uoči finala

BBC-jev kritičar opleo po Konstrakti: 'Zvuči kao da je imala živčani slom'

14.05.2022 u 20:24

Bionic
Reading

Uoči finala Eurosonga BBC-jev kritičar Mark Savage napisao je komentar o najzanimljivijim trenucima ovogodišnjeg natjecanja za najbolju pjesmu na koje svakako treba obratiti pažnju. Između ostalog, ističe norveške predstavnike Subwoolfer, osvrće se na političko glasanje, a rekao je i svoje mišljenje o Konstrakti

Na samom početku komentara se osvrnuo na Sama Rydera, predstavnika Velike Britanije, građevinara koji je prvo postao zvijezda TikToka, a nakon toga glazbeni. Kako piše, Britanci se najviše boje mogućnosti političkog glasanja, što bi njihovom predstavniku umanjilo šanse za pobjedom. Također je svjestan kako b bi Ukrajina lako mogla pokupiti same 12-ice, kao izraz podrške od cijele Europe nakon ruske invazije.

Kao prvi najzanimljiviji trenutak finala Eurosonga naveo je norveške predstavnike Subwoolfer i njihovu pjesmu u kojoj je jedan od stihova: 'Prije nego što taj vuk pojede moju baku, dajte tom vuku bananu.'

Na drugo mjesto uvrstio je predstavnicu Srbije Konstraktu i njenu, kako kaže, 'pjesmu o Meghan Markle'. Naime Konstrakta europsku javnost pjesmom, ali i scenskim nastupom poprilično intrigira.

'Srpska pjesma In corpore sano je pjesma koja je, jasno, napisana tijekom pandemije tako što je netko pao u zečju rupu medicinskih stranica tijekom živčanog sloma. Oda osobnoj higijeni postavlja vječno pitanje: 'Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle? Mislim da u pitanju je duboka hidratacija' prije nego što se uspinje u grozničavo ispitivanje osobne higijene i postavlja pitanje ukazuju li tamni kolutovi oko očiju na probleme s jetrom'', piše Savage i dodaje:

'Možete zamisliti pjevačicu Konstraktu (aka Ana Đurić) kako opsesivno šara ove stihove na svom zidu tijekom pomračenja duše, a tu sliku dodatno pojačava zbor koji pjeva na latinskom. U slučaju da to nije dovoljno čudno, cijeli nastup provodi perući ruke u malenom lavoru. Naravno, favoritkinja je publike u areni.'

  • +14
Konstrakta Izvor: Profimedia / Autor: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na treće mjesto je uvrstio nastup prošlogodišnjih pobjednika, benda Måneskin, koji su pobjedu na Eurosongu pretvorili u turneju s Rolling Stonesima, osvajanje MTV-jeve nagrade i hit 'Begging' koji broji milijune pregleda.

Dodaje da je upečatljiv i energični nastup Španjolke Chanel koja je za nastup vježbala pjevajući na traci za trčanje. Potom kaže da će sve oči biti uperene u talijanske predstavnike Mahmooda i Blanca, koji su među favoritima i možda im za rukom pođe drugi put zaredom dovesti Eurosong u Italiju.

Na kraju Savage spominje pjesmu australskog predstavnika Sheldona Rileya koja govori o njegovoj borbi s Aspergerovim sindromom te estonskog predstavnika Stefana, koji spava sve dok ne dođe njegov red za pozornicu.