselimo se što će gledatelji HTV-a moći u siječnju vidjeti tri epizode našeg dokumentarnog serijala 'Jedna jedina'. Iako naziv sugerira da će u središtu našeg zanimanja možda biti samo jedina jugoslavenska nuklearka u Krškome, sadržaj našeg projekta pokriva cijeli dijapazon izazova povezanih s nuklearnom energijom', kaže autor projekta Dubrako Merlić.

Dodaje da su, uz jugoslavenski program izgradnje atomske bombe, od čega Tito i JNA nisu odustali do samog raspada bivše države, cijelu epizodu posvetili černobilskoj havariji.

'U devastirajuće posljedice te katastrofe uvjerili smo se i sami, pa se nadam da će i gledateljima biti zanimljivo. Uz to, veliku pozornost posvetili smo radioaktivnom otpadu, glavnom problemu s kojim se susreće nuklearna energija. Ekipa s kojom smo surađivali na projektu bila je izvanredna, pa koristim ovu priliku da im i javno zahvalim na predanosti i kreativnosti koji su uložili u 'Jednu jedinu', rekao je Merlić.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo / Castor multimedia

Bivša Jugoslavija do svog raspada nije odustala od atomske bombe, o čemu će u serijalu uz povjesničare govoriti sudionici i svjedoci tih napora. Uz rad na atomskoj bombi, bivša Jugoslavija planirale je šesnaest nuklearki, no sve je ostalo na jednoj jedinoj nuklearki u Krškom, navedeno je u najavi.

Sudionici gradnje nuklearke u Krškom i arhivske snimke približit će gledateljima taj građevinski i znanstveni izazov. Nuklearna havarija u Černobilu zaustavila je brojne nuklearne projekte u svijetu, pa tako i u bivšoj Jugoslaviji. Ekipa serijala bila je u Černobilu i okolici te tamo zabilježila potresna svjedočenja preživjelih sudionika havarije i devastirajuće posljedice radijacije na ljude i prirodu. Radioaktivni otpad, posebno onaj visoko radioaktivni, ogroman je problem za nuklearnu industriju.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo / Castor multimedia

Te probleme svaka na svoj način morat će riješiti i Hrvatska i Slovenija kao suvlasnice nuklearke u Krškom. Hrvatska skladište želi graditi u općini Dvor, na rijeci Uni, na samoj granici s BiH. Tamošnji stanovnici opiru se tom planu i ne vjeruju institucijama da će posao biti obavljen na svjetskoj razini. Kako to rade nuklearne sile poput Francuske, ekipa serijala provjerila je u pokrajini Aube gdje se nalazi centralno skladište za 58 francuskih reaktora.

  • +3

Dubravko Merlić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dokumentarni serijal Jedna jedina prikazuje se na HRT1 od 3. siječnja u terminu od 20:10 sati. Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić. 

Izvor: Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!